Prinses Irene opent 'eigen' bos: 'Aarde mooier en schoner maken'

Prinses Irene (rechts) met haar oudste dochter, prinses Margarita
Prinses Irene (rechts) met haar oudste dochter, prinses Margarita © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Anderhalf jaar later dan gepland heeft prinses Irene het naar haar vernoemde bos in Alphen aan den Rijn geopend. In tegenstelling tot dit voorjaar stonden de geldende coronaregels het vieren van de 64ste Nationale Boomfeestdag woensdag niet in de weg.
'Bomen zijn nodig voor het behoud van alles in het leven op aarde', sprak de 82-jarige prinses, nadat zij een populier had geplant in het Alphense park Zegersloot. 'Hoe meer bomen we planten, hoe beter we met de bossen omgaan en hoe minder we kappen, hoe beter dat is.'
Prinses Irene (links) plant een populier met haar kinderen en kleinkinderen
Prinses Irene (links) plant een populier met haar kinderen en kleinkinderen © ANP
Prinses Irene, de jongere zus van voormalig koningin Beatrix, was in goed gezelschap naar Alphen afgereisd. Ze werd bijgestaan door haar twee oudste kinderen, prins Carlos en prinses Margarita, door schoondochter prinses Viktória (de vrouw van prins Jaime) en een handvol kleinkinderen.

'Voorvechter van groen'

Het bos kreeg ze twee jaar geleden cadeau toen ze 80 werd, vanwege haar jarenlange inzet voor de natuur. 'Prinses Irene begon over het belang van bomen toen niemand het erover had', riep Albert Verlinde, voorzitter van de Boomfeestdag, in herinnering.
Prinses Irene plant boom in bos dat naar haar is vernoemd: 'Voorvechter van groen'
'Er werd een beetje om gelachen. Maar je ziet gewoon achteraf dat ze gelijk had. Dus als iemand als voorvechter van groen en van bomen planten een eigen bos verdient, dan is het de prinses', beargumenteerde de Brabander, die bekend werd als theaterproducent en gezicht van RTL Boulevard.

350 Alphense kinderen

Behalve de koninklijke delegatie waren ook zo'n 350 Alphense kinderen van de partij om bomen te planten. 'Ik vond het echt wel vet dat de prinses er was', zei Liz, een leerling van openbare basisschool Arnoldus van Os uit Benthuizen. 'Maar ik vond het ook heel cool dat Sterre Koning (zangeres, red.) optrad.'
Prinses Viktória, prinses Irene, prins Carlos, prinses Margarita en een handvol (klein)kinderen
Prinses Viktória, prinses Irene, prins Carlos, prinses Margarita en een handvol (klein)kinderen © ANP
Haar klasgenoot Jayden wist op zijn beurt wel te vertellen waarom bomen zo belangrijk zijn. 'Van bomen komt vooral zuurstof. En slechte stoffen gaan in de bomen, waardoor de bomen goede stoffen aan ons geven', legde hij uit.

Klimaattop in Glasgow

Uiteraard was het laatste woord aan prinses Irene. Zij verwees naar de huidige klimaattop in Glasgow, waar volgens haar 'grote beslissingen' worden genomen. 'We kunnen samen heel veel doen om deze aarde mooier en schoner te maken. Maar vooral: respect hebben voor de natuur en voor alles wat leeft.'