Moordverdachte doet dramatische oproep voor vrijlating: 'Ik word daarbinnen helemaal gek'

Donald Vrijmoet, beter bekend als Don
Donald Vrijmoet, beter bekend als Don © Politie
DEN HAAG - Hagenaar M. ter S. (30) deed woensdag een dramatische oproep aan de Haagse rechtbank om hem opnieuw vrij te laten uit voorarrest, maar de rechtbank houdt hem toch langer vast voor het doodsteken van de 53-jarige Don Vrijmoet. Het slachtoffer kwam in november 2018 om het leven in zijn eigen woning aan het Rietveen in Den Haag.
De officier van justitie loofde begin 2019 een beloning uit van 15.000 euro voor de gouden tip die zou leiden tot de oplossing van de moordzaak. Toen werd Ter S. al aangehouden voor de moord, maar ook na korte tijd weer vrijgelaten. In juni van dit jaar zette de politie hem na heropening van het onderzoek opnieuw vast.
Tijdens een voorbereidende zitting woensdag verklaarde Ter S. dat hij niet verantwoordelijk is voor de dood van Don Vrijmoet. 'Jullie houden me nu al een half jaar vast, ik word daarbinnen helemaal gek', zei hij over zijn detentie. 'Ik ben nog nooit met justitie in aanraking gekomen en nu word ik weggezet als een moordenaar, wat ik absoluut niet ben. Ik ben kapotgemaakt.'

'Daderkennis die alleen van verdachte afkomstig kan zijn'

De Hagenaar werd in de zomer weer vastgezet nadat verschillende getuigen verklaringen tegen hem hadden afgelegd. 'Allemaal leugens', zei de verdachte woensdag bij de rechtbank. Zijn advocate noemde de getuigen 'onbetrouwbaar'. Ze zouden tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd. De moordverdenking tegen de 30-jarige is volledig gebaseerd op de getuigenissen. 'Objectief bewijs ontbreekt', aldus de raadsvrouw.
Donald Vrijmoet werd op 14 november 2018 dood gevonden in zijn flat door medewerkers van een zorginstantie. Hij was met messteken om het leven gebracht en al enkele dagen dood. De politie noemde zijn dood destijds 'heel wrang', onder meer omdat het slachtoffer zelf een fanatiek verzamelaar was van zwaarden en messen. Vrijmoet had zijn flat nog geen jaar, hij was jarenlang dakloos geweest. Zijn deur stond vaak open en er kwamen regelmatig verslaafden over de vloer.
De officier van justitie stelde dat er dankzij de getuigenverklaringen juist 'meer dan voldoende bewijs is' tegen Ter S. Een van de getuigen wist te vertellen hoe Vrijmoet is gestoken, en waar. 'Dat is daderkennis die alleen van de verdachte afkomstig kan zijn', zei de aanklaagster. Ze verzette zich tegen de vrijlating van de verdachte. De rechtbank besloot daarop dat de verdenkingen tegen te Hagenaar te ernstig zijn om het verzoek tot vrijlating uit voorarrest in te willigen.

Volgende zitting

De volgende zitting is op 25 januari. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.