Mensen met oogproblemen kunnen binnen twee weken worden gezien

Oogonderzoek
Oogonderzoek © ANP
DEN HAAG - Huisartsen in Den Haag verwijzen sinds kort mensen met oogproblemen eerst naar een optometrist en niet direct naar het ziekenhuis. Dat is onderdeel van het project Zorg in Zicht waaraan ook het HagaZiekenhuis en het Haaglanden Medisch Centrum meedoen.
Doel is om de wachtlijsten voor de oogarts flink te verkorten. Wie nu een oogonderzoek nodig heeft, moet vaak maanden wachten. De huisartsen, optometristen en ziekenhuizen zeggen dat mensen nu al vaak na een week of twee gezien kunnen worden.
Het gaat dan om relatief simpele oogproblemen. Toch komen die mensen nu nog vaak op de wachtlijst van het ziekenhuis terecht. De inschatting is dat een groot deel van de checks ook gedaan kan worden door een optometrist.

Optometrist neemt werk uit handen

Een optometrist is iemand die vaak werkt bij een opticien, maar wel een aanvullende opleidingen heeft gevolgd om het oog 'dieper' te onderzoeken dan de opticien dat doet. Zo kan hij echt in het oog kijken, omdat hij bijvoorbeeld ook pupilverwijdende druppels mag geven. Afwijkingen kunnen zo worden opgespoord.
Bij de proef verwijzen huisartsen nu eerst door naar zo'n optometrist. Daarvoor zijn nu elf optiekwinkels geselecteerd. In Den Haag doen 36 huisartspraktijken en gezondheidscentra mee aan deze pilot en ook het Haaglanden Medisch Centrum en het HagaZiekenhuis leveren expertise.

Netwerk wordt uitgebreid

Het is de bedoeling dat het aantal deelnemende huisartsen en optometristen nog verder wordt uitgebreid. Het onderzoek van de deskundige in de optiekwinkel wordt gedekt door de verzekering, zolang de huisarts maar heeft doorverwezen.
Volgens de deelnemende partijen is het de samenwerking in Den Haag uniek in Nederland.