Verdachten van ontvoering in Delft gedumpte man blijven vastzitten

De bus van de ontvoerders werd in een garagebox in Gouda gevonden
De bus van de ontvoerders werd in een garagebox in Gouda gevonden © ANP
DELFT - Vijf van de zes mannen die verdacht worden van de ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp blijven vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag besloten. Het slachtoffer werd in augustus na een dagenlange ontvoering vrijgelaten in Delft.
De advocaten van de mannen hadden maandag tijdens de voorbereidende zitting om vrijlating gevraagd, maar hier ging de rechtbank niet in mee. De zaak tegen de zesde verdachte werd die dag tijdelijk uitgesteld vanwege plotselinge ziekte van zijn raadsman.
Bij de gewelddadige ontvoering werd een 56-jarige man uit Hoofddorp op 5 augustus in het Noord-Hollandse Cruquius klemgereden, uit zijn auto getrokken, een bus ingeduwd en meegenomen. Het slachtoffer werd vijf dagen vastgehouden. Daarna werd hij gewond uit een auto gezet in de Van Assendelftstraat in Delft. De zes verdachten, afkomstig uit Rotterdam, Dordrecht en Zwijndrecht, waren toen al opgepakt.

Toch geen vergisontvoering

De politie tastte de eerste dagen in het duister wat het motief kon zijn van de ontvoering. Al snel ging men ervanuit dat de ontvoering te maken zou hebben met een partij cocaïne van bijna tweeduizend kilo. Een 59-jarige man uit Alblasserdam heeft zich in de eerste dagen na de ontvoering gemeld bij de politie en claimt dat hij het mogelijk doelwit van de ontvoerders zou zijn. Dat was de reden dat de agenten dachten dat er sprake zou zijn van een vergisontvoering.
Maar na vragen van NH Nieuws en Rijnmond bij het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat de man uit Hoofddorp wel degelijk het doelwit van de ontvoerders is geweest. De woning van de verdachte uit Zwijndrecht blijkt namelijk het hoofdkwartier van de groep te zijn. Hier worden meerdere telefoons met belastende informatie over de ontvoerde man gevonden. Ook zijn er door de verdachten diverse voorverkenningen gedaan naar het gedrag van de 56-jarige man.

Onderzoek nog in volle gang

Alle verdachten hebben tot nu toe ontkend en verder hoofdzakelijk gezwegen. Het OM vertelde maandag dat het 'zeer omvangrijke' onderzoek naar de zaak nog in volle gang is en dat meer aanhoudingen niet worden uitgesloten.
De rechtbank hoopt de zitting in de zaak tegen de zesde verdachte op korte termijn tussentijds te kunnen inplannen. De strafzaak gaat begin februari verder.