Drukbezochte protestmars door Den Haag rustig verlopen, geen aanhoudingen

Er waren duizenden mensen op de been
Er waren duizenden mensen op de been © Regio15
DEN HAAG - De demonstratie tegen het coronabeleid is zondag rustig verlopen, meldt de politie aan het eind van de middag. Er is niemand aangehouden. Naar schatting 20.000 tot 25.000 mensen liepen vanaf het Malieveld in een protestmars door Den Haag om te demonstreren tegen het coronabeleid van het kabinet. De organisatie van de mars tegen de coronamaatregelen van het kabinet houdt het aantal deelnemers op het dubbele: circa 50.000.
'Het overgrote deel van de deelnemers was vreedzaam', zegt een politiewoordvoerder tegen Omroep West. 'Er waren wel wat lui met een andere bedoeling. Ze droegen onder andere gezichtsbedekkende kleding. Er is wat vuurwerk afgestoken en collega's hebben allerlei verwensingen naar zich toe gekregen. Maar het heeft niet geleid tot verstoring van de openbare orde en er is niemand aangehouden.'
Na de tocht gingen de meeste deelnemers meteen huiswaarts. Ze liepen in grote groepen van het Malieveld naar het even verderop gelegen Centraal Station. Tegen 16.45 uur was het Malieveld bijna leeg.

'Geen dictatuur'

De duizenden betogers verzamelden zich vanaf 12.00 uur op het Malieveld en begonnen een uurtje later aan hun mars door de stad. Die liep onder meer langs de Hofvijver, over Plein 1813 en de Javastraat. De betoging is georganiseerd door Samen voor Nederland, naar eigen zeggen een samenwerkingsverband van tientallen organisaties. Vele tientallen agenten begeleidden de tocht.
Duizenden mensen lopen in protestmars door Den Haag
Veel mensen hadden borden, spandoeken of vlaggen bij zich met daarop teksten tegen het coronabeleid of tegen het kabinet-Rutte. Betogers scanderen leuzen: 'Liefde, vrijheid, geen dictatuur.' Op een van de borden werden minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge afgebeeld als twee nazi's met de leus: vaccinazi's. Op een ander bord stond de tekst: Hugo de Qrankzinnige, verwijzend naar de coronapas.

Openbaar vervoer omgeleid

Vervoerder HTM had verschillende bus- en tramlijnen omgeleid. Inmiddels rijden de bussen weer hun normale route. Een aantal tramlijnen reed nog enige tijd met vertraging.