Instellingen

Groot woonprotest in Den Haag: 'Wonen is een mensenrecht'

© Regio15
DEN HAAG - In Den Haag werd zondagmiddag geprotesteerd om een vuist te maken voor een 'menselijk woonbeleid'. Demonstranten verzamelden zich aan het begin van de middag op de Koekamp om daar aandacht te vragen voor de aanhoudende woningcrisis. Het Woonverzet, zoals de demonstratie heet, volgde op de recente woondemonstratie in Rotterdam. 'We bouwen aan een brede burgerbeweging voor woonrechtvaardigheid', zegt een woordvoerder van de organisatie.
Op de Koekamp in Den Haag kwamen zondag zo'n duizend mensen samen om te protesteren tegen de crisis op de woningmarkt. Vooral jongeren en Haagse partijen waren bij de start van het protest. Zo waren onder andere de Haagse Stadspartij, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks en ook vakbond FNV aanwezig. Onder de groep demonstranten hoorde onze verslaggever schrijnende verhalen. 'Mensen met kinderen die negen jaar lang in een kraakpand wonen, omdat er niks te vinden is en ook iemand die al zeven jaar zoekt en alleen een tijdelijke woning vindt.' Alle demonstranten kwamen naar Den Haag met hetzelfde doel: protesteren voor het recht op wonen.
'Wonen is een mensenrecht' is de leus van een van de demonstranten
'Wonen is een mensenrecht' is de leus van een van de demonstranten © Omroep West
Vanaf de Koekamp trokken de demonstranten in een stoet door de Haagse binnenstad, waarbij ze langs het Binnenhof en over het Lange Voorhout liepen. Een demonstrant vindt 'dat er te veel panden leegstaan en dat daarom het recht op kraken gelegaliseerd moet worden'. Ook voor de sociale woningbouw wordt veelvuldig aandacht gevraagd. Daarnaast vertelt een demonstrant dat hij aanwezig is, omdat 'het kapitaal niet de markt mag regelen en de nieuwe generatie ook een kans op een woning moet krijgen'.
Deelneemster woonprotest toont haar protestbord
Deelneemster woonprotest toont haar protestbord © Omroep West

Woonzekerheid, betaalbaarheid en zeggenschap

Pim van der Heiden, woordvoerder van het Woonverzet, benadrukt de noodzaak achter de demonstratie. 'De wooncrisis is een onhoudbare situatie, en de enige manier om dat op te lossen is door een brede burgerbeweging op te bouwen. Dat is een brede strijd: van energiearmoede tot betaalbaar wonen. De overheid moet daarop toezien, maar verzuimt het om die taak uit te voeren.'
Pim: 'In de tijd van mijn ouders had je twee smaken: je kon kopen of huren, en in beide gevallen was je verzekerd van een dak boven je hoofd. Tegenwoordig is het door alle "flexibele" constructies onmogelijk geworden om nog een vast huurcontract te krijgen. De afgelopen tien jaar hebben we gezien hoe de sociale woningvoorraad is afgebroken. Het is bewust politiek beleid.'
Deelnemer aan het woonprotest
Deelnemer aan het woonprotest © Omroep West

Onzichtbare slachtoffers

De demonstratie is ontstaan uit een samenwerkingscoalitie van meerdere landelijke en lokale bewegingen, waaronder de Bond Precaire Woonvormen. FNV Young & United en het Straat Consulaat ondersteunen het protest. De organisatie heeft een tiental eisen opgesteld, waaronder gegarandeerde betaalbaarheid, woonzekerheid en gelijkwaardige inspraak voor bewoners. Tijdens het protest werden deze eisen door sprekers kenbaar gemaakt, maar politici waren daarvoor niet uitgenodigd.
'We wilden een zo divers mogelijk programma creëren, vooral met de onzichtbare slachtoffers van de wooncrisis. De daklozen, migranten en mensen met een handicap bijvoorbeeld. Er zijn allemaal verschillende vormen van discriminatie op de woningmarkt, en dat willen we laten zien. Het is een oproep aan de politiek, en dan geeft het geen pas om een politicus uit te nodigen', legt Pim uit.

Eerdere woonprotesten

De demonstratie verliep vreedzaam. Na de gewelddadige confrontatie tussen de politie en demonstranten op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de Woonopstand een paar weken geleden, is de spanning tussen de autoriteiten en de organisatie er niet minder op geworden. 'Wij zijn erg geschrokken van hoe de politie de demonstranten heeft aangevallen. Maar we willen ons nu vooral richten op de blik vooruit en het organiseren van een mooie, strijdbare demo.'
Tijdens de demonstratie waren er sfeerbeheerders aanwezig. Niet alleen voor de orde, maar ook voor het naleven van de pas ingevoerde coronaregels. De organisatie moest namelijk op het laatste moment rekening houden met de nieuwe regels. 'De sfeerbeheerders zijn dan ook ingezet om mondkapjes uit te delen en voor het bewaren van de anderhalve meter afstand tussen demonstranten. Zo kon de demonstatie zondag zonder problemen verlopen..