Coronavirus: Tweede Divisie-wedstrijden Katwijk en Scheveningen afgelast

REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van donderdag 18 november.
TEC - Katwijk en De Treffers - Scheveningen afgelast
De voetbalwedstrijden TEC - Katwijk en De Treffers - Scheveningen in de Tweede Divisie gaan zaterdag niet door. Coronabesmettingen aan de kant van respectievelijk TEC en Scheveningen zijn de aanleiding. Beide wedstrijden moeten uiterlijk begin december, op een doordeweekse avond, worden ingehaald.
Verder gaan in dezelfde afdeling ASWH - GVVV (coronabesmettingen) en de beladen dorpsderby IJsselmeervogels - Spakenburg (op last van de burgemeester) niet door.
Meerderheid voor coronapas niet-essentiële winkels
Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de mogelijkheid om een verplicht coronatoegangsbewijs in te voeren voor niet-essentiële winkels. Dat meldt de NOS. De Kamer heeft wel een aanvulling op de wet van het kabinet: als klanten anderhalve meter afstand kunnen houden, is de coronapas niet verplicht.
Dit is een eventuele coronamaatregel voor de toekomst. Onder niet-essentiële winkels worden door het kabinet bijvoorbeeld kappers en meubelzaken verstaan. Een supermarkt of makelaar zijn volgens het kabinet wel essentieel en daar zal de maatregel dus niet voor gelden.
Studenten moeten zich laten vaccineren en testen, zegt minister
Demissionair minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven vindt dat iedere student zich moet laten vaccineren en testen. Dat zei ze tijdens een debat in de Tweede Kamer. Samen met afstand houden en het regelmatig handen wassen zijn dat volgens haar de belangrijkste maatregelen om het onderwijs open te houden.
Het kabinet wil alles op alles zetten om de scholen open te houden, omdat de mentale gezondheid van de leerlingen onder druk staat en de achterstanden toenemen. Van Engelshoven noemt de mogelijke invoering van een coronapas in het mbo of hoger onderwijs 'een nare maatregel', maar is wel bereid die maatregel te nemen als 'laatste redmiddel'.
Volgens demissionair minister Arie Slob zijn de scholen nog steeds verantwoord open, ondanks het stijgende aantal besmettingen van leerlingen op de basisschool en in het middelbaar onderwijs. De afgelopen week testten er bijna 10.000 kinderen positief, een stijging van 85 procent ten opzichte van de week ervoor. Slob zei 'de vinger aan de pols te houden'.
Opnieuw record aantal positieve tests
Het RIVM heeft tussen woensdagmorgen en donderdagmorgen 23.680 positieve coronatests geregistreerd. Dat is voor de vierde dag op rij een record. Woensdag waren er bijna 20.800 positieve tests, op dinsdag iets meer dan 20.200 en op maandag zo'n 19.200.
Tijdens het afgelopen weekend kampten de GGD's met een storing, waardoor niet alle positieve testuitslagen konden worden doorgegeven. Inmiddels is dat wel gebeurd, waardoor er in de meldingen van donderdag ook nog nameldingen kunnen zijn opgenomen. Het RIVM verwacht dat dit de laatste inhaalslag was en dat de cijfers van vrijdag niet meer hoger uit zullen vallen door de storing.

Heel Nederland kleurt donkerrood op coronakaart
Op de kaart met coronagevallen in Europa is heel Nederland nu donkerrood gekleurd. Dat is voor het eerst sinds de coronacrisis begon. Als laatste kwamen donderdag ook de provincies Groningen en Drenthe op het hoogste waarschuwingsniveau.
Limburg is opnieuw koploper met meer dan 15.600 positieve tetst in de afgelopen twee weken. Dat zijn er bijna 1400 op elke 100.000 mensen. Vorig jaar was dat in Limburg 1143 op elke 100.000 mensen. Zeeland en Gelderland staan op de tweede en derde plaats met het hoogste aantal besmettingen.
Meer coronapatiënten in ziekenhuizen dan vorig jaar
In de ziekenhuizen in Nederland liggen donderdag meer patiënten met corona dan een jaar geleden. Dat is voor het eerst in de huidige coronagolf. In totaal zijn er nu 2110 mensen met covid 19 opgenomen. Op 18 november 2020 waren dat er 2087.
Het aantal coronapatiënten nam het afgelopen etmaal toe met 33, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares liggen 413 mensen met corona, een toename van 11. Op de verpleegafdelingen nam het aantal mensen met covid 19 met 22 toe tot 1697.
