Coronavirus: Extreem druk met testafspraken, Kuipers blij met maatregelen

© ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van maandag 15 november.

Evenementensector vraagt Kamer om extra steun

De evenementensector heeft de overheid gevraagd om extra financiële steun als gevolg van de extra coronamaatregelen. Koepelorganisaties Alliantie van Evenementenbouwers, Event Platform en de Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) vragen in een brief aan de Tweede Kamer om extra noodmaatregelen nu evenementen de komende weken alleen overdag, met vaste plaatsen en met een kleiner publiek mogen plaatsvinden.
'U zult begrijpen dat deze restricties voor ondernemers in de evenementenbranche, die na 1,5 jaar op slot te zijn geweest sinds september weer voorzichtig aan het opkrabbelen waren, opnieuw een gigantische klap in het gezicht zijn', schrijven de organisaties.
Doordat de vrijdag aangekondigde maatregelen gelijk zaterdag zijn ingegaan, moesten evenementen afgelopen weekend abrupt worden afgebroken. Ook op de lange termijn zijn er 'grote effecten', aldus de branche. Zo is de kaartverkoop voor evenementen na 4 december, de voorlopige einddatum van de extra maatregelen, volgens de organisaties tot stilstand gekomen. Ook zouden 'opties en opdrachten' voor het eerste kwartaal al worden ingetrokken en zouden sponsoren en partners van onder meer festivals zich terugtrekken.

Winkeliers: tienduizenden mensen nodig voor controle coronapas

Winkeliers hebben tienduizenden werknemers nodig om te kunnen controleren op het coronatoegangsbewijs. In totaal zouden er tussen de 300 miljoen en 500 miljoen checks per maand moeten worden verricht, zeggen branchevertegenwoordigers INretail, RND, Vakcentrum en de Nationale Winkelraad. Het demissionaire kabinet wil het coronatoegangsbewijs ook verplicht gaan stellen bij niet-essentiële winkels en dienstverleners.
INretail zei al eerder dat er een gebrek aan personeel is om de coronapas aan de deur te controleren. Ook zou de invoering van de pas ongewenste discussies veroorzaken. De sector wil zelf het aantal coronabesmettingen beperken door onder andere weer minder mensen in de winkels te laten en het mondkapje en afstand houden te verplichten. Daarnaast zou spreiding van het bezoek van klanten een betere optie zijn dan het kabinetsbesluit om niet-essentiële winkels om 18.00 uur te sluiten.

Extreem druk met testafspraken

Het is ook maandag 'extreem druk' op de telefoonlijnen waar je een afspraak kunt maken voor een coronatest, zegt de GGD. Ook op coronatest.nl zijn maandagmiddag veel mensen tegelijkertijd ingelogd. De maandag geldt altijd al als een drukke dag.
De GGD had zeker 91.500 testafspraken voor maandag staan, waarvan er om 15.00 uur 71.075 waren afgenomen. In de afgelopen week hebben de GGD's 559.020 testen afgenomen.
'We doen ons best om iedereen binnen 36 uur in te plannen voor een testafspraak. De drukte maakt dat mensen soms wat langer moeten wachten of wat verder moeten reizen om getest te worden', zegt een woordvoerster. 'Aan mensen die er niet direct doorheen komen vragen we om hun telefoon niet op de automatische redial te zetten, maar het later op de dag nog eens te proberen.'

Kuipers (LNAZ) is blij met maatregelen

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is blij met de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet afgelopen weekeinde heeft ingevoerd. Na de vorige inperkingen bleven de aantallen positieve tests te hoog en dat zou ook leiden tot grotere druk op de ziekenhuizen, stelt Kuipers. 'Dan ben ik blij dat een kabinet ervoor kiest, hoeveel weerstand er ook is en hoe lastig het ook is, om te zeggen: we voelen ons genoodzaakt een volgende set te doen. Er moet iets gebeuren, de aantallen moeten naar beneden.'
Of de maatregelen werken, moet wat hem betreft snel worden geëvalueerd. De conclusie daarover laat hij aan het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT).

