Coronavirus: Ruim 84 procent 18-plussers volledig gevaccineerd

Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 9 november.

Ruim 84 procent 18-plussers volledig gevaccineerd

In Nederland zijn tot nu toe naar schatting ruim 24,1 miljoen vaccinaties toegediend. Daarvan zijn ruim 13 miljoen eerste vaccinaties en ruim 11 miljoen tweede vaccinaties. Naar schatting heeft nu 87,9 procent van alle 18-plussers minimaal één vaccinatie ontvangen en is 84,4 procent volledig gevaccineerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van alle 12-plussers heeft nu 85,9 procent minimaal één vaccinatie ontvangen en is 82,4 procent volledig gevaccineerd.
Volgens het RIVM is er afgelopen week "een lichte stijging" te zien in de opkomst en vaccinatiegraad in verschillende leeftijdsgroepen. "Per leeftijdsgroep gaat het om toenames van maximaal 1 procent", aldus het instituut. Volgens de wekelijkse vaccinatiecijfers van het RIVM hebben inmiddels ruim 75.000 een derde prik gekregen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen sinds een aantal weken een extra inenting krijgen, omdat ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt.

36 bijwerkingen coronavaccins ontdekt: 'Hier blijft het wel bij'

Sinds de eerste coronavaccins in Nederland zijn gezet, zijn er in totaal 36 nieuwe bijwerkingen ontdekt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) denkt dat het daar ook bij blijft. "Ik verwacht eigenlijk geen nieuwe bijwerkingen meer", zegt voorzitter Ton de Boer tegen RTL Nieuws. Nog geen jaar geleden werden er in Nederland vier verschillende vaccins op de markt gebracht. Het CBG heeft in kaart gebracht welke bijwerkingen er allemaal zijn ontdekt. "Er zijn nu miljarden mensen geprikt en wat we bij vaccins altijd zien, is dat bijwerkingen de eerste weken optreden", zegt CBG-voorzitter De Boer. "Het later optreden van bijwerkingen, terwijl je de twee prikjes al hebt gehad, dat verwacht je helemaal niet. Het vaccin is dan allang uit je lichaam."

GGD's stoppen met prikbussen vanwege aankomende winterweer

In meerdere regio's stoppen GGD's met de inzet van prikbussen, laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Reden is het herfst- en aankomende winterweer. In onder meer de regio's Hollands Midden, Fryslân en Haaglanden zullen de prikbussen worden vervangen door binnenlocaties en pop-up locaties, zoals een leegstaand kantoorpand.
"Zo'n prikbus staat bijvoorbeeld op een parkeerplaats bij een supermarkt", aldus een woordvoerder van GGD GHOR Nederland. "Daar buiten moeten staan wachten middenin een herfststorm is niet zo comfortabel." Of alle regio's de prikbussen binnenzetten en op zoek gaan naar locaties met meer beschutting tegen het gure weer weet de koepelorganisatie nog niet. "Iedere regio bepaalt zelf hoe en wanneer zij dit organiseren."

Aantal om corona naar huis gestuurde basisschoolklassen stijgt

Basisscholen zien het aantal klassen dat thuiszit vanwege coronabesmettingen toenemen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs lokale GGD's en koepels van basisscholen. "Sinds midden vorige week is het dempende effect van de herfstvakantie over en zien we meer besmettingen van schoolkinderen", zegt GGD Zuid-Holland Zuid.
De GGD van de regio met onder meer Dordrecht en Gorinchem gaf sinds donderdag dagelijks zon vijf klassen het advies om in quarantaine te gaan. "Daarvoor lag dat aantal lager", aldus een woordvoerder, die daar geen precieze cijfers over had. Ook in Friesland krijgen klassen nu vaker het advies om thuis te blijven. "Maandag gold dat voor elf groepen. Twee weken geleden was het er dagelijks ongeveer één", aldus de lokale GGD.
Bij meerdere coronabesmettingen in een klas overleggen scholen met de lokale GGD of het nodig is om een klas in quarantaine te plaatsen. Vaak is dat bij minimaal drie besmettingen in een groep. Schoolbesturen kunnen ook zelf bepalen om een klas naar huis te sturen en tijdelijk thuisonderwijs te geven. Het RIVM meldde dinsdag dat afgelopen week bijna 10 procent van de besmettingen waarvan de bron bekend is, plaatsvond op school of de kinderopvang.

