Verhuizing ambtenaren Rutte naar tuin Catshuis van de baan

Schetsontwerp tijdelijke huisvesting Catshuis
Schetsontwerp tijdelijke huisvesting Catshuis © Rijksvastgoedbedrijf
DEN HAAG - Het ministerie van Algemene Zaken verhuist toch niet tijdelijk naar het Catshuis. In de tuin van de ambtswoning zou een tijdelijk kantoor worden gebouwd om onderdak te bieden aan het departement van de premier, omdat het Binnenhof wordt verbouwd. Maar nadat de Haagse gemeenteraad deze zomer tegen het verlenen van een vergunning had gestemd, is het Catshuis definitief geen optie meer, schrijft staatssecretaris Raymond Knops vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Het ministerie moet tijdelijk weg van het Binnenhof, waaraan het gevestigd is, vanwege de grootschalige verbouwing daarvan. Dit tijdelijke onderkomen zou in de tuin van het Catshuis moeten komen, maar daar proberen bewoners en de Haagse gemeenteraad een stokje voor te steken. Zij willen niet dat de natuur en het beschermd stadsgezicht worden aangetast.
'Ik ben voor de omwonenden blij dat het ministerie van Algemene Zaken niet naar het Catshuis komt', reageert wethouder Anne Mulder van de gemeente Den Haag. De gemeente heeft de afgelopen tijd overleg gehad met het Rijksvastgoedbedrijf over de tijdelijke verhuizing. 'Uit hun analyse zijn er verschillende alternatieven voor de huisvesting gekomen. Ook hebben zij de unaniem aangenomen motie van de raad meegewogen in de analyse', zegt Mulder.

'Zeer tevreden'

Volgens Knops bleek uit de gesprekken met de gemeente dat de gemeente de vergunning zou weigeren, 'ondanks dat er op dit moment geen juridische beletselen lijken'.
De Haagse wethouder denkt hier anders over. 'Ik ben zeer tevreden met de uitkomst dat zij hun vergunningsaanvraag intrekken, aangezien het te betwijfelen is of het uitvoeren van de motie en dus het niet verlenen van de vergunning voor de rechter houdbaar was.'

Planning

Dat het departement niet naar het Catshuis verhuist, zal de opknapbeurt van het Binnenhof vertragen, verwacht Knops. Wat uiteindelijk het nieuwe onderkomen van het departement wordt, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk wanneer het departement verhuist naar een ander gebouw. De tijdelijke huisvesting van het ministerie van premier Mark Rutte zou oorspronkelijk eind dit jaar al gereed zijn.