Haagse honden kunnen straks veiliger loslopen

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De baasjes van een hond kunnen straks met een opgelucht hart met hun viervoeters op pad. De losloopgebieden voor honden in Den Haag worden veiliger gemaakt. Die krijgen bijvoorbeeld een hekje. De gemeenteraad stemde in de nacht van donderdag op vrijdag unaniem in met een voorstel van de Partij voor de Dieren hiervoor.
Raadslid Robin Smit toonde zich om 2.15 uur een enthousiast man. 'Je moet even geduld hebben, maar na jaren gaan we nu toch eindelijk wat doen', stelde hij. Zijn partij pleit al lange tijd voor veilige uitlaatplekken voor honden. Smit: 'We zijn daarom enorm blij dat er eindelijk geld voor wordt vrijgemaakt.'
Volgens de Partij voor de Dieren klagen hondenbezitters al lang over het feit dat er in Den Haag maar weinig plekken zijn waar een hond los mag lopen. En dan is het uitlaten van een hond op veel van die plekken ook nog eens niet zonder gevaar, omdat het veld bijvoorbeeld naast een drukke weg ligt zonder dat er een hekje is, aldus het raadslid. 'Een losloopgebied zonder omheining is niet veilig voor honden, automobilisten en fietsers. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Deze plekken gaan we nu veiliger maken.'

Gevarenzones voor honden al in beeld

De grootste gevarenzones voor honden zijn al onderzocht, dankzij een eerder aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren. Maatregelen om de gebieden veiliger te maken, konden echter nog niet worden uitgevoerd, omdat er geen geld beschikbaar was. 'We moeten altijd knokken voor iedere cent voor dierenwelzijn, terwijl er jaarlijks twee miljoen aan hondenbelasting binnenkomt', mopperde Smit.
De partij diende daarom donderdag een voorstel in om genoeg geld te reserveren voor het plan. Dit kreeg unanieme steun in de raad. Daarmee worden het komende jaar meerdere losloopgebieden veilig gemaakt.