GGD-medewerkers 'niet veilig' op vaccinatiedagen in Haagse wijken

Een pleister na coronavaccinatie
Een pleister na coronavaccinatie © ANP
DEN HAAG - Medewerkers van de Haagse GGD worden geregeld bedreigd op dagen dat er corona-vaccinaties plaatshebben in bepaalde wijken. Daarom wordt op die dagen zelf geen voorlichtingscampagne gevoerd door de gezondheidsdienst. De informatieteams gaan de dag ervoor de wijken in. 'Je krijgt de meest rare dingen naar je hoofd', aldus de directeur van de GGD Haaglanden, Annette de Boer. De Haagse burgemeester Jan van Zanen noemt de bedreigingen 'onacceptabel'.
De Boer wilde woensdag tijdens een presentatie aan de politiek van de meest recente coronacijfers niet al te diep ingaan op wat er precies gebeurt bij het vaccineren in de wijken. 'Maar meer dan je leuk vindt. En het maakt dat ik het als directeur niet veilig vindt dat medewerkers heel zichtbaar zijn op straat op dagen dat er wordt gevaccineerd.'
Wel vertelde De Boer dat GGD-medewerkers door de politie zijn getraind om met de bedreigingen om te gaan. Agenten komen ook langs als er wordt gevaccineerd. 'De politie is hier heel adequaat mee bezig. Daar zijn we heel blij mee', stelde de directeur. Verder worden op prikdagen in de wijken beveiligers in geschakeld.

Schande

De politiek veroordeelt de bedreigingen van het GGD-personeel. 'Schande dat mensen in de zorg hun werk niet meer kunnen doen', aldus fractieleider Fatima Faid van de Haagse Stadspartij. 'Deze bedreigingen zijn heel zorgelijk', vindt ook D66-raadslid Marije Mostert. 'Al die mensen moeten hun werk kunnen doen.'
Burgemeester Jan van Zanen zegt zich aan te sluiten bij de partijen die schande spreken van de bedreigingen. 'Het helpt niet dat mensen die in deze omstandigheden publieke functies uitoefenen, worden bedreigd.'

Extra surveillance

Hij bevestigt dat er extra wordt gesurveilleerd door de politie en dat die ook direct uitrukt als er meldingen van prik- of testlocaties binnenkomen. 'Er wordt heel zorgvuldig en serieus met deze signalen omgegaan', verklaarde Van Zanen. Volgens hem heeft ook het Openbaar Ministerie dit soort zaken goed in het oog. De burgemeester: 'We moeten staan naast onze mensen.'
Uit de cijfers die de GGD vandaag presenteerde blijkt dat het aantal gevaccineerde mensen in Den Haag nog altijd achter blijft bij het landelijke gemiddelde. Van de grote steden doet alleen Rotterdam het slechter. Daarom blijft de GGD zoveel mogelijk voorlichting geven en op diverse plekken in de stad prikken uitdelen. Per week worden daarom nu toch nog steeds 8000 tot 9000 mensen gevaccineerd.

Cijfers geven ook reden tot hoop

Dat komt ook omdat op bijzondere plaatsen als het Atrium van het stadhuis, moskeeën en andere plekken prikken worden gezet. De cijfers bieden ook wel enige reden tot hoop. 'Elke prik is er één. Als deze trend zich blijft voortzettend, gaan we echt de goede kant uit richting Kerstmis', vindt wethouder Kavita Parbhudayal (VVD, volksgezondheid).
Eind september maakte het kabinet bekend dat het gebruik van het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid. Dat leidde in heel Nederland tot een een piek in het aantal mensen dat zich liet vaccineren. Hier in de regio gebeurde dat ook in Zoetermeer en Pijnacker. Maar in Den Haag was die trend niet te bespeuren, vertelde De Boer. Waarom, is niet bekend.

Vragen over intocht van de Sint

Raadslid Janice Roopram van Hart voor Den Haag wilde tijdens een coronadebat ook opheldering over de vraag waarom de intocht van Sinterklaas dit jaar aan strengere regels moet voldoen. Mensen ouder dan achttien jaar moeten in tegenstelling tot andere steden hun QR-code laten zien als ze de aankomst op Scheveningen willen bijwonen.
Volgens de burgemeester is die maatregel genomen na een 'verzwaard advies van de GGD'. Daarbij speelde mee dat het aantal gevaccineerde mensen in de stad laag is en het aantal besmettingen oploopt. 'Het zou onverantwoord van mij zijn als ik zei: Toedeledoki GGD, dat doen we niet', aldus de burgemeester. Die tot zijn spijt ook moest mededelen dat Sinterklaas dit jaar niet de Keizerstraat aandoet. Die is te smal voor de stoet, die volgens Van Zanen 'enige vaart' moet houden.