Instellingen

Gouda geeft meevaller van ruim 5 miljoen meteen weer uit

Ter illustratie
Ter illustratie © ANP
GOUDA - Meer geld voor woningbouw, veiligheid, een waterfonds, versneld opknappen van groen en straatmeubilair en een vermindering van de geplande verhoging van de afvalstoffenheffing. Tijdens de begrotingsbehandeling in Gouda moest de oppositie knarsetandend toezien hoe de coalitiepartijen een meevaller van ruim vijf miljoen over de stad verdeelden. 'Een bekende truc voor de verkiezingen', aldus Harold Hooglander (SGP).
Vorig jaar nog werd er fors bezuinigd door wethouder Michiel Bunnik (financiën), die de gevolgen vreesde van corona en de hoge kosten in de jeugdzorg. De OZB steeg voor dat doel met een miljoen euro extra. Nu blijkt dat er toen te hard is ingegrepen.
Vanuit het Rijk kreeg Gouda een meevaller van ruim vijf miljoen voor de jeugdzorgkosten, terwijl het college daar zelf al veel geld voor had uitgetrokken in de begroting. Meteen uitgeven, vond de coalitie van D66, ChristenUnie, CDA, PvdA en GroenLinks, hoewel de raad ooit besloot zulke meevallers eerst in de algemene reserve te stoppen en dan gezamenlijk het doel te bepalen.

'Dieptreurige dag voor de Goudse democratie'

De oppositie zegt niet bij te plannen te zijn betrokken, de partijen moesten er over lezen in de krant. 'Exemplarisch voor de mores van de Goudse politiek', zei Kevin de Jonge van de VVD, die sprak van 'een dieptreurige dag in de Goudse democratie.'
De fractievoorzitters van de Goudse coalitie: D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en CDA
De fractievoorzitters van de Goudse coalitie: D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en CDA © Fracties
'Hebben wij nog wat in te brengen, of is het tekenen bij het kruisje', vroeg De Jonge, wiens partij verdeeld stemde. Een deel van de plannen was eerder geopperd door de oppositie en kreeg toen geen bijval.

Stad Gouda profiteert

De stad vaart er wel bij: ruim één miljoen gaat naar versnelling van de woningbouw en tegengaan van verpaupering. Eén miljoen gaat naar achterstallig onderhoud van het groen. En het straatmeubilair kan voor een ton worden gefatsoeneerd voor de 750e verjaardag van Gouda in 2022.
Er komt een Waterfonds van een miljoen voor recreatiewensen, zoals het bevaarbaar maken van kleine binnenstadgrachten. Verder gaat er twee ton naar veiligheid, zoals handhandig en flexibel cameratoezicht. Laaggeletterdheid moet extra worden aangepakt met een ton en er gaat 2,5 ton naar mensen met een beperking, nu na vijf jaar het VN-verdrag Handicap uitgevoerd lijkt te gaan worden.

Geen OZB-verlaging

De burger wordt niet vergeten: de afvalstoffenheffing zou volgend jaar stijgen, maar wordt afgetopt met een miljoen. Een lastenverlichting, aldus de coalitie. Onzin, zegt de oppositie: de aangekondigde verhoging wordt nu minder hoog.
De begroting, hoewel dit jaar nog niet sluitend, werd door een ruime meerderheid van de Goudse gemeenteraad aangenomen, net als de extra uitgaven. Een amendement van Gemeentebelangen Gouda om met het resterende miljoen van de meevaller de OZB te verlagen, haalde het niet. Net zomin als de al vaker ingediende motie om de hondenbelasting af te schaffen.