Wassenaar heeft Huize Ivicke zo mooi opgeknapt dat 'Krottenkoning' zijn kantoor er wil vestigen

WASSENAAR - Het zwaar vervallen rijksmonument Huize Ivicke langs de N44 is door de gemeente Wassenaar zo mooi opgeknapt, dat eigenaar 'Krottenkoning' Ronnie van de Putte er nu zijn kantoor wil vestigen. Dat bleek maandag bij de rechtbank in Den Haag.
'De eigenaar was tevreden met een Volkswagen, maar de gemeente maakte een Rolls Royce', zei de advocaat van Van de Putte bij de rechtbank. De vraag die voorlag: mocht de gemeente Wassenaar de krottenkoning verbieden werkzaamheden uit te voeren, en er zelf aan de slag gaan?
Die vraag is eigenlijk alleen nog maar van belang voor het verhalen van de kosten, want het werk is inmiddels afgerond. Wat is er aan de hand: Huize Ivicke is van Ronnie van de Putte en die doet er niets mee. Het pand vervalt en de gemeente is bang dat het rijksmonument op den duur onherstelbaar beschadigd raakt.
Gemeente aan de slag
Daarom stelt de gemeente Van de Putte voor een voldongen feit: voor 20 juli 2020 moet hij begonnen zijn met werk dat voorkomt dat het pand verder vervalt, of de gemeente gaat het doen op zijn kosten. Van de Putte doet niets, en dus gaat de gemeente zelf aan de slag.
Net na de zomer komt de krottenkoning toch zelf met een bouwbedrijf en een eigen herstelplan op de proppen. De gemeente ziet hier niets in, want het plan zou volgens haar betekenen dat er schade wordt toegebracht aan de monumentale status. Gevolg: een bouwstop, een rechtszaak en vervolgens gaat de gemeente zelf verder. Het werk van de gemeente is nu net klaar.
Kosten nog onbekend
Wat het allemaal gekost heeft, wordt nog in kaart gebracht, maar één ding is zeker: de gemeente heeft het werk grondig en goed laten uitvoeren. Zo goed dat Van de Putte er nu zelf maar zijn intrek in wil nemen. 'De buitenschil is zo grondig opgeknapt dat we met weinig extra kosten ons kantoor daar kunnen vestigen', zei de advocaat bij de rechter.
Er is nog wel een probleempje: er zitten sinds 2018 krakers in het pand. Met krakers erin is het lastig om een kantoor te runnen, dus die moeten eruit. Bij de rechtbank gaven zij aan best te willen vertrekken als er een goed onderbouwd plan ligt voor een fatsoenlijke bestemming, maar dat plan ligt er niet.
Gemeente weet van niets
De gemeente gaf aan niets te weten van plannen van Van de Putte om zijn kantoor te verhuizen naar het monumentale pand. Dat kan kloppen, gaf de advocaat toe, want zolang er krakers zitten heeft het geen nut om plannen te bespreken met de gemeente.
Alleen geven die krakers aan pas te willen vertrekken als er een fatsoenlijk plan ligt, dat ook nog eens uitvoerbaar is en waarvoor vergunningen zijn afgegeven. Van de Putte bestrijdt dat die vergunningen nodig zijn. De gemeente denkt daar anders over.
'Verf in dezelfde kleur'
Monumenten-architect Vis uit Den Haag, die door de omstreden vastgoedondernemer in de arm is genomen, betoogde dat vergunningen eigenlijk niet nodig zijn. 'Als je een muur in de oorspronkelijke kleur verft is het goed, en een plafond dat is verdwenen hoef je ook niet te vervangen', zei hij.
De gemeente heeft hier dus een heel andere mening over, en zij wordt gesteund door de Rijksdienst Monumentenzorg. De krakers zijn ondertussen bang dat het hele plan om het kantoor te verhuizen luchtfietserij is. Eén van de vele plannen van Van de Putte waar niets van terechtkomt. Dus zij willen blijven zitten waar ze zitten.
De rechter doet over zes weken uitspraak. Dan wordt duidelijk of de krakers eruit moeten en of de gemeente het pand zo grondig had mogen verbouwen en dus de kosten op de vastgoedondernemer kan verhalen.