Den Haag bezorgd over 11.000 vluchtelingen die nog moeten inburgeren

Inburgeringscursus
Inburgeringscursus © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft samen met Utrecht, Amsterdam en Rotterdam een brandbrief gestuurd naar het kabinet over een groep van 11.000 vluchtelingen. Deze groep moet nog onder de oude inburgeringswet inburgeren, terwijl is geconstateerd dat die vorm van inburgering niet goed werkt. Een nieuwe wet, die voor verbetering moet zorgen, gaat pas komend jaar in.
Met de nieuwe wet krijgen de gemeentes de regie op de uitvoering van de inburgering van statushouders. Daarbij draait de gemeente ook op voor de kosten. Een nieuwe wet was hard nodig, omdat in 2018 is gebleken dat het huidige inburgeringssysteem faalt.
Zo leren mensen die naar Nederland vluchten de taal niet snel genoeg, werken ze niet of onder hun niveau en kunnen ten prooi vallen aan frauderende taalscholen. De woordvoerder van de Haagse wethouder Arjen Kapteijns, laat weten dat vluchtelingen hierdoor grotendeels aan hun lot worden overgelaten.

Lening terugbetalen

Als er niet op tijd wordt voldaan aan de inburgeringsplicht, kunnen statushouders worden opgeschrikt door boetes en moet hun studielening van 10.000 euro voor de cursus mogelijk worden terugbetaald.
Eigenlijk zou het nieuwe stelsel in 2020 al ingaan, maar dit is meerdere keren uitgesteld. Door de vertraging van de nieuwe wet is ook de groep inburgeraars die onder het oude stelsel moet inburgeren steeds groter geworden.

Gemiste kans

Volgens de gemeente Den Haag is dit voor nieuwkomers en de rest van de maatschappij een gemiste kans. In de brandbrief, gericht aan verantwoordelijk staatssecretaris Dennis Wiersma, verzoeken de vier grote steden om zoveel mogelijk statushouders onder de voorwaarden van de nieuwe wet te laten inburgeren.