Coronavirus: Afgelopen week recordaantal van ruim 110.000 positieve tests

Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © Omroep West
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 16 november.

Minister: naleving coronapas in café en sportkantine onvoldoende

De controle van het verplichte coronatoegangsbewijs in de horeca en in sportkantines is "nog echt onvoldoende", vindt demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus. Wel ziet hij dat het op dat punt 'langzamerhand beter' gaat sinds de invoering van de coronapas nu zeven weken geleden.
Over de handhaving door gemeenten is Grapperhaus wel te spreken. Het aantal gelegenheden dat beboet of zelfs gesloten is wegens herhaalde overtredingen, is volgens de bewindsman 'zeer drastisch gestegen'. Precieze aantallen noemde hij niet.
Grapperhaus had afgelopen weekeinde contact met veel burgemeesters over de handhaving van de aangescherpte coronamaatregelen. In sommige plaatsen weigerden cafés uit protest de deuren om 20.00 uur te sluiten. Daarop hebben veel burgemeesters 'actief gehandeld', aldus de minister.

Sociale partners willen geen QR-verplichting in winkelstraat

Werkgevers en werknemers willen niet dat winkelen met een coronatoegangsbewijs verplicht wordt. Branchevereniging voor non-foodwinkels INretail en vakbonden CNV, RMU, AVV en De Unie roepen het kabinet op om de in hun ogen onwerkbare coronapas niet in te voeren voor personeel en klanten.
De partijen verwachten met de invoer van de QR-code dat er meer discussies en mogelijk ook agressie zal ontstaan aan de deur. Ook omdat de maatschappij over dit onderwerp volgens de winkelbedrijven en het personeel heel erg verdeeld is. 'Door te werken met de anderhalvemeternorm en minder klanten in de winkel kunnen we dit voorkomen', menen ze. Ook wordt het recht op privacy volgens de klagers geschonden als werkgevers vragen naar een coronatoegangsbewijs.
De sociale partners in de winkelstraat kijken ook uit naar het belangrijke feestdagenseizoen dat voor de deur staat. Met de extra drukte die wordt verwacht is het volgens hen zaak om met maatregelen te komen die bewezen en uitvoerbaar zijn. Ook vragen de partijen zich hardop af waarom er verschil is in de regels voor niet-essentiële en essentieel geachte winkels.

GGD'en hebben maximale testcapaciteit bereikt

De GGD’en hebben hun maximale testcapaciteit bereikt, waarschuwt GGD GHOR Nederland. Ze moeten deze week 'alle zeilen bijzetten om aan de explosieve vraag' naar testafspraken te kunnen voldoen, meldt de koepelorganisatie. 'Duizenden medewerkers werken dagelijks keihard om alle testaanvragen in te plannen en uit te voeren, maar de rek is eruit. We lopen aan alle kanten tegen het maximum van onze capaciteit aan', zegt GGD GHOR.
Volgens de organisatie wordt er nu naar een maximum van 120.000 tests per dag toegewerkt. 'Of dit haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van personeel', aldus de organisatie. 'Het landelijke callcenter kan meebewegen met het aantal telefoontjes dat binnenkomt maar hier komt het plafond van onze capaciteit in zicht.'
Op dit moment werken er bijna 4000 mensen in het callcenter voor inplannen van testafspraken. Zij werken na sluitingstijd de wachtrijen weg en ook worden testuitslagen in de avonduren langer doorgebeld.

Gommers: 2G-beleid past niet bij Nederland, beter iedereen testen

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, spreekt zich uit tegen de eventuele invoering van het zogeheten 2G-beleid door het demissionaire kabinet. Dat gaat volgens hem tot een grotere tweedeling in de maatschappij leiden.
Dat systeem houdt in dat mensen alleen nog een coronatoegangsbewijs krijgen als ze gevaccineerd zijn of corona hebben gehad. 'Als dokter voelt dit niet goed. De politiek heeft blijkbaar in zijn hoofd zitten dat je mensen die zijn gevaccineerd een beetje meer moet belonen. Het probleem is dat de gevaccineerden ook besmettelijk zijn en dat is de oorzaak van de stijging van het aantal besmettingen', zegt Gommers in een gesprek met Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 op NPO Radio 1.
Volgens hem is het meest veilige een 1G-systeem. Dat houdt in dat iedereen zich laat testen. 'Laten we het vooral met elkaar oplossen. Ik maak me zorgen als je twee kampen tegen elkaar gaat afzetten.' De arts-intensivist wijst er ook op dat er een groep mensen is die wegens een onderliggende ziekte niet gevaccineerd kan worden. 'Die worden vergeten.' Ook benadrukt Gommers dat het gedrag van mensen anders moet. Dat geldt volgens hem ook voor gevaccineerden, omdat met de nieuwe Delta-variant iedereen het virus kan doorgeven.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) werd eerder dinsdag gevraagd naar de mogelijkheid om iedereen te testen, maar is daar geen voorstander van. Volgens de bewindsman zouden daar misschien wel 800.000 testen per dag voor nodig zijn. 'Ik weet niet of dat praktisch uitvoerbaar is. Ook zijn er juridische bezwaren. Is het proportioneel, om ook gevaccineerde mensen te laten testen?'

