Grote handhavingsactie in Den Haag; illegale prostitutie en opgevoerde scooters

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een automobilist heeft donderdag een boete van 1.800 euro gekregen voor het illegaal taxiën van mensen. Dat gebeurde tijdens een grote handhavingsactie in het Haagse stadsdeel Laak.
Deze zogenoemde 'snorder' was niet de enige die donderdag in de kraag werd gevat. Ook 52 scooterrijders kregen een boete. Van de 175 gecontroleerde scooters bleken er namelijk 52 opgevoerd. Bij 21 daarvan was de opvoering zo erg dat de bestuurders hun scooter eerst moeten laten keuren bij de RDW voordat ze weer de weg op mogen.
Van alle staande gehouden weggebruikers bleken er acht zonder rijbewijs te rijden. Daarnaast kregen zestig mensen een boete voor onder andere te hard geluid en mobiel bellen.
De handhavingsactie was een initiatief van de gemeente Den Haag, politie, Douane, Openbaar Ministerie, Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit, Stedin, HTM, Haags Economisch Interventie Team en de brandweer. Tijdens de actie organiseerde de politie samen met de Douane en belastingzaken van de gemeente een grote verkeerscontrole vlakbij het Schipperskwartier. Ook werden op diverse plaatsen in de wijk kleine controleplaatsen ingericht waar voertuigen, personen, goederen en documenten gecontroleerd werden.

Geen mondkapje

Ook reizigers van het openbaar vervoer werden onder de loep genomen. Zeventig reizigers kregen 55 euro boete omdat ze geen geldig vervoersbewijs hadden. Daarnaast kregen 29 mensen een boete van 95 euro, omdat ze geen mondkapje droegen. Ook werd er iemand gesnapt die nog een gevangenisstraf van 21 dagen moet uitzitten.
Niet alleen het verkeer werd bij de handhavingsactie gecontroleerd. Bij de woningen die een inspectie kregen, bleek veel mis te zijn, meldt de gemeente Den Haag. Bij slechts 12 van de 37 adressen bleek alles op orde. Bij de andere adressen was sprake van onder andere illegale kamerverhuur en misstanden aan de meters. In één huis werd illegale prostitutie vastgesteld.

Hygiëne niet op orde

Alle veertien bezochte horecazaken en winkels leefden de regels niet goed na. Ze worden binnenkort opnieuw gecontroleerd. Bij veel zaken was de hygiëne niet op orde en in één bedrijf werd een slaapplaats in een keuken gevonden. Eén zaak is gelijk gesloten omdat er geen leidinggevende was en dit is in strijd met de drank- en horecavergunning.