Heet water en elektrocuteren: Den Haag in strijd met de Japanse duizendknoop

DEN HAAG - De Japanse duizendknoop is een hardnekkige tegenstander. De woekerende plant bezorgt de gemeente Den Haag, maar ook andere gemeentes, behoorlijk wat kopzorgen. De plant heeft een enorme groeikracht en vermeerdert zich snel. Hierdoor drukt hij andere planten weg en kan hij schade aanbrengen aan gebouwen, bruggen en riolering.
Toen botanicus Philipp Franz von Siebold de plant in de negentiende eeuw importeerde naar de Leidse Hortus Botanicus, kon hij vast niet bevroeden dat twee eeuwen later de plant door Nederland zou woekeren. In de Hortus in Leiden staat het oudste Nederlandse exemplaar. En de kwekerij in Leiden is waarschijnlijk de bron van de meeste, zo niet alle, Japanse duizendknopen in Europa geweest.
Nu is de plant een plaag. De Haagse stadsecoloog Martin van den Hoorn is met een waar strijdplan tegen de duizendknoop bezig. 'Het is een plant die snel heel groot kan worden. Op plekken waar hij staat zien we dat de biodiversiteit afneemt.' Dus actie is geboden.

Niet één heilige methode

Maar zo simpel is het niet. In Den Haag zijn meer dan honderd plaatsen waar de plant staat. Een gebied van in totaal ongeveer zeven hectare. Van den Hoorn: 'Iedere plek vraagt om een andere aanpak. Er is niet één methode die werkt.' In het bos bij Clingendael worden iedere paar maanden de planten uit getrokken, met wortel en al. 'We zien dat daar waar we het al vaker hebben gedaan, er nu minder staan'.
Vijfhonderd meter verderop gebruikt Ingenieursbedrijf Den Haag de grond- reset- methode. Uitvoerder Pim Smit vertelt: 'We voegen een mix uit de granenteelt toe aan de grond. Deze mix zorgt er samen met de bacteriën die in de grond zitten voor dat de wortels van de Japanse duizendknoop geen groeikracht meer hebben.'

Maatwerk

Andere bestrijdingsmethodes zijn het besproeien met heet water of de plant elektrocuteren. De stadsecoloog: 'Het is en blijft maatwerk. Heb je met de ene methode negentig procent weg, dan moet je goed uitzoeken welke manier je nodig hebt voor de laatste tien procent.'
Overigens is er nog een reden waarom de duizendknoop niet geliefd is. Hij kan behoorlijk ingroeien in scheuren van gebouwen, bruggen en rioleringen. Zo was er niet lang geleden een voetgangersbrug in Den Haag volledig overwoekerd. Van den Hoorn: 'Maar het is niet zo dat hij zich overal doorheen wurmt. Dan moet er toch wel echt al een scheur in de constructie zitten.

Leukere kanten

De plant heeft gelukkig ook leukere kanten. Hij wordt veelvuldig gebruikt in de bloemsierkunst. Jonge scheuten kunnen gegeten worden en schijnen dan naar rabarber te smaken. Bovendien is er in Noord-Brabant een bierbrouwerij die de Japanse duizendknoop gebruikt in één van zijn biersoorten.