Aftrap carnaval gaat door: 'We kijken wel angstig naar hoe het verder gaat'

Carnaval vieren voordat er corona was
Carnaval vieren voordat er corona was © ANP
NOORDWIJKERHOUT - Het carnavalsgala in congrescentrum Leeuwenhorst in Noordwijkerhout gaat donderdagavond 'gewoon' door. De gemeente Noordwijk heeft besloten om geen streep te zetten door het feest waar 1.200 bezoekers welkom zijn. De oplopende coronabesmettingen zijn voor carnavalsvereniging De Kaninefaaten geen reden om het feestje af te blazen.
Traditiegetrouw worden op de 11e van de 11e de nieuwe prins en prinses carnaval bekendgemaakt. Vorig jaar werd het evenement nog online gevierd. Ondanks de toename van het aantal besmettingen, is toch besloten om dit jaar fysiek bij elkaar te komen.
Mensen hebben behoefte om carnaval te vieren, zegt voorzitter Richard van den Berg van de Kaninefaaten. Dat blijkt volgens hem wel uit de kaartverkoop. 'Binnen een kwartier was alles weg', zei hij in radioprogramma West Wordt Wakker.

Strenge naleving

Van den Berg heeft wel even getwijfeld of het verstandig is om het feest door te laten gaan. Toch denkt hij dat het verantwoord is. 'We houden ons aan de richtlijnen, waaronder 75 procent van de bezetting en strenge controle op de coronabewijzen.'
Hij doet er alles aan om te voorkomen dat volgende week bekend wordt dat er een brandhaard is geweest. 'We houden ons aan de maatregelen', benadrukt de voorzitter van de carnavalsvereniging nogmaals.
De gemeente Noordwijk zegt in een schriftelijke reactie dat congrescentrum Leeuwenhorst op basis van de gebruiksvergunning feesten als het carnavalsgala mag organiseren en dat daar geen aparte vergunning voor nodig is. 'Het gaat om een gala met in het net geklede mensen. Tijdens het gala zijn de mensen voor het grootste deel geplaceerd', aldus de verklaring. 'De Kaninefaaten en NH Leeuwenhorst zien toe op naleving van de op dit moment geldende coronamaatregelen."

Streep door carnaval?

In Limburg is de aftrap van het carnavalsseizoen afgelast. Volgens Van den Berg heeft dat te maken met de omvang van de feesten. 'Het wordt buiten en in kroegen gevierd. Dat is moeilijker te handhaven. Bij ons is het centraal in een zaal waar die controle wel toepasbaar is.'
Hoewel de voorzitter blij is dat het weer kan, loopt hij niet vooruit op de zaken. 'Het is stap voor stap. We zijn blij dat dit kan. Maar we kijken wel angstig naar de rest van de tijd hoe het verder zal gaan.'