Studenten trekken boetekleed aan na dropping Hoge Veluwe: 'Lomp en luidruchtig gedragen'

Herten in het Nationale Park De Hoge Veluwe
Herten in het Nationale Park De Hoge Veluwe © ANP
DELFT - Het Delftsch Studenten Corps scherpt de regels aan rond droppings die de vereniging en leden organiseren, nadat studenten vrijdagnacht voor overlast zorgden bij het Nationale Park De Hoge Veluwe. Zo moet voortaan worden gemeld waar een dropping wordt gehouden en wordt er een verantwoordelijke aangewezen die aanspreekbaar is voor het bestuur van de vereniging. Dat laat president Olivier Abbenhuis weten namens de Senaat van het Corps. De Hoge Veluwe is droppings na dit 'zoveelste incident' zat en heeft gemeenten opgeroepen om een verbod daarop in te voeren.
Vrijdagnacht werd een groep van zo'n 15 jongens gedropt bij de ingang van de Hoge Veluwe in Otterlo en moesten vervolgens zelf hun weg terug naar Delft vinden. 'Dit was niet georganiseerd vanuit onze vereniging, maar is een initiatief geweest van deze groep zelf. Zij hebben het park niet betreden, maar zich bij de ingang wel lomp en luidruchtig gedragen. Een stoepbord is vernield, maar deze is door de groep zelf meteen weer gerepareerd. De politie heeft de groep een boete gegeven voor openbaar dronkenschap, maar niet voor vernieling', zegt Abbenhuis.
De Hoge Veluwe liet zaterdag weten klaar te zijn met 'openbare dronkenschap, vandalisme en geluidsoverlast' tijdens de droppings. Volgens het park gebeurt dit vaker. Op het terrein, een beschermd Natura 2000-gebied, leeft een grote diversiteit aan kwetsbare en veelal zeldzame planten en dieren, die volgens het park 'vertrappings- en verstoringsgevoelig zijn'. Daarnaast leidt verstoring van het wild regelmatig tot aanrijdingen die 'voor de dieren noodlottig aflopen en ook niet zelden meer dan materiële schade voor mensen opleveren.'

Droppingslocaties moeten worden gemeld

Abbenhuis laat weten dat de studentenvereniging zijn verantwoordelijkheid neemt en dat de regels worden aangescherpt. 'Dit houdt in dat droppingslocaties vanaf nu bij ons gemeld zullen worden, zodat de locatie kan worden beoordeeld en er meer toezicht vanuit de vereniging is. Tevens worden verantwoordelijken aangesteld, die aanspreekbaar zijn op een ordentelijk verloop van de activiteit.'
Het Delftsch Studenten Corps drukt leden volgens de president vaak op het hart dat zij zich altijd en in heel het land volgens de wet en de gedragsregels van de vereniging moeten gedragen. 'Dat gaat vaak zonder problemen, maar dit is afgelopen vrijdagnacht niet goed gegaan. Ik wil benadrukken dat de betrokkenen bij het incident een passende straf tegemoet kunnen zien', zegt Abbenhuis.

Algemene Plaatselijke Verordening

De Hoge Veluwe roept de aangrenzende gemeenten Ede, Arnhem en Apeldoorn op via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te bepalen 'wat zij wel en niet toestaan binnen hun gemeentegrenzen.' Het park ziet het liefst een verbod op droppings. Volgens Omroep Gelderland kunnen woordvoerders van Arnhem en Apeldoorn nog niet zeggen of en wanneer er een gesprek komt met het Nationale Park. De gemeente Ede was niet bereikbaar.