OM eist drie jaar cel en tbs tegen Yosua de K. (33) voor de moord op zijn moeder

Onderzoek in de woning waar Joshua de K. zijn pleegmoeder doodstak
Onderzoek in de woning waar Joshua de K. zijn pleegmoeder doodstak © Regio15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist tegen Yosua de K. (33) drie jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de doodslag op zijn moeder (62) op 4 augustus 2019 in Den Haag. Dat bleek tijdens de inhoudelijke zitting die vrijdag werd gehouden. Op dit moment zit hij al ruim twee jaar en drie maanden in voorarrest, die periode wordt dan ook van de eis afgetrokken. De K. wilde tijdens de zitting vrijdag bijna geen enkele vraag beantwoorden. Zijn familie wilde wel gebruikmaken van hun spreekrecht: 'We nemen hem niks kwalijk, we zijn niet boos op hem. We zien hem ook als slachtoffer.'
De steekpartij vond 4 augustus 2019 plaats in een woning aan de Van Diesenstraat in het Haagse Laakkwartier, waar beiden verbleven. De vrouw blijkt die dag door negen messteken om het leven te zijn gebracht, waarvan drie steken in de hals haar fataal zijn geworden. Daarvoor heeft De K. haar ook meerdere keren geslagen en geschopt. Aanleiding voor zijn daad was een ruzie over wiet roken. De K. wilde een joint opsteken, maar dat mocht volgens hem niet van zijn moeder.
De 33-jarige is na de moord zelf naar politiebureau Laak, vlakbij de woning, gelopen, en biechtte direct op dat hij had haar vermoord. Dit was omstreeks 14.55 uur in de middag. Een paar minuten later is de politie de woning binnengegaan en trof de vrouw in de woonkamer in een plas bloed aan. Het bebloede mes lag naast haar hoofd op de grond.

Naar 112 gebeld

Vlak voor De K. haar vermoordde, had hij zelf nog rond 14.05 naar 112 gebeld, dit gesprek staat ook op tape. Hij zou volgens zijn moeder op dat moment niet binnen mogen blowen van de politie en hij wilde dit na gaan vragen bij de meldkamer. De persoon aan de telefoon reageerde dat ze geen tijd hadden voor zulke zaken, omdat het behoorlijk druk was en gewonden nu in de wacht moesten staan door dit gesprek.
Uiteindelijk werd het gesprek verbroken en vanaf dat moment zou het verkeerd zijn gegaan, aldus De K. zelf. In een eerdere verklaring zei De K. dat hij toen op zijn moeder begon in te slaan. Hij bleek ook verwondingen op zijn rechterhand te hebben. Als de rechter weer een vraag wil stellen over de gebeurtenis reageert De K. kort. 'Zwijgrecht', zegt hij weer voor de zoveelste keer.

Medicijnen nodig

Volgens agenten zou hij na zijn daad rustig en serieus overkomen. Wel zou hij hebben gezegd dat hij medicijnen nodig heeft, maar die nog niet had ingenomen. Eerder vertelde de 33-jarige verdachte tijdens een zitting dat het om zelfverdediging ging en dat zijn moeder als eerste een mes in haar handen had. Toen hij naar zijn kamer was gelopen om zijn telefoon te pakken, en daarna terugliep, stond ze daar volgens De K. opeens mee in haar hand.
De rechter leest nog meer uit de verklaring voor. Hij zou haar hebben aangevallen met ‘kungfubewegingen’, zoals De K. zelf eerder zei, en haar polsen hebben aangeraakt, waardoor het mes op de grond viel. Daarna heeft hij haar geschopt en geslagen, waardoor ze op de grond viel en bleef liggen. Hierna zou hij op haar in hebben gestoken met het mes.

Slecht voor hem gezorgd

De 33-jarige verdachte meende tijdens de zitting in november 2019 dat de vrouw slecht voor hem had gezorgd. 'Ze heeft mij mishandeld', zei hij toen. In zijn jeugd zou hij door haar onder een hete douche gezet zijn. 'Het waren duizenden dingen', zei hij. 'Ze heeft me zo oneerlijk behandeld.'
Tijdens de inhoudelijke zitting vrijdag waren meerdere familieleden aanwezig, waaronder de halfzus, halfbroer en 'volle' broer van De K. Zij hebben ook verklaard dat hun moeder hen stelselmatig mishandelde in het verleden. Tijdens een andere zitting in februari gaf een van de broers van De K. al aan de verklaring van zelfverdediging van De K. volledig te steunen.

