Yoke is bijna haar hele leven mantelzorger: 'Ze is haar gewicht in goud waard'

Yoke en haar broer Thom
Yoke en haar broer Thom © Omroep West
DEN HAAG - 'Ik kan het makkelijk aan en ik hoop het ook nog heel lang te kunnen doen', zegt Yoke Rietbroek-Nijssen. De 79-jarige Haagse is al jaren mantelzorger. Samen met bijna 100.000 andere mantelzorgers staat ze woensdag in het zonnetje tijdens de Dag van de Mantelzorg.
Yoke duwt haar jongere broer Thom Nijssen door het park bij Parnassia in Den Haag. In zijn hand houdt Thom een zakje brood. Hij is dol op vogels en wanneer zijn zus langskomt maken ze altijd even een ommetje om de vogels te voeren.
Thom is schizofreen en woont al jaren in ggz-instelling Parnassia. Zijn zus gaat meerdere keren per week bij hem langs. Ze vouwt zijn was op, stoft zijn spulletjes af en wandelt met hem. Daarnaast belt ze hem iedere dag twee keer om te horen hoe het met hem gaat.

'Veel voldoening'

Yoke is zo'n beetje haar hele leven mantelzorger. Eerst zorgde ze voor haar ouders, toen voor haar man die ernstig ziek werd en nu ook voor haar broer. 'Ik doe het met plezier', zegt ze monter. 'Het geeft me veel voldoening.' Ze glimlacht. 'Thom zegt wel eens: "Je bent je gewicht in goud waard".
De Haagse heeft een zwaar leven gehad. Ze heeft drie van haar vier kinderen verloren. Twee overleden door ziekte, een andere zoon verongelukte. 'Rouw is eigenlijk nooit klaar', verzucht ze. Er zijn bepaalde ogenblikken dat ik er intens aan denk, met Allerzielen sta ik er extra bij stil. Ik sta er iedere dag bij stil maar dan op een iets andere manier.'
Yoke staat in het zonnetje op de dag van de Mantelzorger

Pluim voor de mantelzorger

Mantelzorgers zoals Yoke staan deze hele week in de schijnwerpers. 'Het is goed dat mantelzorgers in het zonnetje worden gezet', vindt Yoke.
De gemeente Den Haag is blij met alle mantelzorgers en als blijk van waardering kunnen zij sinds 2015 korting krijgen op verschillende uitjes, de zogenoemde pluim. Voor die pluim kom je in aanmerking als je langer dan drie maanden en meer dan acht uur per week voor iemand anders zorgt. Yoke heeft hem nog niet aangevraagd. 'Maar ik ben zeker van plan om dat te doen.'

De cijfers:

  • Eén op de drie Nederlanders van 16 jaar en ouder gaven in 2020 mantelzorg, dit zijn circa 5 miljoen mantelzorgers
  • 830.000 mantelzorgers mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan drie maanden) als intensief (meer dan acht uur per week) hulp
  • 9,1 procent van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (460.000 mantelzorgers)
  • Ongeveer vijf op de zes mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen
  • Eén op de vier werknemers combineert betaald werk met mantelzorg
Mantelzorgers in het zonnetje met 'een bakkie aandacht'.