Politie bekogeld bij lawaaidemonstratie, vijf arrestaties

DEN HAAG - De politie is vrijdagavond vlak voor de hoofdingang van het Centraal Station in Den Haag bekogeld met straatklinkers en zeer zwaar vuurwerk. De locatie ligt in het verlengde van de Turfmarkt, waar vrijdagavond een lawaaidemonstratie plaatsvond in een poging de coronapersconferentie te verstoren. De politie heeft in ieder geval vijf mensen aangehouden.
De gemeente meldt dat een korte, onaangekondigde demonstratie plaatsvond, die door de burgemeester is ontbonden toen de politie werd aangevallen met stenen en vuurwerk. Demonstranten zijn volgens de politie meerdere keren gevorderd te vertrekken. Toen niet iedereen wegging en een deel van de mensen op de Zwartebrug een sitdown-actie hield, is het waterkanon ingezet. Daarna zijn de demonstranten in groepjes uiteengevallen.
Lawaaiprotest en waterkanon bij coronapersconferentie
Circa tweehonderd actievoerders verzamelden zich eerder op de vrijdagavond ter hoogte van het ministerie van Justitie en Veiligheid, in een poging de coronapersconferentie daar met lawaai te verstoren. Inmiddels is de rust in het centrum van Den Haag teruggekeerd. Wel is er de nodige schade in de omgeving van de Turfmarkt.

Waterkanon ingezet

De politie riep even voordat het waterkanon werd ingezet op dat mensen op last van de burgemeester moesten vertrekken. Bij het Centraal Station werden vrijwel alle ingangen afgesloten. Slechts één schuifdeur aan de andere kant van het station bleef open voor reizigers.
Volgens burgemeester Jan van Zanen zijn relschoppers vrijdagavond naar Den Haag gekomen om 'doelbewust de confrontatie te zoeken'. 'Er is onder meer met stenen en zeer zwaar vuurwerk gegooid naar de politie. Er werd een vuurtje gestookt en een barrière van fietsen opgeworpen. Dat soort gedragingen hebben niks met demonstreren te maken en daarom werd de demonstratie ontbonden. De politie heeft snel en daadkrachtig ingegrepen, waardoor de openbare orde kon worden hersteld. Ik ben ze dankbaar voor de grote inzet.'

Vorige persconferenties

Ook bij eerdere coronapersconferenties werden lawaaidemonstraties gehouden. Bij de vorige persconferentie ontruimde de politie de omgeving van de Turfmarkt na ongeregeldheden. De politie werd ook toen bekogeld met onder meer zwaar vuurwerk en stenen. Dertien personen werden aangehouden. Bij de coronapersconferentie op 14 september ontstonden ook problemen door de demonstratie. Door de dreigende sfeer werd het ministerie toen enige tijd afgesloten, waardoor ambtenaren en journalisten het gebouw tijdelijk niet konden verlaten.
Het waterkanon wordt ingezet
Het waterkanon wordt ingezet © ANP