Geen vergisontvoering: in Delft vrijgelaten man doelwit kidnappers

De bus van de ontvoerders werd in een garagebox in Gouda gevonden
De bus van de ontvoerders werd in een garagebox in Gouda gevonden © ANP
DELFT - De 56-jarige Hoofddorper die in augustus in Delft werd vrijgelaten na een dagenlange ontvoering was wel degelijk het doelwit van de kidnappers. Na de ontvoering ging de politie uit van een vergisontvoering, maar volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie blijkt uit het onderzoek dat de Hoofddorper wel degelijk bewust zou zijn ontvoerd.
Het slachtoffer werd op 5 augustus in het Noord-Hollandse Cruquius klemgereden en door meerdere mannen uit zijn auto zijn getrokken. De man werd onder schot gehouden en moest in een rode bestelbus stappen.
Zes mannen uit de regio Rotterdam worden diezelfde avond in Gouda aangehouden. Tijdens een eerste zitting in de rechtbank blijkt dat oplettende bewoners rond het Vogelplein zien hoe een groep mannen de kentekenplaten van de bus omwisselt. Ze geven de kentekens door aan de politie, die op die manier met behulp van de speciale camera's langs de snelweg kan traceren waar de bus is geweest. Op deze manier komt de politie uit bij de rode bus die bij de ontvoering is gebruikt.

Nog twee verdachten voortvluchtig

Agenten vallen de loods binnen en arresteert hierbij vijf verdachten uit de regio Rotterdam en een man uit Almere. De Hoofddorper is door de ontvoerders op dat moment al ergens anders ondergebracht, en blijft ook op dat moment nog spoorloos. Het OM vermoedt dat er nog twee mannen betrokken zijn bij de ontvoering. Deze twee verdachten zijn nog altijd voortvluchtig.
Enkele dagen later wordt de man uit Hoofddorp middenin de nacht in de Van Assendelftstraat in Delft uit een auto gegooid. Hij heeft op dat moment een ontbloot bovenlijf en het tape zit nog op zijn handen.

Meerdere telefoons met belastende informatie

De politie tast de eerste dagen in het duister wat het motief kan zijn van de ontvoering. Al snel gaat men ervanuit dat de ontvoering te maken zou hebben met een partij cocaïne van bijna tweeduizend kilo. Een 59-jarige man uit Alblasserdam heeft zich in de eerste dagen na de ontvoering gemeld bij de politie en claimt dat hij het mogelijk doelwit van de ontvoerders zou zijn. Het is de reden dat de agenten denken dat er sprake zou zijn van een vergisontvoering.
Maar na vragen van NH Nieuws en Rijnmond bij het OM blijkt dat de man uit Hoofddorp wel degelijk het doelwit van de ontvoerders is geweest. De woning van de verdachte uit Zwijndrecht blijkt namelijk het hoofdkwartier van de groep te zijn. Hier worden meerdere telefoons met belastende informatie over de ontvoerde man gevonden. Ook zijn er door de verdachten diverse voorverkenningen gedaan naar het gedrag van de 56-jarige man.

Onderzoek gaat nog lang duren

Het is volgens het OM nog niet duidelijk wat de link precies is tussen de Hoofddorper en de in Antwerpen onderschepte cocaïne. Zo wordt er ook nog onderzocht of de verdachten tijdens de voorbereidingen op een verkeerd persoon zijn gestuit. Justitie kan wat dat betreft alleen zeggen dat het onderzoek nog in volle gang is en dat dit waarschijnlijk ook nog wel lang gaat duren.
Tijdens de eerste zitting in de ontvoeringszaak werd ook bekend dat een 33-jarige politieagent van de eenheid Rotterdam verdachte is in deze zaak. Hij zou vertrouwelijke informatie, zoals kentekenplaten, hebben doorgespeeld aan de andere verdachten. Deze agent is in september aangehouden voor het schenden van zijn ambtsgeheim.