Ziekenhuis Nootdorpse tropenartsen in Ecuador officieel open: 'Wij zijn enige twee artsen'

NOOTDORP - 'Er zijn momenten geweest dat we dachten: is dit nog wel leuk?' Tropenarts Jacob van der Ende uit Leidschendam staat vol trots voor het ziekenhuis dat hij samen met zijn vrouw uit Nootdorp heeft gebouwd in Ecuador. Het ziekenhuis gaat zondag open.
'Kijk daar...', wijst Jacob naar een groepje mannen in het blauw die even verderop aan het werk zijn. 'Dat zijn 35 mensen van de marine die zijn komen helpen.' Het ziekenhuis staat in Puerto El Carmen de Putumayo, aan de grens met Colombia. 'Dit is een onrustig gebied en er is veel leger hier.'
Jacob en zijn vrouw Carolien zijn in 2018 in het grensstadje terechtgekomen. Er stond een voormalig internaat leeg wat ze mochten gebruiken. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is vier uur varen verderop, dus een hospitaal was welkom. 'We mogen het pand twintig jaar gratis gebruiken, met nog eens een optie op twintig jaar', zei het stel eerder tegen Omroep West.
Problemen met vervoer
De verbouwing ging in principe voorspoedig, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. Ook in Ecuador. 'We hadden besloten om medicijnen en andere spullen die we hier echt nodig hebben toch in Nederland te kopen', zegt Jacob. 'Alles stond klaar en het zou deze zomer hier naartoe komen. Maar toen brak de containercrisis uit.' Bottom line: de container vertrekt pas 20 november uit Nederland.
Hals over kop moesten er toen medicijnen geregeld worden in Ecuador zelf, want een ziekenhuis zonder medische voorzieningen kan niet veel. Ze moesten allerlei administratieve rompslomp door. 'En uitgerekend op dat moment werd hier de noodtoestand afgekondigd en gingen mensen de straat op.' Het is ze gelukt om een vrachtwagen vol medisch spul in hun hospitaal te krijgen. Zondag kan de opening gewoon doorgaan.
Enige twee artsen
'Het gaat zeker druk worden', zegt Carolien. Zij en haar man Jacob zijn de enige twee artsen in het hospitaal. 'We hebben wel een lokale staf kunnen aannemen. Een verpleegster, een receptionist en een schoonmaakster.' Maar de verpleegster heeft niet de papieren die je in Nederland moet hebben om in de verpleging te werken. 'Ze kan veel, maar in Nederland zouden we haar doktersassistent noemen. Hopelijk bevalt het goed en kunnen we haar volgend jaar helpen met een extra opleiding.' Want, beamen ze beiden: iedere hulp is welkom.
In het ziekenhuis denken ze per maand zo'n duizend patiënten te kunnen helpen. 'Ik hoop niet dat ze maandagochtend direct met zijn allen op de stoep staan', grijnst Carolien. Die patiënten kunnen vanaf maandag terecht op een polikliniek, een eerste hulppost en bij de apotheek. Ook is er een laboratorium ingericht. 'Bij de eerste hulppost hebben we bedden waar mensen een nachtje kunnen blijven als dat nodig is', vult Jacob aan.
Klinisch deel moet nog
De opening van het ziekenhuis is eigenlijk de opening van de benedenverdieping. 'Hierna gaan we aan de slag met het klinische deel, de operatiekamer en de verloskamer.' Dat moet dus nog allemaal gebeuren, maar na zondag heeft het stadje in ieder geval medische hulp in de buurt.
En de container met medicijnen en medische spullen uit Nederland? Die wordt nu in december verwacht.