Miljoenenboete voor frauderende ambtenaar van gemeente Den Haag

Het stadhuis van Den Haag
Het stadhuis van Den Haag © John van der Tol
DEN HAAG - Een oud-ambtenaar van de gemeente Den Haag die verdacht wordt van de miljoenenfraude op het stadhuis, moet de gemeente een schadevergoeding van zo'n 1,8 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank woensdag besloten.
De 49-jarige Revelino A. wordt ervan verdacht 1.778.363 euro te hebben verduisterd, schrijft mediapartner Den Haag FM. 'Dit komt neer op fraude en dat dit onrechtmatig is jegens de gemeente behoeft geen betoog', stelt de rechtbank in de civiele zaak die de gemeente heeft aangespannen.
'Hij heeft het er in zijn hoedanigheid van controller toe geleid, dat de gemeente vele betalingen heeft gedaan op valse facturen waartegenover geen prestaties stonden, en waar dus geen betalingsgrondslag voor bestond', betoogt de rechtbank. 'Dat de gemeente hierdoor schade heeft geleden is evident en door de gedaagde op zichzelf ook niet bestreden. De gedaagde is voor deze schade aansprakelijk.'

Wirwar van bv's

In juli vorig jaar werd bekend dat de gemeente Den Haag de ambtenaar op staande voet heeft ontslagen. De Haagse politiek reageerde geschokt. De man werkte sinds 2010 voor de gemeente, als controller voor de Dienst Stadsbeheer. Volgens de gemeente sluisde hij via een wirwar van bv's bijna 1,8 miljoen euro weg, naar bedrijven die aan hem te linken waren.
In totaal zijn 58 facturen ontdekt waar iets mis mee was. Zo zou hij zijn handtekening hebben gezet onder rekeningen waarvoor geen diensten zijn geleverd.

Beslag op huis, Porsche en contant geld

De gemeente liet daarom al snel beslag leggen op de bezittingen van A. en zijn vrouw. Het ging onder meer om een huis, een Porsche van zo’n 24.000 euro die hij contant afrekende, en 80.000 euro contant geld.
Via een kort geding probeerde de ex-ambtenaar nog een eind te maken aan de inbeslagname. Tevergeefs: volgens de rechter kon de man niet aantonen dat de beslaglegging niet zou mogen.
A. moet zich nog voor de strafrechter verantwoorden. Justitie vervolgt A. en zijn vrouw en twee andere personen voor de miljoenenfraude op het stadhuis. De twee andere personen zijn eigenaren van bedrijfjes waar rekeningen naartoe zijn gegaan en waarvoor geen diensten zijn geleverd.