Inzamelingsactie voor kapot gegooide koffietent: 'Vreselijk wat mensen een ander aandoen'

© District8
DEN HAAG - Er is ruim 8.700 euro opgehaald voor de koffietenthouder die vrijdagavond de dupe werd van de coronademonstranten die de ruiten van zijn zaak aan diggelen gooiden met bakstenen. 'Ik heb er eerlijk gezegd geen woorden voor', reageert eigenaar Joey Parree op de gulle giften die binnenstromen na een opgezette crowdfundingsactie.
Bij het protest na de coronapersconferentie, waarin extra maatregelen werden aangekondigd, liep het uit de hand op de Turfmarkt in Den Haag. Relschoppers gooiden met bakstenen en vuurwerk naar de politie. De koffiezaak Granny's Corner kreeg het zwaar te verduren. Het grote raam lag aan diggelen en ook kleinere ruiten op het windscherm overleefden het geweld niet.
De verontwaardiging op sociale media was groot. 'Schandalig wat er is gebeurd', reageert de een. 'Vreselijk wat mensen een ander aandoen', zegt een ander. 'Dit is geen protesteren, dit is bewust dingen kapot maken', zeggen meerdere mensen. Ook de horecaondernemer zelf was er door aangedaan. 'We hebben het al zwaar, dus hier zitten we niet op te wachten', zei hij.

'Geweldig om te zien'

De schade wordt door de koffietenthouder op zo'n 15.000 euro geschat. Dat is ook het doelbedrag geworden van de opgezette doneeractie. 'We zijn niet verzekerd voor dit soort vandalisme', zegt Parree.
'Ik vind het geweldig om te zien dat zoveel mensen, waaronder vrienden, je een warm hart toedragen.' In de reacties bij de donaties is dat ook te zien: veel mensen wensen de ondernemer, die de koffiezaak in 2011 overnam van zijn vader, sterkte.
De politie hield vrijdagavond vijf mensen aan voor openlijke geweldpleging, het gooien van vuurwerk of een weigering om te vertrekken. Drie van hen zitten nog vast.