Opnieuw meer dan 11.000 nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal

Het aantal positieve coronatests is dinsdag voor de vierde dag op rij boven de 11.000 uitgekomen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11.352 nieuwe meldingen. Dat is boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 10.971 besmettingen per etmaal. Dat gemiddelde stijgt al weken.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 29. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werden 22 overlijdens geregistreerd.

Ruim 5500 positieve tests in zorg, hoogste aantal sinds januari

Het aantal coronabesmettingen in de zorg loopt snel op. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meer dan 5500 positieve tests onder mensen die in de zorg werken. Dat is het hoogste aantal sinds half januari, vlak na het begin van de vaccinatiecampagne. Mensen die in de zorg werken, waren in januari als eersten aan de beurt om de coronaprik te krijgen.
Het RIVM noteerde in de laatste zeven dagen 5518 positieve tests onder zorgmedewerkers. Het kan zijn dat hier mensen tussen zitten die eerder te horen kregen dat ze het virus onder de leden hebben, maar dat het RIVM nu hun beroep noteerde. Een week eerder waren er 4589 nieuwe gevallen in de zorg aan het licht gekomen, en de week daarvoor 3152. In september, vlak voor het begin van de huidige golf, waren er wekelijks enkele honderden positieve tests onder zorgmedewerkers. In de weekcijfers van 19 januari meldde het RIVM dat het in de week ervoor 5862 positieve tests onder zorgmedewerkers had geregistreerd.

Bijna 77.000 coronagevallen afgelopen week, nog net geen record

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen zeven dagen 76.790 positieve coronatests geregistreerd. Voor de vijfde week op rij stijgt het aantal nieuwe gevallen met ongeveer 40 procent. In ruim anderhalf jaar tijd meldde het RIVM maar één keer een nog hoger aantal.
Op 22 december vorig jaar bracht het instituut naar buiten dat in zeven dagen tijd 82.340 besmettingen waren vastgesteld. Als het aantal positieve tests nu in hetzelfde tempo blijft stijgen, sneuvelt dat record volgende week.
Vorige week meldde het RIVM bijna 54.000 nieuwe gevallen, de week ervoor bijna 39.000. Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft ook snel stijgen. Vorige week waren de coronaklachten van 1137 mensen zo ernstig dat ze in een ziekenhuis belandden. Dat is het hoogste aantal sinds mei. Een week eerder waren er (na correctie) 960 opnames, de week daarvoor 672, nog een week eerder 467 en de voorgaande week 338. In ongeveer een maand is de instroom dus verdrievoudigd.

Bijna 1650 coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag verder toegenomen tot 1647, het hoogste aantal sinds 25 mei. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn dat er 74 meer dan maandag. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1328 mensen die worden behandeld vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 81 meer dan maandag.
Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten met 7 tot 319. Het is voor het eerst in twee weken dat er wat minder mensen op de ic's liggen. Afgelopen etmaal werden er 226 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Zo'n hoge instroom kwam sinds half mei niet meer voor. Op de ic's werden 18 nieuwe patiënten opgenomen in de afgelopen 24 uur.

Ouderenclub: zet alles op alles voor snellere boosterprik ouderen

Het kabinet moet "alles op alles zetten" om ouderen zo snel mogelijk een boosterprik van het coronavaccin te geven, zegt seniorenorganisatie KBO-PCOB bij monde van een woordvoerder. De club reageert op de oproep van verpleeghuizen bij Nieuwsuur maandag om de boosterprik te vervroegen. Tachtigplussers kunnen volgens de huidige planning vanaf begin december een extra prik krijgen om de afweer tegen het virus te verhogen. Die planning lijkt heel "star", aldus de woordvoerder. "Je moet goed kijken: kan het echt niet eerder dan begin december? We zouden het liefst willen dat alle ouderen al eerder aan de beurt komen. Maar als dat organisatorisch niet lukt, kijk dan of het bijvoorbeeld in de verpleeghuizen al sneller kan. De nood lijkt daar het hoogst."
Het "schrikbeeld" bij ouderen is volgens de bond de situatie in de zorginstellingen voor ouderen van het begin van de coronapandemie. Toen verloren sommige instellingen een groot deel van hun bewoners aan het virus. Ook ouderenbond ANBO vindt dat er zo snel als mogelijk begonnen moet worden met het prikken in de verpleeghuizen. "We begrijpen dat het organiseren van de prikcampagne wat voeten in de aarde heeft", aldus een woordvoerster. "Maar als bijvoorbeeld instellingen zeggen 'we prikken zelf en we kunnen daar direct mee beginnen', dan graag. We moeten er wel voor waken dat we niet dezelfde situatie krijgen als begin dit jaar: dat in sommige instellingen een deel van de bewoners wel geprikt kon worden en een deel niet."

