Ron Fresen blikt terug op sinterklaasintochten bij TV West: 'Boterham met kaas werd een traditie'

REGIO - Aanstaande zaterdag zet Sinterklaas na een lange reis vanuit Spanje weer voet op Nederlandse bodem. Een moment waar jong en oud ieder jaar reikhalzend naar uitkijkt. Al 25 jaar worden bij TV West dan ook grote voorbereidingen getroffen om verslag te doen van de sinterklaasintochten. Vast onderdeel van de voorbereidingen: 'Een bruine boterham met kaas', zegt Ron Fresen.
Samen met Elles de Bruin, oud-TV Westpresentatrice, haalt Fresen, oud-eindredacteur bij TV West, herinneringen op aan de eerste verslaggeving over de aankomst van de Sint op TV West. 'Op vrijdag hadden wij altijd een nieuwsuitzending, maar Sinterklaas kwam natuurlijk pas op zaterdag aan. Toen heeft Hugo Schneider, toenmalig hoofdredacteur, bedacht om het nieuws over de aankomst van de Sint een dag naar voren te halen en zo te laten zien dat hij op zee onderweg is naar Scheveningen. We zouden hem dus tegemoet varen', vertelt Fresen. 'En dat moet jij gaan doen, kreeg ik van Hugo te horen.'
Over dit idee van zijn toenmalig hoofdredacteur was Fresen niet meteen heel enthousiast. 'Ik dacht echt: Waarom? Want ik moest als een soort Peter Jan Rens naar de stoomboot om Sinterklaas binnen te halen', bekent de oud-TV Westverslaggever. 'Maar toen zijn we toch gaan bellen met een rederij en met Sinterklaas om te regelen dat wij naar de stoomboot konden komen op vrijdag', legt hij uit.

'Beter dan Mark Rutte'

En daar ging de razende reporter in een bootje naar de stoomboot van de Sint. 'Ik had die dag toevallig een bruine boterham met kaas in mijn jaszak mee voor mijn eigen lunch. Maar toen ik aankwam bij de de boot dacht ik: die geef ik aan Sinterklaas', vertelt Ron over zijn tripje naar de stoomboot. En zo werd een traditie geboren. 'Die boterham met kaas hebben wij daarna jaren gegeven en dat werd steeds uitgebreider, dat werden halve speelfilms', lacht de oud-hoofdredacteur van TV West. 'Vers was de boterham niet meer, denk ik', blikt Elles terug op de beelden waarin Ron de bruine boterham overhandigt aan Sinterklaas.
Ron en Elles blikken samen terug op de sinterklaasintochten
Ron en Elles blikken samen terug op de sinterklaasintochten
Aan zijn verslaggeving op de stoomboot van Sinterklaas heeft Ron ook nog persoonlijke grappige herinneringen. 'Mijn kinderen waren toen nog klein en in de gelovige leeftijd. Dus die vrijdagavond kwam ik thuis en vertelde ik dat ik bij Sinterklaas op de stoomboot was geweest. 'Wat! Ben jij al bij Sinterklaas geweest?' klonk het toen in koor bij mij thuis', zegt Ron lachend. 'Ja, daar kon je mee thuiskomen', voegt de politiek verslaggever toe. 'Beter dan een interview met Mark Rutte', vult Elles tot slot grijnzend aan.
Wil jij meer verhalen horen van (oud-)presentatoren over hun tijd bij TV West? Kijk dan vrijdag 12 november om 17:00 uur naar 25 jaar TV West. In de tweede aflevering vertellen onder andere Justin Verkijk, Dennis Weening en Johan Overdevest over hun belevingen bij TV West. Daarnaast kijken de (oud-)presentatoren terug naar alle hoogte- en dieptepunten van de afgelopen 25 jaar.