Afgelopen week recordaantal van ruim 110.000 positieve tests

Nog nooit zijn er in Nederland in een week tijd zo veel nieuwe coronagevallen geregistreerd als in de afgelopen zeven dagen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in een week tijd 110.558 meldingen van positieve tests. Dat is bijna 44 procent meer dan in de week ervoor. Het is de zesde week op rij dat het aantal positieve tests met zo'n 40 procent toeneemt. Omgerekend had Nederland 582 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Dat betekent dat één op elke 172 Nederlanders vorige week bericht kreeg dat het virus bij hem of haar is vastgesteld.
Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook. In de afgelopen week belandden 1390 coronapatiënten in een ziekenhuis. Dat is het hoogste aantal sinds begin mei. Een week eerder waren het er (na correctie) 1240. Van de 1390 nieuw opgenomen patiënten kwamen 217 op een intensive care terecht.
Het aantal gemelde sterfgevallen bleef gelijk. In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 173 mensen aan de gevolgen van de besmetting waren overleden. Een week eerder waren 172 sterfgevallen gemeld. Het reproductiegetal schommelt nog altijd rond de 1,2, net als in de afgelopen week. Dat geeft ook aan dat het virus zich in hetzelfde tempo blijft verspreiden, en dat het aantal positieve tests dus in hetzelfde tempo blijft toenemen.

GGD Hollands Midden gaat als eerste boosterprik zetten

GGD Hollands Midden is de eerste regio die start met het zetten van de boosterprik. Vanaf vrijdag zijn de eerste 80-plussers welkom op de vaccinatielocaties.
Als de eerste 80-plussers aan de beurt zijn geweest, volgt de leeftijdsgroep van 60 tot en met 79 jaar. De verwachting is dat de verschillende GGD'en daar in januari mee kunnen starten.
Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Dit om te voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona.
Vaccineren op een priklocatie
Vaccineren op een priklocatie © GGD Hollands Midden

Ruim 300 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

In het afgelopen etmaal zijn 306 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen. Dat is het hoogste aantal sinds 4 mei. Van die mensen werden er 39 opgenomen op intensive careafdelingen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
In totaal liggen er nu 2071 mensen met corona in het ziekenhuis, 86 meer dan maandag. Precies een jaar geleden hielden bijna evenveel covidpatiënten een ziekenhuisbed bezet. Dat waren er toen 2130, 59 meer dan nu.
Op de ic's liggen nu 385 mensen met covid-19, vijf meer dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen is met 81 toegenomen tot 1681.
Verplegend personeel op de ic
Verplegend personeel op de ic © ANP

Kabinet trekt 1,3 miljard euro uit voor ondersteuning bedrijven

Het kabinet trekt in het vierde kwartaal 1,3 miljard euro uit om bedrijven te ondersteunen die worden getroffen door de nieuwe coronamaatregelen. Zo wordt de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) opnieuw in het leven geroepen. Bedrijven die hun omzet met meer dan 30 procent zien dalen en ook aan bepaalde andere voorwaarden voldoen, kunnen rekenen op die steun.
Enkele tientallen miljoenen euro's worden gereserveerd voor regelingen voor de landbouw, evenementen, de culturele sector en de sport.

Kleine meerderheid voor invoering 2G-systeem

Ongeveer 55 procent van de Nederlanders is voor invoering van het zogenoemde 2G-systeem, waarbij mensen alleen nog een corona-toegangspas krijgen als ze zijn gevaccineerd of corona hebben gehad. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. 31 procent is tegen het systeem.
Jongeren en niet-westerse migranten zijn het minst enthousiast over 2G, met respectievelijk 35 en 37 procent. Onder deze groep is de vaccinatiegraad relatief laag.
Uit het onderzoek blijkt ook dat het draagvlak voor de corona-aanpak van het kabinet afneemt. 'Vorig jaar was er nog het nodige begrip voor het kabinet dat was overvallen door deze crisis', zegt onderzoeker Peter Kanne daarover. 'Maar inmiddels overheerst het idee dat men toch van eerder gemaakte fouten geleerd zou moeten hebben en dat er een zwalkend beleid wordt gevoerd.'

'Ministerie doet aangifte tegen Spoedtest.nl'

Het ministerie van VWS heeft aangifte gedaan tegen Spoedtest.nl. Dat schrijft De Telegraaf. Spoedtest.nl is een van de grootse commerciële aanbieders van coronatesten met meer dan honderd locaties, onder andere in Den Haag, Alphen aan den Rijn en Delft.
Het ministerie zou 'sterke vermoedens' hebben dat er valse vaccinatiebewijzen zijn uitgegeven. Spoedtest.nl heeft geen toegang meer tot het systeem van de CoronaCheck en kan ook geen afspraken meer inplannen voor Testen voor Toegang.
Spoedtest.nl bevestigt tegenover de krant de aangifte, maar ontkent dat het als aanbieder van Testen voor Toegang heeft gefraudeerd. Het bedrijf zegt het volle vertrouwen te hebben in een goede afloop van het onderzoek.

