Barney verliest nipt bij terugkeer op het grote podium

Raymond van Barneveld in actie
Raymond van Barneveld in actie © ANP
DEN HAAG - Het is Raymond van Barneveld niet gelukt zijn terugkeer op het wereldtoneel van het darten op te vijzelen met een overwinning. De Hagenaar verloor tijdens The Grand Slam of Darts in Engeland tegen nummer 10 van de wereld Michael Smith. Barney speelde goed, maar ging op het laatst toch ten onder met 5-4.
Na de UK Open is dit pas het tweede grote telvisietoernooi waar hij aan mee mag doen sinds zijn rentree. Via de zogeheten vloertoernooien timmerde hij al wel aan de weg, waardoor hij momenteel op de 79ste plek van de wereldranglijst staat. Ook mag hij meedoen aan het WK aan het eind van dit jaar.
De vijfvoudig wereldkampioen hoeft na de verloren partij niet meteen zijn koffers te pakken, want The Grand Slam of Darts kent een poulesysteem. Na Smith staan hem deze week nog wedstrijden te wachten tegen Gary Anderson, de nummer zes van de wereld, en Joe Davis, nummer 135.

Op en neer

De eerste twee legs van de wedstrijd tegen Smith waren meteen breaks. Eerst was het aan Smith om in de openingsleg Van Barneveld te breaken. Maar de Engelsman wist de break niet te verzilveren en miste drie pijlen voor de 2-0. Die kans liet de Hagenaar, die bij zijn opkomst werd toegezongen door het publiek, niet liggen: met een 122-finish via de bullseye werd het 1-1.
Ook de volgende leg gooide Van Barneveld uit via de bull, dit keer vanaf een score van 86. En dus kwam de Nederlander op 1-2. Daarna gaf Smith antwoord en pakte twee legs: 3-2. Dat kunstje deed Van Barneveld ook waarna het 3-4 werd in het voordeel van de terugkerend voormalig wereldkampioen.

Beslissende leg

'Bully Boy', zoals Smith zijn bijnaam luidt, knokte zich terug naar 4-4 waarna een beslissende leg volgde. De Engelsman kreeg als eerste de kans op een finish, maar verzaakte net aan om 170 - de hoogste finish in het darten - uit te gooien. Van Barneveld kreeg een score van 157 niet uit, waarna Smith de winst pakte (5-4).