'Harde klap nodig', dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

© ANP
REGIO - Het coronavirus moet een 'harde klap' krijgen en daarom zijn 'ingrijpende' maatregelen nodig. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vrijdagavond bekendgemaakt. Zo moet de horeca de komende drie weken al om 20.00 uur dicht, net als essentiële winkels zoals supermarkten. De niet-essentiële winkels moeten om 18.00 uur de deuren sluiten. Verder mogen mensen nog maar vier gasten per dag thuis ontvangen en is er geen publiek meer toegestaan bij sportwedstrijden.
De nieuwe maatregelen gaan zaterdag om 18.00 uur in en lopen tot zaterdag 4 december. Het kabinet wil de stijging van het aantal nieuwe besmettingen terugbrengen. Zowel donderdag als vrijdag waren er meer dan 16.000 positieve tests. Dit zijn de hoogste aantallen sinds het begin van de coronapandemie. Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen kwam afgelopen week uit op 13.100.
'Gelukkig is het overgrote deel van de mensen in ons land gevaccineerd, anders was de ellende in de ziekenhuizen niet te overzien', zei Rutte. 'Maar ook met dat grote deel gevaccineerd, is de druk op de zorg weer hoog. Zo hoog dat het OMT adviseert om het aantal contacten en besmettingen te verlagen. Met een harde klap van een paar weken en heel breed. Want het virus zit overal. Door het hele land, in alle sectoren en leeftijden. We hebben vanavond dus een heel vervelende boodschap met ingrijpende besluiten.'

Dit zijn alle nieuwe maatregelen op een rij

  • Anderhalve meter afstand houden wordt verplicht, overal waar het coronatoegangsbewijs niet geldt. In een restaurant hoeft het dus niet, maar bijvoorbeeld wel als je gaat wandelen met vrienden in een park.
  • Ontvang thuis per dag niet meer vier gasten van 13 jaar of ouder.
  • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
  • Zitplaatsen worden verplicht op plekken waar het coronatoegangsbewijs geldt. Dus in een café moet iedereen een eigen stoel hebben.
  • Horeca, supermarkten en essentiële levensmiddelenwinkels moeten dicht zijn tussen 20.00 en 6.00 uur. Horeca mag wel bezorgen of laten afhalen.
  • De rest van de winkels en niet-essentiële dienstverlening, waaronder kappers, casino en sekswerkers, moeten dicht tussen 18.00 en 6.00 uur.
  • Evenementen zoals kerstmarkten en congressen moeten ook om 18.00 uur de deuren sluiten. Theaters en bioscopen blijven wel open, maar wel met maximaal 1250 mensen per zaal en het coronatoegangsbewijs.
  • Sportwedstrijden kunnen doorgaan, maar zonder publiek.
  • In het mbo en hoger onderwijs mogen maximaal 75 personen per ruimte.
Op vrijdag 3 december wordt het hele pakket aan maatregelen opnieuw beoordeeld en dan volgt een nieuwe persconferentie.
De persconferentie van premier Rutte is hieronder terug te zien:
Persconferentie over coronamaatregelen: 'Harde klap nodig'

Coronapas straks nog vaker ingezet

Om het aantal coronabesmettingen ook op langere termijn in te dammen, werkt het kabinet ook aan een breder gebruik van het coronatoegangsbewijs (CTB). Ondernemers kunnen gaan kiezen tussen een CTB van het type 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of 2G (gevaccineerd of genezen) zonder vaste zitplaats. Het kabinet moet dit nog wettelijk mogelijk maken.
Het kabinet kondigde eerder al aan dat het CTB ook verplicht wordt voor de meeste detailhandel en voor dierentuinen en pretparken. 'Bij de supermarkt kun je naar binnen, bij de woonwinkel laat je je QR-code zien', zegt zorgminister Hugo de Jonge. Daarnaast wil het kabinet het ook wettelijk mogelijk maken dat werkgevers op de werkvloer om het CTB kunnen vragen. Dat gaat in ieder geval gelden in sectoren waar ook bezoekers hun QR-code moeten laten scannen voor toegang, zoals de horeca. 'Maar ook in andere sectoren willen we die kans geven', aldus De Jonge. Het moet volgens de minister in het uiterste geval ook mogelijk worden het coronatoegangsbewijs in te zetten op hogescholen en universiteiten. Maar dat gebeurt als de situatie zo sterk verslechtert 'dat online onderwijs het enige alternatief zou zijn'.