In de afgelopen 24 uur werden er 55 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Dat is de grootste stijging sinds begin mei. Op de verpleegafdelingen werden 237 nieuwe patiënten binnengebracht.
Opnieuw recordaantal tests bij GGD-locaties
Op woensdag is voor de derde dag op rij een record gezet voor het aantal mensen dat zich bij de GGD liet testen op een coronabesmetting: meer dan 94.000 mensen. Dinsdag ging het om 93.000 tests en op maandag om 91.000. Het record daarvoor stamt uit maart, toen in één dag 89.000 mensen werden getest.
Volgens de GGD GHOR, het overkoepelend orgaan van alle GGD's in Nederland, neemt de drukte voorlopig nog niet af. Donderdagochtend alleen al werd ruim 159.000 keer geprobeerd om het landelijk telefoonnummer voor testafspraken te bellen. Alle testlocaties zitten momenteel aan hun maximale capaciteit.

Testaanbieder pleegde geen fraude, maar handelde wel onrechtmatig
De aanbieder van coronatesten die door het ministerie werd verdacht van fraude met vaccinatiebewijzen, heeft toch niet gefraudeerd. Dat concludeert het forensisch onderzoeksbureau dat werd ingeschakeld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wel zou het bedrijf onrechtmatig herstelbewijzen hebben afgegeven.
Eerder deze week gaf demissionair zorgminister Hugo de Jonge aan dat er 'sterke vermoedens' waren dat het bedrijf ten onrechte vaccinatiebewijzen had afgegeven. Volgens het ministerie zou er sprake zijn geweest van verdachte patronen. Volgens het onderzoeksbureau had het bedrijf op grote schaal herstelbewijzen afgegeven, maar was daarbij geen sprake van fraude. Toch was het bedrijf niet gemachtigd om herstelbewijzen af te geven. Die taak ligt bij de GGD.
Wegens de verdenking werd het bedrijf tijdelijk afgesloten van de CoronaCheck-app en werden alle testafspraken afgezegd. Nu het bedrijf niet meer wordt verdacht, zal het volgens De Jonge weer worden aangesloten op de app.
Zorgorganisaties pleiten voor uitzondering quarantaineplicht
Meerdere zorgorganisaties vrezen voor grote personeelsproblemen als ook de zorgmedewerkers zich moeten gaan houden aan strengere quarantaineregels. De details — en dus ook de mogelijke uitzonderingen — van die regels worden momenteel nog uitgewerkt.
Vorige week kondigde het kabinet aan dat het quarantainebeleid wordt aangescherpt vanwege de fors oplopende besmettingen. Het OMT (Outbreak Management Team) vindt dat alle huisgenoten van mensen die het coronavirus hebben opgelopen uit voorzorg thuis moeten blijven, ook als ze al gevaccineerd zijn of eerder zijn hersteld van een vorige coronabesmetting.
Als ook het ziekenhuispersoneel in dat geval thuis moet blijven, wordt de situatie volgens Ernst Kuipers 'onwerkbaar'. 'Dan lopen we vast', vreest de voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ).
De gehandicaptenzorg vreest een verdubbeling van het nu al hoge ziekteverzuim. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft een brandbrief aan demissionair zorgminister Hugo de Jonge gestuurd waarin zij ervoor pleiten om zorgmedewerkers die gezond zijn zoveel mogelijk aan het werk te houden.
VGN-directeur Frank Bluiminck waarschuwt in de brief voor 'onoplosbare dilemmas op de werkvloer en gedachten in de richting van ongehoorzaamheid'. Wat hem betreft moeten gezonde, klachtenvrije zorgmedewerkers daarom worden uitgezonderd van de regels.
Naar verwachting wordt vrijdag bekend gemaakt of en welke uitzonderingen er in de nieuwe richtlijnen komen te staan.
Vrouw (90) krijgt in Den Haag eerste boosterprik voor ouderen
Een 90-jarige vrouw heeft als eerste oudere in Nederland een boosterprik gekregen. Ze kreeg de vaccinatie bij een GGD-locatie aan de Sportlaan in Den Haag. 'Het moet gebeuren', zei de vrouw na de prik. De boosterprik moet de afweer tegen het coronavirus versterken, omdat de bescherming van een vaccinatie mogelijk na verloop van tijd iets afneemt.
