Vader (53) die eigen kinderen 'uit nieuwsgierigheid' misbruikt moet vijf jaar de cel in

© ANP
NIEUWERBRUG - Een 53-jarige vader uit Nieuwerbrug aan den Rijn is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel voor de ontucht met zijn zoon en dochter op jonge leeftijd. Het jongetje was ongeveer acht jaar oud toen hij werd misbruikt, bij het meisje begon het toen ze ongeveer vijf jaar oud was.
Het misbruik zou bij de dochter meerdere jaren hebben aangehouden. Volgens haar ging haar vader ermee door totdat ze in de brugklas van de middelbare school zat. De vader ontkent niet dat er 'wel eens iets was gebeurd' tussen hem en het meisje.
Daarbij zou hij echter minder ver zijn gegaan dan dat zijn dochter beweert. Maar de rechtbank vindt toch bewezen dat hij schuldig is bevonden aan misbruik bij zijn beide kinderen.

Geen pedoseksueel

De verklaringen van de twee slachtoffers zijn 'consistent en gedetailleerd'. 'Er is geen reden om aan de betrouwbaarheid van hun verklaringen te twijfelen', zo meent de rechtbank.
De rechtbank vroeg de vader twee weken geleden tijdens de strafzitting herhaaldelijk waarom hij aan zijn kinderen had gezeten. 'Het is een netelige kwestie, maar ik deed het uit nieuwsgierigheid', zei hij uiteindelijk. Hij is geen pedoseksueel, verklaarde hij.

Verdriet bij dochter

'Je bent mijn eigen vader, maar toch haalde je het in je hoofd om mij seksueel te misbruiken', zei de dochter in haar schriftelijke slachtofferverklaring. 'Bij mij is heel veel schade aangericht.' De rechtbank vindt daarom dat de vader het meisje een schadevergoeding van tienduizend euro moet betalen.
De celstraf van vijf jaar die de rechtbank nu heeft opgelegd aan de man werd twee weken geleden ook al geëist door het Openbaar Ministerie. De rechtbank houdt er rekening mee dat het misbruik begon toen de slachtoffers nog erg jong waren, en dat hij er lang mee is doorgegaan.