Geslagen met zweep of riem

Volgens een van de kinderen was hun moeder het laatste half jaar veranderd door medicatie. Vroeger werden ze als straf geslagen met een zweep, riem of rotan. 'Als ze sloeg, leek het alsof ze in trance was, bezeten was en dan leek het alsof ze ons wilde vermoorden', aldus een verklaring. Ze zou de kinderen slaan totdat zij daar zelf moe van werd. Ook zou ze een keer met een mes de slaapkamer van de kinderen zijn binnengekomen en in hun knieën en benen hebben gesneden.
De familie wilde vandaag graag gebruik maken van hun spreekrecht. 'We werden overvallen door het nieuws. Niemand had iets zien aankomen. De ontreddering was groot. De schok van het plotselinge verlies, afgewisseld met de zorgen over Yosua. Onze moeder was net als Yosua geestelijk niet in orde. Ze kampte met problemen in haar leven die effect hadden op de relaties die wij met haar hadden', leest een van de familieleden voor.

'Altijd ons lieve broertje geweest'

'Hij is altijd ons lieve broertjes geweest die geen vlieg kwaad deed en waar we altijd leuke dingen mee deden. We zorgden vaak voor hem als onze moeder dat niet kon.' De K. kreeg tijdens zijn pubertijd steeds meer psychische problemen. Ook is hij een keer tien maanden lang opgenomen geweest.
'Het leek goed te gaan. Hij wilde het huis uit en woonbegeleiding. De toekomst zag er mooi uit. Zij wilde alleen niet dat hij uit huis ging. We vragen ons nog steeds af waarom. Schuldgevoel? Bang om hem los te laten? We weten het niet. Wel dat dit uiteindelijk op een nachtmerrie is uitgedraaid. We nemen hem niks kwalijk. We zijn niet boos op hem. We zien hem ook als slachtoffer.' De familie vraagt nog om de 33-jarige niet al te zwaar te straffen. 'Yosua wordt er niet beter van. We willen juist dat het goed met hem gaat.'

Onveilige omstandigheden

Ook een van de rechters benoemt, als ze zijn persoonlijke omstandigheden doornemen, dat De K. onder moeilijke en onveilige omstandigheden is opgegroeid. Rond zijn veertiende was hij steeds meer op zichzelf, maar liet ook vreemd gedrag zien en kreeg in zijn tienerjaren zijn eerste psychose. Tijdens een opname werd vastgesteld dat hij een schizofrene ontwikkeling had, waarvoor hij nog steeds medicijnen slikt.
Inmiddels gaat het iets beter met hem. Hij wil voor het eerst iets zeggen tijdens de zitting. 'Door de verandering van medicatie gaat het nu goed met me. Ik ga nu meer luchten en ruim mijn cel op. Ik was mijn borden en mijn bestek. Voorheen had ik daar geen zin in en wilde ook niet mijn cel uit.'

'Gedachten die ik nazeg'

Als de rechter verder vraagt over zijn toestand zegt hij nog: 'De stemmen in mijn hoofd blijken niet van buiten te komen, maar mijn eigen gedachten te zijn. Ik dacht eerst dat het stemmen waren. Maar het zijn gedachten die ik nazeg.' De nieuwe medicatie lijkt hier ook goed tegen te werken, aldus De K.
De officier van justitie eist drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Min het voorarrest van ruim twee jaar en drie maanden. Ze vindt dat er geen sprake is geweest van noodweer, omdat zijn moeder onder andere al op de grond lag toen hij op haar instak.

Wel sprake van noodweer

De advocate van De K. vindt wel dat er sprake is geweest van noodweer en vraagt zijn cliënt vrij te spreken. 'Ze stond namelijk met een mes tegenover mijn cliënt en ze maakte stekende bewegingen. Op de korte broek van mijn cliënt is ook een steekbeschadiging in de stof aangetroffen. Hij heeft niet zelf het initiatief genomen.' Ook vraagt hij zijn cliënt vrij te spreken, vanwege de vele omstandigheden en het gedrag van het slachtoffer richting zijn cliënt. Daarnaast heeft De K. verder een blanco strafblad en zich meteen gemeld bij de politie. De officier van justitie blijft echter bij haar eis.
De uitspraak vindt plaats op vrijdag 26 november. De K. geeft al aan dat hij er dan liever niet bij wil zijn en in de gevangenis wil blijven. Hij hoort van zijn advocaat dan wel wat de uitspraak is.