90-jarige Ank Ruiterman krijgt eerste boosterprik
Demissionair minister Hugo de Jonge van Gezondheid was aanwezig bij de aftrap van de boostercampagne. 'Het is een mooie dag', meent de minister, 'de kop is eraf'. De Jonge erkent dat de GGD's veel werk te doen zullen hebben, zowel voor de boostercampagne als het blijven inplannen en uitvoeren van coronatests. Wel heeft de minister er vertrouwen in dat 'het gaat lukken'. GGD GHOR waarschuwde dinsdag dat GGD's hun maximale testcapaciteit hadden bereikt.
De vaccinatiecampagne zou eigenlijk pas beginnen op 6 december, maar werd vervroegd naar 19 november door het snel stijgende aantal nieuwe besmettingen. Uiteindelijk begon het prikken nog een dag eerder.
Ongeveer 875.000 mensen van 80 jaar en ouder kunnen vanaf nu een extra prik halen. Ook ongeveer 700.000 zorgmedewerkers komen in aanmerking. Vermoedelijk kunnen ongeveer 3,4 miljoen mensen van 60 tot en met 79 jaar vanaf januari een boosterprik krijgen. Alle boosterprikken worden gezet met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna.
Geen publiek bij duel Quick Boys - Rijnburgse Boys
Door de aangescherpte coronamaatregelen mag er geen publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden. Dat is slecht nieuws voor het amateurvoetbal in de regio. Komende zaterdag nemen de Katwijkse Quick Boys het op tegen de Rijnburgse Boys. Voorzitter Bart van Kruistum is niet te spreken over de nieuwe situatie waarin zijn teams moeten spelen.
'Van een leeg stadion wordt het Nederlandse Elftal ook niet vrolijk. Wij ook niet', zegt de voorzitter. 'Het is nu zo dat als we ons clubhuis volstampen met stoelen iedereen welkom is, maar op de tribune twintig meter verderop mag geen publiek zitten.' Volgens Van Kruistum is dat nogal een klap, omdat er met een goede dag wel vijfduizend bezoekers op zo'n wedstrijd afkomen.
'Aanstaande zaterdag zijn er ook jeugdwedstrijden, waarbij zo'n 80 tot 90 teams meedoen. De ouders mogen hun kinderen bij de poort afleveren en ze moeten weg. Ze mogen niet langs de lijn staan. Het toont een totaal gebrek aan visie.'
Beluister hieronder het complete gesprek met Bart van Kruistum:
Nederland donkerrood op Europese kaart
Nu ook Groningen en Drenthe het op het hoogste waarschuwingsniveau op de Europese coronakaart zijn gekomen, is heel Nederland donkerrood op de kaart met coronagevallen. Het is voor het eerst sinds het begin van de pandemie dat dat gebeurt.
In Limburg is een nieuw record gevestigd qua besmettingen. Daar werden de afgelopen twee weken 15.600 inwoners positief getest op corona. Dat zijn ongeveer 1400 gevallen op elke 100.000 mensen, oftewel één op de 71 Limburgers. Vorig jaar december werd het record gevestigd op 1143 positieve tests per 100.000 inwoners. Dat was ook in Limburg.
De Europese coronakaart wordt iedere donderdag vastgesteld door het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM. De organisatie kijkt daarbij naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De waarschuwingsniveau's van laag naar hoog zijn groen, oranje, rood en donkerrood.
Eerste ouderen krijgen boosterprik
Op donderdag krijgt de eerste oudere in Nederland een boosterprik tegen het coronavirus. De extra inenting moet de bescherming die het vaccin tegen het coronavirus biedt versterken, omdat die na verloop van tijd afneemt. De prik wordt gezet op een GGD-locatie in Den Haag. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is daarbij aanwezig.
Oorspronkelijk zou de eerste boostervaccinatie pas op 6 december gezet worden, maar door het snel stijgende aantal positieve tests werd dat moment vervroegd naar 19 november. Nu begint het prikken toch een dag eerder.
In de eerste fase kunnen zo'n 875.000 mensen van tachtig jaar en ouder hun extra prik halen. Daarnaast komen ook nog eens 700.000 zorgmedewerkers in aanmerking. Zij zijn begin dit jaar gevaccineerd. Vanaf januari kunnen 3,4 miljoen mensen van 60 tot en met 79 jaar een boosterprik krijgen. Iedereen krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerder een ander vaccin hebben gehad.
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.