GGD's starten vrijdag met eerste boosterprikken in de regio

Vaccineren op een priklocatie
Vaccineren op een priklocatie © GGD Hollands Midden
REGIO - Zowel de GGD Hollands Midden als de GGD Haaglanden beginnen vrijdag met het zetten van de boosterprik. De eerste 80-plussers zijn dan welkom op diverse vaccinatielocaties.
Als de eerste 80-plussers aan de beurt zijn geweest, volgt de leeftijdsgroep van 60 tot en met 79 jaar. De verwachting is dat de verschillende GGD'en daar in januari mee kunnen starten.
De boostervaccinatie is een extra vaccinatie boven op de eerdere vaccinaties tegen het coronavirus. Deze extra prik moet een prikkel zijn voor het immuunsysteem om de bescherming tegen het virus te versterken. Mensen geboren in of voor 1961 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden, omdat zij na hun eerste vaccinatie(s), vanwege hun leeftijd, eerder een minder hoge bescherming hebben tegen corona.

Ook zorgpersoneel

Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Dit om te voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona. Door het sterk toenemende aantal besmettingen met het coronavirus, worden ook meer mensen opgenomen in het ziekenhuis. De druk op de zorg neemt daarmee nog verder toe. De boostervaccinatie moet voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona.
GGD Haaglanden gaat de boosterprikken in eerste instantie geven op de priklocaties aan de Sportlaan in Den Haag, aan de Appelgaarde in Leidschendam-Voorburg en aan de Mozartlaan in Delft. Het is hierbij steeds noodzakelijk om een afspraak te maken, zo meldt mediapartner Den Haag FM.

BioNTech/Pfizer of Moderna

Iedereen die in aanmerking komt voor een boostervaccinatie krijgt een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Ook als je eerst een ander soort vaccin hebt ontvangen. Een mRNA-vaccin kan namelijk veilig gecombineerd worden met andere typen vaccins zoals Janssen of AstraZeneca. Je kunt niet zelf kiezen welk mRNA-vaccin je krijgt. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid op de locaties.
De boosterprik heeft geen invloed op de CoronaCheck-app. Zowel het coronabewijs voor reizen binnen Europa als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland blijven geldig na één prik Janssen of twee prikken Pfizer/Moderna/AstraZeneca.