Haagse politiek scherpt eigen regels voor donaties en giften verder aan

Een raadsvergadering in het atrium van het Haagse stadhuis
Een raadsvergadering in het atrium van het Haagse stadhuis © ANP
DEN HAAG - Politieke partijen in Den Haag scherpen hun eigen regels voor donaties en giften aan. Niet alleen de inkomsten en donaties die partijen direct krijgen moeten openbaar worden, ook die van giftenstichtingen die namens partijen geld ophalen voor de campagnekas. Volgens de Haagse Stadspartij gaan hier aanzienlijke bedragen naartoe, maar blijft onduidelijk wie de donateurs zijn.
Afgelopen voorjaar besliste de gemeenteraad dat alle partijen elk jaar hun inkomsten en donaties en giften boven de 500 euro openbaar moeten maken. Uit een inventarisatie van Omroep West bleek dat de meeste partijen de cijfers voor 2020 hebben gepubliceerd op de PVV, de Islam Democraten en de Partij voor de Eenheid na. Nida bleek het te zijn vergeten en deed het na vragen van Omroep West alsnog.
Niet elke partij bleek even open. Zo lieten partijen bijvoorbeeld de zogenoemde Club van 100 buiten beschouwing. Dat zijn giftenstichtingen die donaties ophalen voor de campagnekas van politieke partijen. Zowel voor de VVD als voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos is zo’n Club van 100 opgericht. 'Hier gaan aanzienlijke bedragen in om’, zegt Peter Bos van de Haagse Stadspartij. ‘In 2018 droeg de Club van 100 van de VVD 55.000 euro bij aan de campagne en Richard de Mos van Hart voor Den Haag meldde onlangs dat hij al een ton in de campagnekas had zitten.'

Club van 100

Daarom diende de Haagse Stadspartij afgelopen week een motie in die ervoor moet zorgen dat ook de boeken van giftenstichtingen opengaan. De motie kreeg een meerderheid en alleen het CDA, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de PVV en de VVD stemden tegen.
Bos: 'Ik denk dat de partijen die tegenstemden geen inzage gaan geven. Ik vind dat eigenlijk ongehoord. Integriteit en transparantie staan sterk in de aandacht na alle affaires die we in Den Haag hebben gehad. Het vertrouwen in onze lokale democratie is daardoor sterk gedaald. We moeten er dan ook alles aan doen om te laten zien dat we niets te verbergen hebben en dat politieke invloed niet te koop is.'
Het jaarlijks openbaar maken van de partijfinanciering moet voorkomen dat er 'ongewenste praktijken in de hand worden gewerkt', vindt de Haagse Stadspartij. Achtergrond hiervan is onder meer de corruptiezaak tegen de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Landelijke partijen zijn al wettelijk verplicht om donaties van meer dan 4.500 euro te melden, maar op lokaal niveau zijn er geen regels. Dat gat wilde de Haagse Stadspartij dichten en riep de gemeenteraad daarom dit voorjaar in een motie op om donaties boven de 500 euro voortaan openbaar te maken. De motie kreeg begin dit jaar steun van de gehele raad, op de PVV en Hart voor Den Haag na. De afspraak was dat de partijen voor 1 juni van dit jaar hun financiële verslagen zouden publiceren.