Horeca hoopt op latere sluitingstijd in persconferentie: 'Dit is een heel zure appel'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - Veel horecaondernemers zullen vrijdagavond om 19.00 uur gespannen luisteren naar de persconferentie over de coronamaatregelen. Dat tijdstip is volgens de uitgelekte berichten ook het tijdstip waarop de horeca de komende weken de deuren moet sluiten. Café- en restauranthouders zijn verontwaardigd over die sluitingstijd. 'Dit valt echt rauw op ons dak', zegt voormalig profvoetballer Tim de Cler, die kort geleden restaurant Koetshuis de Burcht in Leiden overnam.
'We hebben al heel veel feestjes gepland staan in de Burcht, met grote groepen', zegt de ex-international die samen met voormalig voetballers Houssin Bezzai en Barry van Eijk de zaak bestierd. 'Op 1 september van dit jaar hebben we het restaurant overgenomen. We hebben alles goed op de rit met twee nieuwe zaken en dan krijg je dit. Dit is echt een heel zure appel voor ons.'
'Het is gewoon verschrikkelijk. Het is een deceptie', zo vat Bezzai het samen. 'Na de versoepelingen dachten veel mensen: we mogen alles weer, maar nu haalt de realiteit ons in. Ik weet ook niet of de lockdown maar drie weken gaat duren, dat wordt spannend.'

Feestjes afgezegd

Volgens de ondernemer zijn veel mensen die wat hadden gepland inmiddels wel in paniek. 'Het gaat om promoties, maar ook om verjaardagen en bruiloften. We hebben enorm veel boekingen, vooral in de weekenden. Die moeten we gaan cancellen of mensen cancellen het zelf omdat het nog heel onduidelijk is.'
Houssin Bezzai voor Koetshuis de Burcht
Houssin Bezzai voor Koetshuis de Burcht © Omroep West
'Mijn hoofd is op dit moment echt een rollercoaster', zegt Tom Beckers van restaurant Calva in Nootdorp. Het restaurant zou vol zitten dit weekend, maar met een sluitingstijd van 19.00 uur voor de horeca moet hij improviseren. 'We gaan zaterdag en zondag maar om 16.00 uur open. Dan kunnen we in ieder geval nog de voorraden gebruiken, want anders moeten we het weggooien.'

'Net niets tijd'

De chef-kok van het Nootdorpse restaurant snapt wel dat er maatregelen nodig zijn, maar die sluitingstijd van 19.00 uur die nu is uitgelekt snapt hij niet. 'Dat is echt een net niets tijd. Natuurlijk moeten bewegingen worden ingeperkt, maar wat is het verschil tussen dicht om 19.00 uur en dicht om 22.00 uur voor een restaurant? Ben dan gewoon duidelijk en zeg dat de horeca helemaal dicht moet, en laat dat dan ook gelden voor alles wat niet absoluut noodzakelijk is.'
Beckers heeft de bouwer van zijn website inmiddels gebeld en die site wordt nu heel snel aangepast. 'We gaan weer over op afhaal en net als bij de eerdere lockdowns gaan we de Chef Aan Huis weer instellen.' Hij gaat dan bij mensen thuis in de eigen keuken koken. 'Maar we hebben net nieuwe mensen aangenomen in de keuken. Hebben we eindelijk personeel, krijg je dit weer.'

Personeelstekort in de zorg

Ook bij de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is er 'grote verontwaardiging'. Volgens voorzitter Maarten Hinloopen is het pure symboolpolitiek. 'De besmettingscijfers in de horeca liggen onder de 3 procent. Nu gaan mensen weer thuis bij elkaar zitten, waar de kans op besmetting natuurlijk veel groter is. Het slaat werkelijk nergens op.'
Hinloopen roept de politiek op iets te doen aan het personeelstekort in de zorg. 'Vooral daar ligt het probleem.'

'Over de kerst heen tillen'

Vrijdagavond wacht de chef-kok uit Noortdorp de persconferentie van Mark Rutte toch nog vol spanning af om te horen wat er nu precies gaat gebeuren. 'En het zit in mijn hoofd dat ze dit gewoon weer over de kerst heen gaan tillen. Het worden weer onzekere tijden. We zullen het wel overleven, maar waar we dachten de laatste maanden te kunnen gaan knallen, gaat het nu weer heel moeilijk worden.'