Bijna verdubbeling in aantal prikafspraken bij GGD's: 'Kan mijn werk anders niet meer doen '

© ANP
REGIO - GGD Hollands Midden en GGD Haaglanden zien het aantal afspraken voor een coronavaccinatie na de persconferentie over de strengere maatregelen met 78 procent stijgen. Dat zeggen woordvoerders van beide gezondheidsdiensten. Mensen die zich donderdag laten prikken zijn veelal niet blij. 'Ik wilde het niet en eigenlijk nog steeds niet, maar anders kan ik mijn vak niet meer uitoefenen', zegt een vrouw bij de prikbus in Gouda.
Op 1 november werden 417 afspraken gepland bij GGD Hollands Midden, op 2 november waren dat er 744. Ook het aantal mensen dat zich zonder afspraak liet vaccineren steeg, maar niet zo fors. De GGD Hollands Midden zegt dat er vaker een piek is te zien na een persconferentie waarin maatregelen worden aangekondigd, maar deze is volgens de organisatie wel groot.
Bij de GGD Haaglanden zien ze ook een forse stijging van het aantal prikken. Op sommige locaties een verdubbeling, zegt een woordvoerder.
Dinsdag kondigde het kabinet aan dat op meer plekken een QR-code getoond moet gaan worden, zoals in sportscholen en op terrassen. Ook zou het coronatoegangsbewijs aanvankelijk nodig zijn op sportverenigingen, maar wat betreft buitensport zette de Tweede Kamer daar een streep doorheen.
Wie zich nu laat vaccineren moet overigens nog wel even wachten voordat een QR-code bij een check op groen springt. In Hollands Midden vaccineert de GGD bij mobiele vaccinatieplekken enkel met Pfizer, en daarvan zijn twee prikken nodig. Bij de vaste locaties is ook Janssen beschikbaar.
Het vaccin van Janssen is ook beschikbaar voor iedereen boven de 18 jaar op de prikplekken van GGD Haaglanden. ‘Het valt echt op dat veel mensen die spontaan binnenlopen, kiezen voor dat vaccin', zegt een woordvoerder van Haaglanden. 'Vaak zijn ze zelfs al in sportkleding om naar de sportschool te gaan.' Bij Janssen heb je maar één prik nodig.

'Anders kan ik straks niet meer naar school'

Bij de prikbus in Gouda zijn mensen die een vaccinatie komen halen niet blij met de strengere maatregelen. Een aantal voelt zich gedwongen om een vaccin te nemen. 'Ik ben personal trainer en kan anders mijn vak niet meer uitoefenen. Dus dan ga ik 'm maar halen', zegt een van de mensen in de rij. Een andere vrouw is boos: 'Zonder vaccinatie kan ik niet meer sporten, niet naar het zwembad, dus ze dwingen mij nu een vaccinatie te nemen.'
Drukte bij vaccinatielokaties, maar lang niet iedereen is blij
In de rij staat ook een HBO-studente. 'Je hebt het coronatoegansbewijs nu voor zoveel nodig, en ik ga me niet vier keer in de week laten testen. Dus ik ga me maar laten prikken, anders kan ik straks niet eens meer naar school.'

Met of zonder afspraak

Wie geen afspraak wil maken, maar wel een vaccinatie wenst, kan terecht op inloopplekken. In Hollands Midden staat er nog een prikbus in Gouda, maar de GGD gaat gezien het weer steeds meer toe naar zogenoemde pop-uplocaties. De GGD Haaglanden rijdt ook nog met een prikbus rond en vaccineert onder andere in verschillende gemeentehuizen.
In Haaglanden kun je op iedere locatie ook terecht voor een prik zonder afspraak. 'Bij het voormalige Rode Kruisziekenhuis was het echt heel druk gisteren', zegt de woordvoerder donderdag. De GGD heeft voldoende personeel en vaccin om iedereen die dat wil te vaccineren.