GGD ziet explosieve toename in het aantal testafnames

Het is heel druk bij de telefoondienst voor corona testafspraken van de GGD, laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Er is volgens de organisatie sprake van een "explosieve toename in het aantal testafnames. Het kan voorkomen dat men door deze enorme drukte wat verder moet reizen of wat langer moet wachten".
Wie de coronalijn belt, kan te horen krijgen: "Er bellen op dit moment zoveel mensen dat we geen telefoonlijnen meer beschikbaar hebben. We kunnen u daarom niet te woord staan. Wilt u ons alstublieft over 30 minuten nog eens bellen?" Hetzelfde geldt voor coronatest.nl: als teveel mensen tegelijk online een testafspraak proberen te maken op dezelfde locatie "kan het voorkomen dat men tijdelijk geen opties te zien krijgt", aldus GGD GHOR Nederland. "Ook hier geldt, probeer het dan later nogmaals."
Maandag werden er ruim 100.000 testafspraken gemaakt en en meer dan 77.000 tests afgenomen, aldus de organisatie. Dinsdag einde van de ochtend stond het aantal afspraken al op 75.000. Er worden zo'n tweehonderd tot driehonderd testafspraken per minuut gemaakt. Dat lijkt volgens GGD GHOR op de pieken van december vorig jaar en februari en maart van dit jaar. "Deze explosieve toename overstijgt alle verwachtingen en de GGD's zetten alle zeilen bij om aan de enorme testvraag te voldoen. De verwachting is dat we de top nog niet bereikt hebben en we zetten al onze capaciteit in om aan de stijgende vraag te voldoen."

GGD Hollands Midden is klaar voor boosterprik: 'We wachten op het sein'

‘De GGD is er klaar voor om een boosterprik toe te gaan dienen, vertelt Annemarie van Dijk, epidemioloog van GGD Hollands Midden in West Wordt Wakker. ‘We hebben de ruimte en de mensen ervoor in onze regio en het vaccin is er gelukkig. Dat was eerst nog niet zo. Zodra de minister ons het sein geeft en wij de faciliteiten hebben vanuit het RIVM, gaan we aan de slag.’
Het aantal besmettingen in Hollands Midden ligt hoog. Afgelopen week testten 19.2 procent van de mensen positief’, aldus Van Dijk. ‘Het gemiddelde in Nederland is 17 procent. Maar we zien ook dat er meer getest wordt, zo’n 3000 mensen per dag in onze GGD-teststraten

Verkoop coronazelftests flink gestegen sinds persconferentie

Coronazelftests vliegen over de toonbank sinds de coronapersconferentie van vorige week dinsdag. Drogisterijen en apotheken zien de testen goed verkopen, maar kampen nog niet met voorraadproblemen. BENU Apotheken, met ongeveer 340 filialen in Nederland, heeft de vraag zien verviervoudigen sinds de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. "Eerst verkochten we 20.000 tests per maand, maar dat zijn er nu ongeveer 20.000 in een week", aldus een woordvoerder van BENU.
De webwinkel Drogist.nl had zich al voorbereid op een mogelijke stijging van de vraag naar zelftests, mondkapjes en desinfectiemiddel. Dat bleek verstandig, aangezien volgens een woordvoerder de verkoop van deze middelen "enorm is toegenomen", namelijk met 300 procent. Over absolute aantallen laat hij zich niet uit. Bij De Online Drogist zijn vrijwel alle zelftests uitverkocht, op enkele speekseltests na. Het bedrijf hoopt binnen enkele dagen de voorraad weer voldoende te hebben aangevuld.

Extreme drukte bij telefoondienst corona testafspraken GGD

Het is heel druk bij de telefoondienst voor corona testafspraken van de GGD, bevestigt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland na berichten op Twitter. De organisatie zoekt uit wat er precies aan de hand is.
Wie de coronalijn belt, krijgt te horen: "Er bellen op dit moment zoveel mensen dat we geen telefoonlijnen meer beschikbaar hebben. We kunnen u daarom niet te woord staan. Wilt u ons alstublieft over 30 minuten nog eens bellen?"

