Instellingen

Coronavirus: Vier operatiekamers HMC gesloten om ic's te ondersteunen

De ic van het HMC, eerder dit jaar
De ic van het HMC, eerder dit jaar © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 19 november.

Vier operatiekamers HMC gesloten om ic's te ondersteunen

Door het fors toenemende aantal coronapatiënten is het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) genoodzaakt om vanaf maandag 22 november vier operatiekamers te sluiten die gebruikt worden voor de planbare zorg. Het ziekenhuis heeft de maximale ic-capaciteit voor coronapatiënten bereikt. Patiënten waarvan de operatie niet doorgaat worden gebeld.
Het besluit om de operatiekamers voor de planbare zorg te sluiten heeft het HMC genomen na overleg met andere ziekenhuizen uit de regio om zoveel mogelijk bedden vrij te maken. De artsen en verpleegkundigen die normaal gesproken in die operatiekamers werken, zijn nu nodig om de acute zorg en de zorg voor coronapatiënten door te laten gaan. 'Alleen op deze manier kunnen we de intensieve zorg voor covid-patiënten beter verdelen én de acute zorg blijven borgen', zegt HMC-bestuursvoorzitter Ingrid Wolf.
Het ziekenhuis zit al aan de maximale ic-capaciteit, maar het aantal nieuwe patiënten blijft stijgen. 'Het is ook in deze vierde golf al weken passen en meten. Het piept en het kraakt. We zouden het liefst elke patiënt willen helpen, maar we zitten aan onze grenzen. We doen er alles aan om de covidzorg, de acute zorg en de reguliere zorg te blijven bieden, maar het wordt steeds lastiger.'
De situatie is zorgwekkend te noemen, vindt Wolf. De besmettingscijfers lijken nog wel even door te klimmen, en hoe hoog de piek zal zijn is nog niet bekend. De hoge mate van uitval onder het zorgpersoneel door het harde werken, maakt het ook nog eens steeds lastiger om gaten te dichten. Het HMC bereidt zich voor op 'alle mogelijke scenario's'.
'We kijken daarbij niet alleen naar de draaiboeken en de prognoses, maar vooral ook naar de belastbaarheid van onze medewerkers want we moeten het met elkaar redden. Ik hoor dagelijks de verhalen hoe zwaar het is en het verlangen naar een tijd dat we deze crisis achter ons kunnen laten. Dat raakt me. Het laat zien dat we er nog niet zijn.'

Eerste coronapatiënten mogelijk dinsdag naar Duitsland

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) hoopt dat de eerste coronapatiënten komende dinsdag overgeplaatst kunnen worden naar Duitsland, zo laat een woordvoerster vrijdag weten. Voorzitter van het LNAZ Ernst Kuipers maakte eerder bekend dat Duitsland toch weer Nederlandse coronapatiënten kan overnemen.
Coronapatiënten die verplaatst worden naar Duitse ziekenhuizen komen terecht in de grensdeelstaat Noordrijn-Westfalen, aldus de woordvoerster. Er is plek voor twintig mensen in Duitsland. Het gaat om zowel ic-bedden als bedden op de verpleegafdelingen.
Het lukt vermoedelijk niet om alle patiënten op dinsdag over te krijgen. Voor het vervoer moeten namelijk ambulances en personeel worden vrijgemaakt. 'We verplaatsen zoveel mogelijk mensen op dinsdag en gaan zo nodig op woensdag verder.'