Nederlanders willen na pandemie vaker op vakantie

Als de coronapandemie voorbij is, wil bijna twee derde van de Nederlanders vaker op vakantie. Daarmee willen ze het gebrek aan vakanties in de afgelopen coronajaren compenseren. Dat blijkt uit een onderzoek van review- en boekingssite Zoover. Meer dan de helft van de vakantiegangers zag de afgelopen twee jaar een vakantie worden uitgesteld of geannuleerd.
Zoover ziet een duidelijke toename van het aantal boekingen van autovakanties naar het buitenland. 'Mensen willen graag naar het buitenland maar vinden vliegen nog een beetje spannend', zegt een woordvoerder.

Sjaak Bral over tegenvallende kaartverkoop: 'Wel begrip voor'

Theaters zijn sinds september weer open, maar de kaartverkoop blijft ver achter bij voorgaande jaren. Bekende artiesten als Youp van 't Hek en Martijn Koning trekken niet meer automatisch volle zalen. Ook cabaretier en presentator Sjaak Bral merkt dat, vertelt hij in West Wordt Wakker op Radio West.
'Ik heb er de oude kaartverkoop even bij gezocht en je ziet dat er inderdaad veel minder kaarten zijn verkocht. Mensen zijn in een existentiële angst terechtgekomen en vragen zich af of dit allemaal wel goed gaat komen', zegt Bral. 'Daar heb ik wel begrip voor,'
Volgens Bral vinden veel mensen het niet fijn om dicht op elkaar te zitten. 'Die zeggen: geef mij die anderhalve meter afstand maar, dat is veiliger. Maar ik ben blij met de QR-code, al snap ik het wel.'

Tweede Kamer praat over coronamaatregelen

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de nieuwe coronamaatregelen die zaterdagavond zijn ingegaan. Voor winkels en horeca geldt nu een sluitingstijd van 18.00 of 20.00 uur. Het kabinet wil zo het stijgende aantal besmettingen omlaag brengen.
Ook wordt gepraat over de zogenoemde 2G-aanpak voor onder meer de horeca. Volgens die aanpak mogen alleen mensen naar binnen mogen die zijn gevaccineerd of corona hebben gehad. De Tweede Kamer is verdeeld over 2G. Zo ziet de PvdA niets in een coronapas op de werkvloer, schrijft de Volkskrant. Eind deze week wil het kabinet komen met een voorstel om invoering van de coronapas daar mogelijk te maken.

CoronaMelder-app wordt veel minder gebruikt

De CoronaMelder-app wordt veel minder gebruikt dan aan het begin van het jaar, toen er sprake was van een lockdown en een avondklok. Toen waarschuwden mensen via die app met een positieve testuitslag twee keer zo vaak mensen in hun omgeving dan nu. Dat meldt NU.nl na een eigen onderzoek.
Ook het aantal gebruikers van de app nam af. Begin dit jaren waren dat er nog 2,9 miljoen, nu zijn dat er 2,4 miljoen.

Horeca overlegt met ministers over openingstijden

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de demissionair ministers Grapperhaus en Blok gaan woensdag in gesprek over de coronamaatregelen voor de horeca. Die moet sinds zaterdagavond om 20.00 uur sluiten om het stijgende aantal besmettingen tegen te gaan.
KHN wil dat mensen tot 20.00 uur binnen mogen komen en dat daarna de deuren sluiten. Mensen die dan binnen zijn, kunnen gewoon blijven. Ook wil KHN praten over een financiële compensatie voor horecaondernemers.

Afgelopen week meer dan 100.000 besmettingen

Het aantal coronabesmetting blijft in een rechte lijn stijgen. De afgelopen week zijn er vrijwel zeker meer dan 100.000 positieve tests geregistreerd, schrijft het ANP. Dat is het hoogste aantal ook. Dinsdag komt het RIVM met de wekelijkse cijfers. De verwachting is dat het aantal corona patiënten voor de zesde week op rij met ongeveer 40 procent zal stijgen.
Het RIVM meldt dinsdag ook hoeveel mensen met covid-19 zijn opgenomen in het ziekenhuis. Vorige week waren dat er 1137, van wie er 204 op de intensive care terecht kwamen. Ook het aantal sterfgevallen over de afgelopen week wordt bekend gemaakt. Dat waren er vorige week 172.
Het reproductiegetal staat de laatste weken stabiel op 1,2. Het landelijke risiconiveau blijft waarschijnlijk op het hoogste niveau, ernstig.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.