Nog eens 300 miljoen mondmaskers, brillen en schorten afgekeurd

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in alle stilte ruim 308 miljoen door de overheid aangekochte mondmaskers, brillen, schorten, jassen en handschoenen moeten afkeuren. Dat is veel meer dan tot dusver gemeld. Het totale prijskaartje van de afgekeurde beschermingsmiddelen komt naar schatting boven de 300 miljoen euro uit, schrijft de Volkskrant.
De krant meldde vorige week al dat ruim dertig miljoen Chinese KN95-maskers noodgedwongen waren afgekeurd voor de zorg, maar dat blijkt het topje van de ijsberg.
Het ministerie nam in de officiële voorraadcijfers nooit mee dat er ook nog honderden miljoenen ongekeurde spullen in de magazijnen lagen. Van die ­zogenoemde 'niet-vrije voorraad' zijn 308,5 miljoen beschermingsmiddelen afgekeurd, bevestigt een woordvoerder van VWS. Dat aantal kan nog verder oplopen, omdat ruim 105 miljoen maskers, handschoenen, jassen en andere beschermingsmiddelen voor de zorg nog wachten op keuring.

Aantal coronagevallen blijft snel stijgen, records komen in zicht

In sneltreinvaart gaat het aantal nieuwe coronagevallen verder omhoog. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 75.000 mensen positief getest. Sinds het begin van de epidemie is er maar één week geweest met nog meer positieve tests, in december vorig jaar. Dat record zou volgende week kunnen sneuvelen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt elke dinsdag hoeveel mensen in de afgelopen week positief zijn getest. Vorige week meldde het instituut dat het in de zeven dagen ervoor 53.979 positieve tests had geregistreerd.
In de zes dagen erna zijn al meer dan 65.000 besmettingen aan het licht gekomen. De afgelopen vijf dagen waren er telkens meer dan 10.000 nieuwe gevallen. Ter vergelijking: begin oktober, ongeveer een maand geleden, waren er zo'n 10.000 gevallen per week.
Het RIVM meldt dinsdag ook bij hoeveel mensen de coronaklachten zo erg waren dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Bij de cijfers van vorige week waren er 834 opnames, waarvan 140 op de intensive cares. Dit stijgt nu waarschijnlijk richting de 1000, waarvan zo'n 200 op de ic's. Het aantal meldingen van sterfgevallen loopt ook snel op, van iets meer dan 100 vorige week naar ruim 150 nu.

Honderden zorgverleners krijgen eigen risico terug na besmetting

Ruim negenhonderd zorgmedewerkers hebben hun eigen risico vergoed gekregen nadat ze corona opliepen tijdens het werk. Ledencollectief IZZ ziet meer zorgverleners met long Covid en geeft ook volgend jaar het eigen risico terug, meldt het AD.
Ledencollectief IZZ telt ruim 200.000 aangesloten zorgmedewerkers. Ze verzekeren zich collectief via CZ en VGZ en het collectief behartigt de belangen van de zorgverleners. IZZ besloot vorig jaar om het eigen risico van maximaal 385 euro te vergoeden van zorgverleners die corona opliepen op het werk. IZZ is de enige die dat doet. 'Ze lopen toch een groter risico om besmet te raken, omdat ze dagelijks met patiënten te maken hebben. Dat vinden wij niet eerlijk', verklaart directeur Roland Kip. 'Als agenten tijdens het werk een klap krijgen, wordt de behandeling ook vergoed. Dat is het beroepsrisico.'
Ruim negenhonderd mensen deden een beroep op de vergoeding van het eigen risico. IZZ verwacht eind dit jaar de duizend verzoeken aan te tikken.

VS zetten Nederland op hoogste risiconiveau corona

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft Nederland als een 'zeerhoogrisicogebied' bestempeld met betrekking tot het coronavirus. Het agentschap raadt reizen naar Nederland af.
Ook Luxemburg en de eilandengroep Faeröer werden van niveau drie (hoog risico) naar niveau vier (zeer hoog risico) verplaatst. Andere Europese landen, waaronder België en het Verenigd Koninkrijk, werden al als zeer hoog risico gezien. Maandag stonden er 80 landen op de lijst van gebieden met een zeer hoog risico.
Niveau vier is het hoogste niveau in de classificatie die het Amerikaanse CDC gebruikt. Het dient vooral om Amerikaanse reizigers te informeren over de risico's met betrekking tot de pandemie. Dat Nederland nu als 'zeerhoogrisicogebied' geldt, heeft vooralsnog geen invloed op reizen vanuit Nederland naar de VS. Dat is sinds maandag onder voorwaarden weer toegestaan.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.