'Gaan we nu weer dicht?', theaters en horeca in spanning na OMT-advies

Mark Rutte tijdens een persconferentie
Mark Rutte tijdens een persconferentie © ANP
REGIO - Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet een 'korte beperkte lockdown' om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is 'killing' voor de culturele sector en horeca, vrezen ondernemers in onze regio.
In de periode van komende twee weken zouden bioscopen en theaters dicht moeten en evenementen worden geschrapt. Vermoedelijk staat er in het advies ook om de sluitingstijden voor de horeca en de groepsgrootte aan te passen. Volgens het OMT kunnen de scholen wel open blijven.
Dit nieuws zorgt bij het Amare niet meteen voor paniek, maar directeur Jan Zoet maakt zich wel grote zorgen voor de officiële opening van het Haagse cultuurcomplex volgende week. 'Maandenlang is er door een groot aantal Haagse gezelschappen toegewerkt naar de feestelijke opening.'
Amare
Amare © Omroep West
Hoewel het nog niet duidelijk is welke maatregelen er vrijdag door het kabinet precies worden genomen, is Zoet bang dat er nu een streep gaat door het openingsprogramma. De vraag is ook of het programma met de reuzenpop Little Amal, die maandag speciaal naar Den Haag komt voor de officiële opening, wel door kan gaan.

Theaters reageren aangeslagen

Tineke Maas, directeur van de Goudse Schouwburg, reageert aangeslagen op de mogelijke nieuwe maatregelen. 'De culturele sector heeft de afgelopen tijd klap na klap moeten incasseren. 'Ik snap het wel, maar ik word er heel verdrietig van', zegt ze in het radioprogramma West Wordt Wakker.
Cees Debets van Het Nationale Theater in Den Haag noemt alleen al de berichtgeving over een mogelijke tijdelijke lockdown 'killing': 'Wij weten niet waar we aan toe zijn. Het publiek belt al naar de kassa met de vraag of de voorstelling op vrijdagavond nog wel doorgaat. Gaan we nu weer dicht?'
Het Nationale Theater in Den Haag
Het Nationale Theater in Den Haag © Omroep West
Bevreesd zijn de theaterdirecteuren met name voor de toename van de onzekerheid vanuit hun publiek. Uit de voorverkoop van toegangskaarten blijkt dat men nu al terughoudend is bij het ver vooruit plannen van een theaterbezoek, uit angst dat de voorstelling uiteindelijk zal worden afgelasten. Nieuwe maatregelen zou die angst alleen maar bevestigen en voeden.
Theaters boos over mogelijk nieuwe, tijdelijke lockdown

Geen QR-code meer na negatieve test

Na de korte lockdown zouden mensen geen QR-code meer kunnen krijgen als ze getest zijn. Nu is het nog zo dat bezoekers bijvoorbeeld een café in kunnen als ze twee keer zijn gevaccineerd, als ze corona hebben gehad of als ze negatief zijn getest. Volgens bronnen adviseert het OMT na de lockdown die laatste mogelijkheid te schrappen. Deze regel is in andere landen al ingevoerd, waaronder Duitsland.
Reacties op uitgelekt OMT-advies
Floor Meeuwesse is uitbater van Belgisch Biercafé Belvédère op de Beestenmarkt in Delft. Ze klinkt vrij gelaten aan de telefoon, maar is verre van blij: 'We houden er al een paar weken rekening mee dat er weer wat boven ons hoofd hangt, maar het irritante is dat je niet precies weet wat er dan boven je hoofd hangt.' Dat is ook nog niet zeker. In het uitgelekte OMT-advies staat dat de horeca niet dicht hoeft, maar dat wel gekeken gaat worden naar sluitingstijden en maximaal aantal gasten. Floor: 'Wij zijn weer het slachtoffer, maar what else is new.'
Coronatoegangsbewijs
Coronatoegangsbewijs © ANP
Anil Soekhoe vertegenwoordigt de Haagse tak van Koninklijke Horeca en maakt zich zorgen over de mogelijke nieuwe maatregelen. ‘Onze ervaring leert dat de eerdere lockdown van twee weken uiteindelijk heeft geduurd tot april. Ik betwijfel of een sluiting van twee weken in dit geval de juiste oplossing is.'

Enorme onzekerheid

De horeca zucht onder de onduidelijkheid. Wat komt er nu weer aan? 'En het is ook oneerlijk volgens mij', zegtChris Hooglander van Het Koningshuys op de Markt. 'Wij hebben echt bewezen dat er heel weinig besmettingen in de horeca zijn, zeker in restaurants. Van een discotheek of een club waar iedereen op elkaar staat te hossen kun je misschien veel denken, maar hier? Wij moeten zelfs op een open terras al QR-codes checken. Dat gaat toch nergens over?'
Een paar deuren verderop zitten Thom en Rafaele Cataldi in hun restaurant Stromboli. 'Onze vader nam het hier in 1980 over', zeggen ze trots. Ook bij de broers heerst onzekerheid. 'We hoopten weer toe te werken naar normaal', zegt Thom. 'We zijn continu aan het aanpassen', zegt zijn broer Raffaele. 'Aanpassen, aanpassen, aanpassen. En dat is heel lastig na zo'n lange moeilijke tijd.' De broers houden er al enige rekening mee dat de horeca binnen afzienbare tijd weer helemaal moet sluiten.
Horecabroers in grote onzekerheid

Kabinet overlegt vandaag

Als het kabinet het advies over een korte lockdown niet opvolgt, zijn volgens het OMT andere, wellicht langdurigere, maatregelen nodig. Dan zou bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand-regel moeten terugkeren.
Het is nog niet bekend of de maatregelen worden aangenomen. Op het Catshuis wordt een overleg gehouden met de meest betrokken bewindslieden en de vaste adviseurs. Naast het Catshuisberaad zijn er meer besprekingen, bijvoorbeeld vanavond tussen het kabinet en de burgemeesters.
Morgenavond volgt een persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge.