Van voetbaltrainer tot horecabaas en Ajax-fan: veel nieuwe namen op Haagse VVD-kieslijst

Van de VVD-fractie keren alleen Frans de Graaf (rechtsvoor) en Chris van der Helm (midden, achterste rij) terug.
Van de VVD-fractie keren alleen Frans de Graaf (rechtsvoor) en Chris van der Helm (midden, achterste rij) terug. © Richard Mulder
DEN HAAG - De Haagse VVD slaat een vernieuwingsslag. Van de huidige fractie keren alleen fractievoorzitter Frans de Graaf en raadslid Chris van der Helm terug op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Wethouder Anne Mulder is lijsttrekker en collega-wethouder Kavita Parbhudayal staat op plek 2. Verder wemelt de lijst van de nieuwe namen.

Lotte van Basten Batenburg (plek 3)

De hoogste nieuwe binnenkomer staat op plek 3. Lotte van Basten Batenburg loopt al langer rond op het Haagse stadhuis. Ze was eerder bestuursadviseur bij de gemeente en werkte voor toenmalig wethouder Boudewijn Revis. Nu werkt ze bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Lotte van Basten Batenburg
Lotte van Basten Batenburg © VVD Den Haag
Van Basten Batenburg is Ajax-fan en een foto van haar met Ajax-shirt viel deze week bij ADO-supporters in Den Haag in slechte aarde. 'Dus je staat 3de op de lijst van de #vvd in Den Haag om een plek in #raad070 en dan sta je zo online. Op naar 0 zetels!!' twitterde ADO-fan Danny. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zei Van Basten Batenburg tegen dagblad AD/Haagsche Courant en bovendien wil ze niet vanwege het voetbal de raad in, maar vanwege haar liefde voor de stad.
De VVD is in Den Haag de grootste coalitiepartij en heeft zeven zetels. In 2014 en 2018 was Boudewijn Revis nog lijsttrekker, maar de voormalig wethouder vertrok in de herfst van 2020 naar Staatsbosbeheer. Anne Mulder volgde Revis op als wethouder Financiën en Stadsontwikkeling. Mulder werd een paar weken geleden door de VVD-leden gekozen als lijsttrekker.

Alexander Roep (plek 6)

Deze horecaondernemer staat op plek 6 van de kieslijst. Alexander Roep is eigenaar van eetcafé Duinoord Lokaal en roert zich al langer in het maatschappelijke 'discours'. Over de coronamaatregelen bijvoorbeeld, maar ook startte hij afgelopen maart de actie vegaBURGERmeester.
Alexander Roep
Alexander Roep © VVD Den Haag
Stembureauleden in Den Haag kregen met de Tweede Kamerverkiezingen namelijk tien euro voor een lunch. Dat was zo met de raad afgesproken, omdat de lunchpakketten die verstrekt werden niet altijd vegetarisch waren en dat wilde een meerderheid van de gemeenteraad wel. Om ervoor te zorgen dat dit tientje niet bij de Hema, de Albert Heijn of een andere grootgrutter terecht zou komen bedacht Roep de vegaBURGERmeester. Een aanmoediging aan stembureauleden om het tientje te besteden aan een vegetarische hamburger bij de lokale ondernemer. Hij verkocht niet veel hamburgers, maar daar ging het ook niet om. Hij wilde vooral zorgen voor een denkomslag bij de gemeente.

Cock Jol (plek 12)

Wie kent hem niet? Cock Jol, de vier jaar oudere broer van voormalig voetbaltrainer Martin Jol, is op plek 12 van de lijst gekomen.
Cock Jol
Cock Jol © Soccrates Images
De geboren Scheveninger heeft samen met zijn broer heel wat grote clubs van binnen gezien. Hij ging met Martin Jol mee als assistent-trainer naar Ajax in Amsterdam, naar Hamburger SV in Duitsland en naar Fulham in Londen. Zelf trainde Cock Jol clubs als FC Kranenburg en SVV Scheveningen en is hij een bekende leraar Duits op De Populier in Den Haag.
Cock Jol heeft de nodige ervaring als gemeenteraadslid. Een kleine twintig jaar geleden zat hij al eens voor de Politieke Partij Scheveningen in de Haagse raad. Met zijn twaalfde plek op de VVD-kieslijst is de kans dat hij gekozen wordt niet zo groot, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Anita van der Laar (plek 30)

Op nummer 30 staat Anita van der Laar. Zij is de weduwe van ereburger Rob van der Laar die in 2019 op 72-jarige leeftijd overleed.
Anita van der Laar, kandidaat-raadslid van de VVD
Anita van der Laar, kandidaat-raadslid van de VVD © VVD Den Haag
Rob van der Laar verliet in 2010 de Haagse gemeenteraad en was toen het langstzittende raadslid. Hij heeft 29 jaar in de raad gezeten.
Zijn echtgenote Anita is ook geen onbekende in de stad. Ze woont in Kijkduin en liet zich de afgelopen jaren regelmatig uit over de bouwplannen. De badplaats krijgt een metamorfose, maar Van der Laar baalt ervan. Ze vindt de verbouwing en de nieuwbouwflats veel te massaal.

Martin Wörsdörfer (plek 50)

Deze oude bekende is de hekkensluiter. Martin Wörsdörfer staat als lijstduwer op plek 50.
Martin Wörsdörfer, lijstduwer VVD Den Haag
Martin Wörsdörfer, lijstduwer VVD Den Haag © VVD Den Haag
Wörsdörfer zat van 2008 tot 2017 in de gemeenteraad en was een aantal jaren fractievoorzitter. In 2017 vertrok hij naar de Tweede Kamer en bleef daar tot maart van dit jaar. Maar oude liefde roest niet: de afgelopen maanden schreef hij mee aan het verkiezingsprogramma van de lokale Haagse VVD en was hij bereid om als lijstduwer de kieslijst af te sluiten.
Dinsdag 16 november presenteren de kandidaten zich aan de VVD-partijleden en op 30 november stellen de leden de lijst officieel vast.