Politie vindt 3D-printers voor het maken van wapens na aanhouding bij Leiden

Deze onderdelen voor vuurwapens waren al geprint
Deze onderdelen voor vuurwapens waren al geprint © Politie
LEIDEN - Na de aanhouding van drie mannen op de A4 bij Leiden heeft de politie in Rhoon negen 3D-printers gevonden, waarmee onderdelen voor vuurwapens worden gemaakt. Het is volgens de politie de eerste keer dat er in Nederland zo'n complete werkplaats met zoveel printers wordt gevonden.
De auto met de drie mannen reed woensdag op de A4 ter hoogte van de afslag naar de N11. Omdat de wagen naar voren kwam in een lopend onderzoek, werd hij aan de kant gezet. De bestuurder en bijrijders werden gecontroleerd en in de auto werd een vuurwapen gevonden.
Nadat de drie waren aangehouden, deed de politie onderzoek in vier huizen en een bedrijf in de omgeving van Rotterdam. In de woning van één van de verdachten, een 30-jarige man uit Rhoon, werd de werkplaats met 3D-printers gevonden. De machines waren onderdelen van vuurwapens aan het printen en er lagen tientallen onderdelen die al klaar waren.
In dit filmpje laat de politie zien hoe de werkplaats eruit zag:

Onderzoek naar gevaar en omvang

Een team van de Landelijke Eenheid van de politie doet op dit moment onderzoek naar 3D-geprinte vuurwapens. Specifiek onderzoeken ze de gevaarzetting en de omvang van het probleem in Nederland. Begin volgend jaar worden de bevindingen in een rapport gepresenteerd.