Binnenkijken bij Herensociëteit: 'Met mannen toch andere verhalen'

Elke woensdag komen de heren bij elkaar
Elke woensdag komen de heren bij elkaar © Omroep West
DEN HAAG - Samen een borrel drinken, dineren, kegelen, biljarten en lief en leed delen: de leden van Herensociëteit de Vereeniging in Den Haag komen al 170 jaar bij elkaar. Op woensdagavond ontmoeten tegenwoordig 100 mannen elkaar in een historisch pand aan de Kazernestraat, dat in 1849 nog in bezit was van Koning Willem II. De leden zijn op zoek naar vers bloed voor de sociëteit, en daarom werd afgelopen week het normaal zo besloten pand opengesteld voor een open dag.
'Het pand is uniek en maakt heel veel indruk op de mensen. Maar de echte sociëteit zijn uiteindelijk de mensen zelf', vertelt Martin van der Zwan. 'De mensen maken het karakter. Niks chics, we drinken een borrel en maken grappen met elkaar.' Maar nieuwe leden zijn hard nodig. 'Voor het behoud van dit monumentale pand is het heel belangrijk dat je genoeg leden overhoudt. Met vijftig leden is het op een gegeven moment niet meer op te brengen', zegt Dave Salomons, de voorzitter van de commissie die de nieuwe heren moet werven.
'Ik ben gek op vrouwen, en houd heel veel van mijn eigen vrouw', gaat Salomons verder. 'Ik merk dat ik aan een tafel met dames anders ben, gereserveerder, dan met mannen onder elkaar. Als je met je vrienden bent dan praat je toch anders. Dat zijn andere verhalen', beschrijft hij de sfeer tijdens de avonden op de sociëteit.
Omroep West nam een kijkje op de open dag. Bekijk hier wat er zoal gebeurt op de sociëteit en geniet van het mooie pand:
Herensociëteit de Vereeniging opent de deuren van hun monumentale pand