Psychische hulp voor vrouw die eigen huis in brand zou hebben gestoken

De brandweer aan het werk op de Leyweg
De brandweer aan het werk op de Leyweg © Regio15
DEN HAAG - De 22-jarige Berhe T. uit Den Haag, die ervan wordt verdacht haar eigen woning aan de Leyweg in brand te hebben gestoken, wordt vanaf vrijdag opgenomen in een psychiatrische kliniek. Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald. Tot een inhoudelijke behandeling van de zaak kwam het nog niet.
De vrouw vluchtte als tiener van Eritrea naar Nederland en maakte donderdag, net als tijdens een vorige zitting, een verwarde indruk in de rechtszaal. Zo speelde ze met de microfoon, reageerde ze niet op haar tolk en praatte ze meerdere keren door de rechter heen. Ook ging ze schijnbaar zonder aanleiding opeens staan. 'Ik ben hier nog nooit geweest, dus ik kijk even rond', zei ze daarover.
T. zou op 18 mei haar woning op de tweede etage van een portiekflat aan de Leyweg opzettelijk in brand hebben gestoken. Meerdere woningen moesten destijds worden ontruimd doordat er flink wat rook was ontstaan. Ook werden sommige bewoners met een hoogwerker van hun balkon gehaald. Vijf bewoners in het ziekenhuis worden nagekeken, omdat ze rook hadden ingeademd.

Hulp nodig

Volgens de advocaat van T. heeft ze hulp nodig, ook als ze dat zelf niet wil. Daar waren de officier, psycholoog en psychiater het mee eens. 'Ze zeggen allemaal dat u hulp nodig heeft, maar ze weten niet of u dat begrijpt', zei de rechter. 'Soms zegt u dat er niks aan de hand is en de andere keer bent u in de war.' Die woorden leken niet bij T. binnen te dringen.
Om haar psychisch te helpen, heeft de rechter een zogenoemde zorgmachtiging voor zes maanden afgegeven. De verdachte wordt vanaf vrijdag opgenomen in een kliniek in Den Haag. 'Ook als u nee zegt moet u dan toch de medicijnen innemen. Ook als u dat niet leuk vindt of niet wil', probeerde de rechter haar uit te leggen. Daar reageerde T. lachend op: 'Geen probleem.'

Volgend jaar inhoudelijke behandeling

De zaak zou donderdag eigenlijk inhoudelijk worden behandeld. Maar vanwege privéomstandigheden van de advocaat van de verdachte is de zaak verplaatst naar 2 februari volgend jaar.