Afgebrande Schelft herrijst uit as, verenigingen opgelucht

NOORDWIJKERHOUT - Als het even meezit, kan er eind januari weer carnaval worden gevierd in sporthal De Schelft in Noordwijkerhout. 'We gaan er wel vanuit', zegt voorzitter Richard van den Berg van carnavalsvereniging De Kaninefaaten. Een jaar na de verwoestende brand, herrijst de sporthal weer uit zijn as.
Precies een jaar geleden, 14 november 2021, stond heel Noordwijkerhout op zijn kop. Niet vanwege carnaval, maar omdat hun sporthal annex feestzaal annex zwembad in de fik stond. Zwarte rookwolken die tot ver in de omtrek waren te zien, duidden op het noodlot van De Schelft.
De plek waar de carnavalsvereniging al sinds jaar en dag carnaval vierde, waar ook de spullen van de dansmariekes lagen opgeslagen, en waar de toneelvereniging ODI zijn opvoeringen had. 'Als er niks terugkomt van De Schelft zijn we eigenlijk vleugellam', zegt ODI-voorzitter Raimon Spigt.

'Droge' verenigingen krijgen tijdelijk onderkomen

'Corona was verschrikkelijk maar eigenlijk voor ons ook een mazzeltje bij de brand', zegt Van den Berg. 'We konden toch niets doen, dus hebben we online van alles georganiseerd zoals een online bingo, online pubquiz, maar we hopen echt dat het weer gewoon kan.'
De 'droge' verenigingen zoals De Kaninefaaten en ODI kunnen waarschijnlijk voor 7 januari weer hun eigen onderkomen betrekken in de tijdelijke sporthal, die aan de overkant wordt opgetrokken. Maar de 'natte' verenigingen zijn daar niet mee geholpen.

Toch nieuw, eenvoudiger zwembad

'Ook de reddingsbrigade, zwemverenigingen en de triatlonvereniging hebben het heel moeilijk', zegt gemeenteraadslid Lisette van der Vossen (NZ Lokaal). Ze moeten nu op rare tijden uitwijken naar de buurgemeenten. 'Dinsdagochtend om 7.00 uur in Katwijk, of vrijdagavond in Lisse. Die verenigingen vallen helemaal uit elkaar.'
Gelukkig voor hen heeft de gemeenteraad deze week besloten toch ook geld vrij te maken voor een wat eenvoudiger, zoals dat heet 'basaal', wedstrijdbad met beweegbare bodem, ondanks verzet van raadsleden zoals Peter van Bokhove (Lijst Salman), die herbouw te duur vindt.

Gezondheid boven geld

'Er is in Noordwijk een prachtig zwembad', zegt hij. 'Met een beetje moeite kun je daar makkelijk komen. Waarom zou je de gemeente Noordwijk met 40.000 inwoners opzadelen met twee baden? Dat is luxe. Niet dat we Noordwijkerhout iets misgunnen.'
Maar de raad vond in meerderheid dat ook Noordwijkerhout weer een eigen zwembad moet krijgen. 'Het is belangrijk voor de gezondheid van de mensen', zegt Van der Vossen. 'Je kunt zwemmen tot je 80, 90 jaar bent.'

7 januari feesten, 2025 zwemmen

Met het bouwen van het nieuwe bad moet volgens de verzekering binnen drie jaar na de brand worden begonnen. De planning is dat er in 2025 weer kan worden gezwommen in De Schelft. Maar al in januari moet de tijdelijke sporthal in gebruik genomen worden.
'Dat is wel belangrijk voor ons', zegt Kaninefaatenvoorzitter Van den Berg. 'Want half januari, eind januari beginnen alweer onze feesten.' Als corona dan tenminste niet alsnog roet in het eten gooit.