Verdachten in zaak fatale mishandeling Carlo (27) voor het eerst voor de rechter

Op de plek waar Carlo werd mishandeld ontstond een herdenkingsplek
Op de plek waar Carlo werd mishandeld ontstond een herdenkingsplek © District8
WADDINXVEEN - Voor de rechtbank in Lelystad is woensdag de eerste zittingsdag tegen de verdachten van de fatale mishandeling van de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen. De jonge servicemonteur overleed een aantal dagen nadat hij tijdens zijn vakantie op Mallorca tegen zijn hoofd was geschopt door een aantal andere Nederlanders. Vier van hen zijn aangeklaagd voor betrokkenheid bij Carlo's dood. De zaak zorgde voor veel verontwaardiging in Nederland en op het Spaanse vakantie-eiland. Wat weten we inmiddels over de zaak?

De feiten van die nacht

In de nacht van 13 op 14 juli van dit jaar is Carlo met vier van zijn vrienden aan het stappen in El Arenal, een populaire kustplaats bij Palma de Mallorca. Ook een vriendengroep uit Hilversum is daar. Deze groep maakt eerst ruzie bij het Nederlandse café De Zaak op de boulevard van El Arenal. Daar worden vijf mensen mishandeld door de Hilversummers. Vervolgens trekken ze over de boulevard, en honderd meter verderop, buiten een ander Nederlands café, De Bierexpress, vallen ze de groep vrienden van Carlo aan. Carlo zou de ruzie hebben willen sussen, maar wordt tegen de grond gegooid. Hij komt met zijn gezicht op het asfalt en wordt vervolgens meerdere keren tegen zijn hoofd geschopt. Ook één van zijn vrienden krijgt schoppen.
Het is voor getuigen al snel duidelijk dat de jongeman er slecht aan toe is. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar hij enkele dagen later overlijdt. Zijn mishandelde vriend overleeft de aanval wel. De groep jonge mannen uit Hilversum gaat de volgende dag terug naar Nederland, ogenschijnlijk om te ontkomen aan arrestatie door de Spaanse politie.

De speurtocht naar de verdachten

Het OM in Spanje zegt een week na de aanval op basis van camerabeelden negen verdachten te hebben geïdentificeerd. Er zijn niet alleen beelden van bewakingscamera's van de boulevard en de cafés, maar ook veel filmpjes die door getuigen zijn gemaakt met hun telefoon. De Spaanse politie draagt de zaak na enkele weken over aan het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat op basis van de camerabeelden en getuigenverklaringen uiteindelijk acht verdachten weet te achterhalen. Vijf van hen zitten nu in voorarrest.
Een lastig detail voor het OM is dat er weliswaar veel filmpjes zijn van de verschillende vechtpartijen, maar dat er geen duidelijk beeld is van het moment waarop Carlo wordt geschopt. Vorige week loofde het OM nog 15.000 euro uit voor de gouden tip, en werd bekend gemaakt dat er nog wordt gezocht naar een man die op andere filmpjes te zien is, die mogelijk wel de fatale schoppen van dichtbij heeft gefilmd.

Wie wordt waarvan verdacht?

In totaal zijn er acht verdachten. Drie van hen zijn op vrije voeten, vijf zitten er in voorarrest. Deze vijf staan woensdag voor de rechter. Van het achttal worden er vier verdacht van betrokkenheid bij de dood van Carlo. Het gaat om Sanil B., Hein B., Mees T. en Lukas O.. De eerste drie worden ook verdacht van poging tot doodslag op één Carlo's vrienden, voor café De Bierexpress. Lukas O. zit niet meer in voorarrest. Hij hoeft vandaag niet voor de rechtbank te verschijnen, maar pas bij de inhoudelijke behandeling.
De mishandeling van één slachtoffer voor café De Zaak wordt door het OM ook gezien als poging tot doodslag. Daarvan worden, naast Sanil B., Mees T. en Lukas O., nog twee andere jongemannen verdacht: Daan van S. en K.B. Zij zouden ook de vriend van Carlo mede hebben mishandeld. Daarnaast worden alle vijf de verdachten ervan beschuldigd dat ze nog zeven andere mensen hebben mishandeld op de boulevard, voor de twee Nederlandse cafés. Deze slachtoffers werden geslagen en gestompt en liepen onder meer blauwe plekken, een gebroken neus, een bloedneus en nekletsel op.

Wat gebeurt er vandaag?

De zitting is een zogeheten pro forma-zitting. Dat wil zeggen dat de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Toch kunnen er tijdens een pro forma inhoudelijke zaken worden besproken, maar dat gebeurt niet altijd. In elk geval zal de officier van justitie de aanklachten tegen de vijf verdachten voorlezen. De advocaten van het vijftal krijgen de kans om verzoeken in te dienen met betrekking tot het onderzoek. Daarnaast kunnen ze vragen om hun cliënten voorlopig vrij te laten tot de inhoudelijke behandeling van de zaak. De zitting is gepland van 9.00 tot 13.30 uur.