Man die met mes zwaaide in The Mall opgenomen in een zorginstelling

Veel politie bij de winkel in de Mall Of The Netherlands
Veel politie bij de winkel in de Mall Of The Netherlands © Regio15
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De man die op 12 mei in de Mall of the Netherlands in Leidschendam met een mes stond te zwaaien naar agenten en omstanders, hoeft niet terug naar zijn cel. Een arrestatieteam compleet met honden en onderhandelaar rukte op die dag uit om de amokmaker tot bedaren te brengen. Hij werd na 43 dagen voorarrest weer vrijgelaten.
Het Openbaar Ministerie (OM) vond dat de man wel terug moest naar de gevangenis. De officier van justitie eiste twee weken geleden tijdens de rechtszaak negen maanden cel tegen de man, waarvan drie maanden voorwaardelijk. 'Het was belachelijk gedrag van meneer', zei de aanklager.
De verdachte had in de Mall of the Netherlands stekende bewegingen gemaakt met een mes naar een agent die hem tot bedaren probeerde te brengen. De politieman liep toevallig in zijn vrije tijd in het winkelcentrum. Ook zou de verdachte twee mensen in een winkel en twee beveiligers van HTM, die hem gevolgd waren vanuit de tram, bedreigd hebben.

Diefstal of heling

Volgens de officier van justitie had de verdachte zich ook nog schuldig gemaakt aan diefstal of heling van een gestolen Audi. Het voertuig werd aangetroffen in een garagebox die de verdachte in Zoetermeer had gehuurd. Hij vertelde bij de Haagse rechtbank dat hij dat voor een vriend had gedaan en niet wist wat die allemaal in de box uitspookte. Op dit punt wordt de verdachte nu vrijgesproken.
Bovendien vindt de Haagse rechtbank dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. De verdachte had last van psychische problemen en dacht op 12 mei aan zelfmoord. Inmiddels is hij opgenomen in een zorginstelling. De rechtbank wil zijn behandeling niet doorkruisen en stuurt hem daarom niet terug naar zijn cel.