Overlast van Delftse studenten de druppel, Hoge Veluwe wil verbod op droppings

Herten in het Nationale Park De Hoge Veluwe
Herten in het Nationale Park De Hoge Veluwe © ANP
DELFT - Het Nationale Park De Hoge Veluwe wil een verbod op overlastgevende droppings in het gebied en roept gemeenten op zo'n verbod in te voeren. De aanleiding voor de oproep is een 'zoveelste incident' dat afgelopen vrijdag plaatsvond in Otterlo, bij één van de drie ingangen. Toen zorgde een groep studenten van het Delftsch Studenten Corps volgens het park voor veel overlast.
'Er was sprake van openbare dronkenschap, vandalisme en geluidsoverlast. Alle betreffende studenten zijn bekeurd door de politie. De Parkdirectie zal de studentenvereniging en de TU Delft hierover aanschrijven en om maatregelen tegen de betreffende studenten vragen', meldt het Nationale Park in een verklaring.
Volgens het Park vinden dit soort droppings vaker plaats. Op het terrein, een beschermd Natura 2000-gebied, leeft een grote diversiteit aan kwetsbare en veelal zeldzame planten en dieren, die volgens het Park 'vertrappings- en verstoringsgevoelig zijn'. Daarnaast leidt verstoring van het wild regelmatig tot aanrijdingen die 'voor de dieren noodlottig aflopen en ook niet zelden meer dan materiële schade voor mensen opleveren.'

Algemene Plaatselijke Verordening

De Hoge Veluwe roept gemeenten via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te bepalen 'wat zij wel en niet toestaan binnen hun gemeentegrenzen.'
Het Delftsch Studenten Corps heeft gereageerd op het incident en laten weten dat de regels rond droppings worden aangescherpt.