Middelbare scholen in Den Haag schrappen uitstapjes om corona

Alle middelbare scholen in en rond Den Haag stoppen voorlopig met excursies, uitstapjes en andere activiteiten buiten de school. Ook alle ouderavonden, afscheidsrecepties en andere bijeenkomsten gaan niet door. De scholen beperken zich voorlopig tot lesgeven om nieuwe coronabesmettingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Middelbare scholieren met mondkapjes op in school I
Middelbare scholieren met mondkapjes op in school I © ANP
De maatregel geldt in elk geval tot 3 december, laat de overkoepelende organisatie VO Haaglanden weten. Op die dag bekijkt het kabinet of het nodig is om nieuwe maatregelen te nemen, of de bestaande beperkingen te verlengen. Als het aantal positieve tests tegen die tijd niet genoeg is gedaald, kan de maatregel van de Haagse scholen ook worden verlengd.
Haagse middelbare scholen zien het aantal coronagevallen onder docenten en leerlingen de laatste weken toenemen, zoals in heel Nederland het aantal positieve tests snel stijgt. 'Dat is verontrustend. Er vallen meer lessen uit dan gewoonlijk en het wordt steeds moeilijker om dat intern op te vangen', zegt Arno Peters, bestuursvoorzitter van de Haagse scholenkoepel.

Met name tijdens avondspits rustiger in het ov na persconferentie

Op perrons en bij haltes is het vooral tijdens de avondspits rustiger geworden sinds de coronaregels afgelopen vrijdag zijn aangescherpt. Maar ook tijdens de ochtendspits en de late avond stapten maandag, dinsdag en woensdag minder mensen in het openbaar vervoer. Afgelopen weekend werden treinen, bussen, metro's en trams eveneens veel minder gebruikt, zo laten gegevens van ov-chipkaartbedrijf Translink zien.
In de eerste helft van deze werkweek checkten Nederlanders 4 procent minder in bij het ov vergeleken met een week eerder. In het weekend was een afname van bijna 11 procent te zien. Eind augustus waren er voor het laatst zoveel lege stoelen in de treinen, bussen, metro's en trams, als de herfstvakantie buiten beschouwing wordt gelaten.
Station Alphen aan den Rijn
Station Alphen aan den Rijn © John van der Tol
Doordeweeks was de afname van het aantal passagiers het grootst tussen 17.00 en 18.00 uur. Afgelopen maandag, dinsdag en woensdag gebruikten mensen gemiddeld 261.000 keer het ov in dat uur, tegen 282.000 een week eerder. Tussen 21.00 en 00.00 uur waren er gemiddeld ongeveer 12.000 minder ov-reizigers per uur. Tijdens de ochtendspits tussen 07.00 en 9.00 uur is een vergelijkbare daling zichtbaar.

Patiëntenfederatie: afschalen zorg is dramatisch

'Dramatisch' noemt directeur van de Patiëntenfederatie Dianda Veldman het nieuws dat een deel van de ziekenhuizen de zogenoemde 'kritieke planbare zorg' niet meer altijd op tijd kan uitvoeren. 'Dit is weer een grens die wordt overschreden. De laatste grens is dat ziekenhuizen mensen in doodsnood moeten weigeren.'
Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet worden uitgevoerd, om schade aan de gezondheid van de patiënt te voorkomen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde donderdag dat twaalf ziekenhuizen dat soort zorg op dit moment niet altijd tijdig kunnen leveren. Dat betekent dat bijvoorbeeld mensen die de diagnose darmkanker hebben gekregen langer moeten wachten voordat hun tumor verwijderd kan worden. Reden is de hoge druk op de ziekenhuiszorg, mede door het oplopende aantal coronapatiënten.
'Zes weken is normaal gezien al lang als je de diagnose kanker hebt gekregen, aldus Veldman. 'Want je zit in angst en spanning: ga ik dood? Als het nog langer duurt is dat dramatisch voor mensen.' Veldman snapt evengoed dat ziekenhuizen 'met de rug tegen de muur' staan. Coronapatiënten op de ic's hebben namelijk nóg acuter zorg nodig. 'Dus je gaat ook niet zeggen: kies maar.'

