TV West blikt terug op kampioenschap ADO Den Haag: 'De grootste stunt die wij hebben uitgehaald'

ADO Den Haag werd in 2003 kampioen in de Eerste divisie
ADO Den Haag werd in 2003 kampioen in de Eerste divisie © ANP
REGIO - Groen-geel gestreepte shirts, vlaggen en sjaals. Een beeld dat niet is weg te denken bij TV West. Sinds de oprichting van de zender in 1996 doet TV West verslag van de sport in de regio. Een club die TV West daarbij altijd op de voet heeft gevolgd, en nog steeds volgt, is natuurlijk ADO Den Haag. Met als hoogtepunt het kampioenschap van de Haagse voetbalclub in 2003. 'De timing was gewoon perfect', herinnert sportverslaggever Herman Nanninga zich.
Samen met Ron Fresen, Jim van der Deijl en Erik Kooyman kijkt Herman Nanninga, sinds 1999 sportjournalist bij TV West, terug op de afgelopen 25 jaar vol ADO-nieuws bij TV West. Wanneer het kampioenschap in 2003 van ADO Den Haag in de Eerste divisie ter sprake komt, krijgen de vier mannen allemaal een grote glimlach op het gezicht. 'Dat is echt de grootste stunt die wij hebben uitgehaald op TV West', lacht Ron Fresen, die in 2003 hoofdredacteur was bij TV West.
In dat 'kampioensseizoen' van ADO had TV West namelijk de uitzendrechten van de thuiswedstrijden van de voetbalclub. 'Aan het begin van deze eeuw was ADO Den Haag eigenlijk een club in verval. Ze waren gedegradeerd en ze hadden last van een slecht imago. De ADO-directeur kwam toen bij TV West met de vraag of wij niet iets konden doen om te laten zien dat ADO een hartstikke mooie club is en er goed voetbal wordt gespeeld. Daarnaast kon hij regelen dat wij, als regionale omroep, de uitzendrechten konden krijgen voor de thuiswedstrijden van ADO. En zo hebben wij dus twee seizoenen lang om de week op vrijdagavond live de wedstrijden van ADO Den Haag kunnen uitzenden', legt Ron uit.

Onwijs lachen

'De timing was gewoon perfect', voegt Herman toe. 'Rinus Israël en Lex Schoenmaker kwamen aan het roer bij ADO Den Haag en de prestaties werden steeds beter. Het eerste seizoen werd ADO net geen kampioen, maar het tweede seizoen werd de club wel kampioen en promoveerde naar de Eredivisie.'
Jim van der Deijl en Herman Nanninga kijken samen terug op het kampioenschap van ADO Den Haag
Jim van der Deijl en Herman Nanninga kijken samen terug op het kampioenschap van ADO Den Haag © Omroep West
Toen TV West begon met het uitzenden van de thuiswedstrijden van Haagse voetbalclub twijfelde Herman nog wel of het uitzenden zo'n goed idee was. 'Toen wij hiermee begonnen, dacht ik wel: moeten wij dit wel doen? Leeft dat wel?', geeft Herman toe. Maar niets bleek minder waar te zijn en het uitzenden werd een succes. 'Op een gegeven moment merkte je dat op vrijdagavond steeds meer publiek in het stadion kwam. Dat kwam door de prestaties van ADO natuurlijk, maar ook doordat mensen op tv zagen hoe onwijs lachen het was in het Zuiderparkstadion.'

'Juichles'

Erik Kooyman, programmamaker bij TV West, sluit zich daarbij aan. 'Wij begonnen met het ADO-journaal toen ADO Den Haag veertiende stond in de Eerste divisie. In dat programma deden wij heel veel met de spelers. We gingen met hen varen, autorijden en we gaven ze juichles', vertelt Erik. 'Mede door dit programma begon iedereen ADO langzaam weer leuk te vinden, omdat je door dit programma de spelers leerde kennen.'
'Door het ADO-journaal heeft ADO Den Haag echt een boost gekregen. Ik denk dat TV West voor een kwart heeft bijgedragen aan het kampioenschap van de club', lacht Erik. 'Het was echt een gouden tijd voor TV West, maar ook een gouden tijd voor ADO Den Haag.'

Slaande ruzie

Dat het een gouden tijd voor TV West was, benadrukt Ron ook. 'De uitzendingen op vrijdagavond waren echte kijkcijferkanonnen', vertelt hij blij. 'Daar is ook nog slaande ruzie over geweest met SBS, die eigenlijk de uitzendrechten hadden voor de Eerste divisie, want die voelde zich enorm genaaid door ADO', voegt Ron toe.
De ADO-supporters vierden na afloop van de kampioenswedstrijd het feest op het veld
De ADO-supporters vierden na afloop van de kampioenswedstrijd het feest op het veld © ANP
Op het kampioensseizoen van ADO Den Haag in 2003 zit nog wel een klein smetje voor TV West. 'Wij hadden alleen de rechten voor de thuiswedstrijden. Maar de wedstrijd waarin ADO kampioen zou worden, was een uitwedstrijd tegen VVV Venlo. Dus in eerste instantie konden wij het eventuele kampioenschap helemaal niet goed vastleggen', zegt Herman
'Alleen de burgemeester van Venlo zei: dat gaan we niet doen. Ik wil die feestende gasten uit Den Haag hier niet allemaal hebben. Dus werd die wedstrijd verplaatst naar Den Haag', vervolgt de sportverslaggever. 'Mooi, het wordt dus een thuiswedstrijd, dachten wij. Maar op papier stond nog steeds VVV-ADO. En daardoor konden wij juist die wedstrijd niet uitzenden', zegt Herman enigszins teleurgesteld.

Geschiedenis herhaalt zich

Maar wordt ADO nog een keer kampioen? 'De kans dat de geschiedenis zich gaat herhalen wordt wel steeds groter. Ze spelen namelijk weer in de Eerste divisie. Ze hebben natuurlijk wel veel puntenaftrek gekregen, maar ze kunnen toch zomaar weer kampioen worden dit seizoen', merkt Jim van der Deijl, sportjournalist bij Omroep West, op.
'Mocht ADO Den Haag kampioen worden dan zullen wij daar uiteraard weer uitgebreid verslag van doen op TV West. Dat zullen vanwege de uitzendrechten geen wedstrijdbeelden zijn, maar natuurlijk wel voor- en nabeschouwingen. En het feest natuurlijk', voegt Jim tot slot enthousiast toe.
Wil jij meer verhalen horen van (oud-)presentatoren over hun tijd bij TV West? Kijk dan vrijdag 19 november om 17:00 uur naar 25 jaar TV West. In de derde aflevering vertellen onder andere Herman Nanninga, Fred Zuiderwijk en Martine Boerkamp over hun belevingen bij TV West. Daarnaast kijken de (oud-)presentatoren terug naar alle hoogte- en dieptepunten van de afgelopen 25 jaar.