Hagenaar vast voor bankhelpdeskfraude, buit van ruim drie ton

Helpdeskfraude, foto ter illustratie
Helpdeskfraude, foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een 27-jarige man uit Den Haag is dinsdag opgepakt op verdenking van helpdeksfraude. Hij zou daarmee bij verschillende mensen in totaal zo'n 300.000 euro hebben buitgemaakt.
De zaak kwam aan het rollen na een aangifte van een 39-jarige vrouw uit Sassenheim. Zij kreeg een mail met een betaallink, maar dat bleek een phishingmail te zijn. Niet veel later werd ze gebeld door een bankmedewerker, die haar vertelde dat er op haar rekening een verdachte transactie te zien was. Haar bankpas zou worden opgehaald om te zorgen dat haar geld zou worden 'veiliggesteld'. Uiteindelijk raakte ze zo 2.650 euro kwijt.
Een dag later wed een 65-jarige man uit Helmond gebeld die zich voordeed als nep-bankmedewerker. Die vertelde hem dat hij een nieuwe rekening moest afsluiten, met een nieuwe pincode. Een medewerker zou zijn bankpas komen ophalen, waarna hij een afspraak zou krijgen bij de bank om zijn nieuwe gegevens te ontvangen. Die afspraak kwam er niet, wel raakte de man 1.180 euro kwijt.

Gekoppeld aan een veel grotere zaak

Na onderzoek van het Cybercrimeteam Oost-Nederland en het basisteam Veluwe Vallei-Zuid kon de Hagenaar ook worden gekoppeld aan een veel grotere zaak in Wageningen, waar een echtpaar van 55 en 60 jaar eind mei slachtoffer werd van bankhelpdeskfraude. Zij kregen een link per sms die zou leiden naar een veilige bankomgeving. Maar op die manier kon de verdachte juist geld overmaken naar andere rekeningen.
Hij deed zich voor als bankmedewerker en vroeg de slachtoffers om goedkeuring, zodat hij op hun computer kon meekijken. De slachtoffers konden niet zien wat hij deed, waardoor het de Hagenaar lukte om 280.000 euro buit te maken.