De Jonge: zonder 2G vaker lockdownachtige maatregelen

Het weren van ongevaccineerden uit bijvoorbeeld de horeca is een moeilijke en ingrijpende maatregel, erkent zorgminister Hugo de Jonge. Maar zonder deze vrijheidsbeperking zijn deze winter 'vaker lockdownachtige maatregelen nodig' tegen het coronavirus, waarschuwt hij.
Het demissionaire kabinet wil eind deze week met een wetsvoorstel komen voor een zogenoemd 2G-beleid. Dat houdt in dat alleen wie gevaccineerd of genezen is nog terecht kan op plaatsen waar het coronatoegangsbewijs verplicht is. Nu kan dat ook nog met een negatieve coronatestuitslag (3G).
In de Tweede Kamer is steun voor zo'n aangescherpt beleid allesbehalve vanzelfsprekend. Ook sommige partijen die tot het 'redelijke midden' worden gerekend, twijfelen hardop of deze mate van uitsluiting van mensen die zich niet hebben laten vaccineren wel proportioneel is.
Minister De Jonge
Minister De Jonge © ANP

Weektotaal besmettingen voor het eerst boven de 100.000

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 19.274 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, ruim 7500 meer dan vorige week maandag. Het cijfer valt deels hoger uit door een storing in het weekeinde. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu nu 101.690 besmettingen. Het is daarmee voor het eerst dat het weektotaal boven de 100.000 uitkomt.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 16. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Zondag werden zeven sterfgevallen geregistreerd.
Sinds het begin van de uitbraak in februari vorig jaar zijn er ruim 2,2 miljoen mensen positief getest. Van ruim 18.700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Testen zonder afspraak bij GGD Hollands Midden tijdelijk gestopt

Voorlopig is het bij GGD Hollands Midden alleen nog mogelijk om met een afspraak een coronatest te doen. Het aanbieden van testen zonder afspraak wordt vanaf dinsdag een tijdje stopgezet. 'Zo kan de testcapaciteit beter worden benut', laat de GGD weten.
Steeds meer mensen willen zich laten testen. Volgens GGD Hollands Midden is de vraag zelfs 'explosief' toegenomen. 'Daarom schaalt de GGD verder op om aan de sterk gestegen testvraag te kunnen voldoen. Door alleen te testen op afspraak, kan de inzet van testpersoneel beter worden gepland en kunnen lange wachtrijen bij de testlocaties worden voorkomen.'
Archiefbeeld van een jongen die zich laat zich testen op het coronavirus
Archiefbeeld van een jongen die zich laat zich testen op het coronavirus © ANP
De GGD had in Lisse een teststraat waar mensen tussen 9.00 uur en 11.00 uur zonder afspraak een PCR-test konden laten afnemen. Daar kwamen soms tweehonderd mensen per dag op af, zegt een woordvoerder. Het was de bedoeling om dit in meer teststraten te gaan aanbieden, maar dat gaat nu voorlopig niet door. Wel worden er extra teststraten opgebouwd.
Als het weer rustiger is in de teststraten, wil de GGD het testen zonder afspraak weer opstarten.

Donderdag eerste uitnodigingen boosterprik

Vanaf 18 november krijgen de eerste mobiele 80-plussers een uitnodiging voor een boosterprik op de mat. Dat zegt Mariska van Blankers, RIVM-programmadirecteur covid-vaccinatie, tegen de NOS. In december zou iedereen in deze groep de kans moeten hebben gehad om een afspraak voor een extra prik te maken. Vanaf januari zijn de 60- tot 80-jarigen aan de beurt. De ouderen die zelf niet naar een GGD-locatie kunnen, worden vanaf januari thuis geprikt door de GGD.
Zorginstellingen met medische dienst krijgen vanaf volgende week hun eerste vaccins en kunnen dan de bewoners vaccineren. Bewoners van zorginstellingen zonder medische dienst worden vanaf januari gevaccineerd door de GGD. Ook alle zorgmedewerkers, zo'n miljoen mensen, krijgen een uitnodiging voor een booster. Het zorgpersoneel gaat het zorgpersoneel prikken, maar dat mag niet ten koste gaan van het prikken van kwetsbare ouderen, benadrukt Van Blankers. Dat wordt dus gedaan door ziekenhuispersoneel en andere zorgmedewerkers, maar niet door GGD-personeel. Dat wordt vrijgehouden voor de ouderen.
In totaal komen zo'n 5,5 miljoen mensen in aanmerking voor een boosterprik de komende maanden. Dat vergt extra personeel bij de GGD. Dat is een stevige opgave, schetst GGD-directeur Jaap Eikelboom bij de NOS. 'In de vorige vaccinatiecampagne nam het testen af terwijl we meer gingen vaccineren. Nu loopt dat beide op, en dat vraagt om meer personeel.'