Streep door Gouda bij Kaarslicht, net als vorig jaar alleen digitaal

Het grootschalige evenement Gouda bij Kaarslicht gaat dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. Dat 'moeilijke besluit' hebben de gemeente en de stichting achter het jaarlijkse feest besloten. 'Vanwege de onzekere situatie kan het net als vorig jaar alleen in digitale vorm doorgang vinden.'
Kaarslicht bij Gouda
Kaarslicht bij Gouda © ANP

Drukte bij testafsprakenlijn: 'Heel storend, want het is gewoon belangrijk'

Het is topdrukte bij de afsprakenlijn van de GGD voor het maken van een coronatest. Mensen staan soms urenlang in de wacht. 'Dat is heel storend, want testen is gewoon heel belangrijk', vindt Annette de Boer, directeur van GGD Haaglanden. 'Blijf het proberen', is dan ook haar oproep. Haar advies is om in de middag te bellen, want dan is het rustiger.
'In de teststraten hebben we genoeg mensen staan', legt De Boer uit in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'Het probleem zit bij de afsprakenlijn. Daar zijn afgelopen nacht versnellingen doorgevoerd.' En dus hoopt de GGD-directeur dat het de komende dagen makkelijker wordt om een testafspraak te maken.
Annette de Boer, directeur GGD Haaglanden
Annette de Boer, directeur GGD Haaglanden © ANP
Had er niet eerder moeten worden ingegrepen door de GGD, vragen veel mensen zich af. 'Dat het zo snel stijgt', hadden we allemaal niet voorzien', geeft De Boer toe. 'Ook in de ziekenhuizen hadden ze dat niet verwacht.' Of ze zich zorgen maakt? 'Nou, we komen wel in een zorgelijke fase als dit zo doorgaat, met name de vraag naar ziekenhuiszorg is zorgelijk.'
De GGD-directeur roept iedereen op zijn steentje bij te dragen. 'Blijf thuis als je klachten hebt, laat je testen, houd afstand, draag een mondkapje en was je handen. Het klinkt allemaal een beetje saai, maar het helpt gewoon wel.'

Experts roepen kabinet op: grijp in bij corona-explosie

Het kabinet moet onmiddellijk ingrijpen om de rap stijgende coronacijfers weer onder controle te krijgen en een zorginfarct te voorkomen. Dat stellen experts tegen De Telegraaf. Donderdag werd er met 23.680 positieve tests een dagrecord verbroken. Bovendien blijft het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen gestaag toenemen. En dat leidt weer tot verdere afschaling van de reguliere zorg.
Daardoor staat nu een kwart van alle operatiekamers leeg. Duitsland biedt de helpende hand en wil vanaf volgende week een beperkt aantal coronapatiënten opnemen. "Als het kabinet geen harde lockdown invoert, neemt het die uitgestelde zorg kennelijk op de koop toe", stelt viroloog Bert Niesters.
Volgens viroloog Louis Kroes is een snelle invoering van het 2G-systeem, waarbij enkel gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van corona toegang krijgen tot drukke bijeenkomsten, de enige mogelijkheid om nog aan een harde lockdown te ontsnappen.

Outbreak Management Team vergadert weer over aanpak corona

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag samen voor overleg over het coronabeleid. Zorgminister Hugo de Jonge heeft advies gevraagd over de regels rondom het coronatoegangsbewijs.
Jaap van Dissel tijdens de briefing aan de Tweede Kamer.
Jaap van Dissel tijdens de briefing aan de Tweede Kamer. © ANP
Het kabinet stuurt aan op een 2G-beleid, waarbij mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs krijgen wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn. Bij een 1G-beleid zou juist iedereen getest moeten worden voor toegang. Vooral GroenLinks en de ChristenUnie zijn daar voorstander van. De Jonge betwijfelt of het haalbaar is zo'n groot aantal tests per week uit te voeren.
Minister van Justitie Ferd Grapperhaus zei eerder deze week dat hij het OMT ook om advies zou vragen over een plan van de horeca om toch langer open te blijven. In dat model mogen mensen vanaf 20.00 uur niet meer binnenkomen in horecazaken, maar mogen de gelegenheden wel openblijven met de gasten die al binnen waren.

Ruim een vijfde meer mensen dan normaal overleden vorige week

Het aantal sterfgevallen lag vorige week fors hoger dan gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. In totaal overleden er ruim 3750 mensen. Dat zijn er bijna 850 meer dan verwacht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau is de hogere sterfte in alle leeftijdsgroepen terug te zien.
Een verklaring voor de hogere sterfte heeft het CBS nog niet. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werden afgelopen week wel meer sterfgevallen van coronapatiënten geregistreerd.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.