Bijna 2000 patiënten in ziekenhuizen, piek nog niet bereikt

De Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel 1985 coronapatiënten, 122 meer dan zondag. Dat zijn er bijna evenveel vergeleken met precies één jaar geleden toen er 2095 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 'En de piek in de curve is nog niet bereikt, de verwachting is dat we verder doorstijgen', aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Op de intensive cares liggen momenteel 380 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 3 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten toegenomen met 119 tot 1605.
In de afgelopen 24 uur werden er 26 nieuwe mensen met corona opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 218 nieuwe patiënten binnengebracht.
Een coronapatiënt in het ziekenhuis
Een coronapatiënt in het ziekenhuis © ANP

Amare past openingsweekend aan

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen heeft het nieuwe Haagse cultuurcomplex Amare het openingsfestival komend weekend noodgedwongen moeten afgelasten. Een deel van de voorstellingen op zaterdag en zondag zal wel doorgaan. De officiële opening op vrijdagavond, met de aankomst van het internationale kunstproject Little Amal, op het Spuiplein gaat wel door, maar zonder publiek.
Directeur Jan Zoet reageert maandagochtend teleurgesteld, want heel veel verschillende organisaties hebben maandenlang toegewerkt naar de officiële opening dit weekend. Toch is hij blij dat een deel van de programmering wel door kan gaan. 'Maar de feestelijke opening kan niet doorgaan. Het hele gebouw zou worden gebruikt en daar doorheen dwalen, met 2500 mensen, is niet te doen. Ontzettend jammer.'
Cultuurcomplex Amare
Cultuurcomplex Amare © Omroep West

Maatregelen geen obstakel voor verloop van rechtszaken

De nieuwe coronamaatregelen hebben geen gevolgen voor het verloop van rechtszaken, laten de rechtbanken maandag weten. Ze benadrukken dat het belangrijk blijft dat mensen naar de rechtbank komen als ze daarvoor zijn uitgenodigd. Alleen als mensen vanwege gezondheidsredenen niet kunnen komen, zal gekeken worden of een zitting eventueel digitaal moet worden gehouden.
In de gerechtsgebouwen is het verplicht een mondkapje te dragen in de openbare ruimtes. Het is niet nodig om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Verder wordt er in de rechtbanken 1,5 meter afstand gehouden. Daardoor is de ruimte voor publiek en pers beperkt, zij worden gevraagd zich aan te melden voor een zitting.

Rustige ochtendspits op eerste maandag met thuiswerkadvies

De ANWB meldt maandagochtend een relatief rustige ochtendspits. Rond 08.00 uur, wanneer het meestal het drukst is op de weg, stond er zo'n 92 kilometer file. Ter vergelijking, vorige week maandag stond er op het hoogtepunt zo'n 250 kilometer file. 'Het is echt een stuk rustiger dan voorheen', aldus een een woordvoerder van de ANWB.
Sinds vrijdag krijgen mensen het advies weer om zoveel mogelijk thuis te werken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarvoor gold nog het advies om de helft van de week thuis te werken.
© ANP

Bijna derde minder kosten door voedselinfecties in 2020

Nederland heeft vorig jaar zo'n 140 miljoen euro minder aan kosten gehad door voedselinfecties dan in de jaren daarvoor, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is zo'n 30 procent minder dan anders. Het gezondheidsinstituut denkt dat dit komt door de coronamaatregelen als handen wassen, doordat mensen amper op reis konden en doordat de horeca moest sluiten. Maar 'het kan ook zijn dat minder mensen medische hulp hebben gezocht of gekregen voor dit soort ziekten', aldus het RIVM.
In 2020 ging er naar schatting 282 miljoen euro op als gevolg van voedselvergiftiging. In 2019 was het 423 miljoen en in 2018 427 miljoen. Het gaat hier onder meer om medische kosten, maar ook bijvoorbeeld om schade door verzuim van werk.
Het RIVM zoekt ieder jaar uit hoeveel mensen ernstige gevolgen ondervinden door voedselinfecties of er zelfs aan sterven. De organisatie kijkt dan naar veertien ziekteverwekkers, zoals salmonella, campylobacter en listeria.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.