Instellingen

Baasje van hond die Julia in gezicht beet krijgt taakstraf en voorwaardelijke celstraf

Julia werd aangevallen door een agressieve hond
Julia werd aangevallen door een agressieve hond © Familie Korszak
ZOETERMEER - Het Zoetermeerse baasje van de hond die vorig jaar december de 18-jarige Julia Korszak uit Den Haag in het gezicht beet, heeft een taakstraf van 240 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen. Voorwaarde is een verbod op het houden van honden. Dat heeft de politierechter dinsdag besloten nadat het Openbaar Ministerie (OM) een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand eiste.
De 35-jarige vrouw uit Zoetermeer liep vrijdag 11 december laat in de avond met haar twee Stafford pitbulls op de Nunspeetlaan in Den Haag. Een van de honden greep een kleine hond van een voorbijganger. Julia zag dat, wilde helpen en werd toen zelf door een van de twee honden in haar gezicht gebeten.
Wat volgde was een vijf uur durende operatie voor Julia door een plastisch chirurg. 'Ze heeft straks een litteken van twintig centimeter op haar gezicht en die is ook nog eens heel breed. Haar hele wang lag van haar gezicht af, ze mist twee tanden en het is afwachten wat de kaakchirurg zegt, want ook een deel van haar kaak is verbrijzeld', zei haar broer Dawid destijds tegen Omroep West.

Kaken op slot

'Algemeen is bekend dat als een Stafford bijt, hij goed bijt', zei de officier van justitie dinsdag tijdens de zitting. 'Door de bouw van zijn kaken gaan deze op slot en is het moeilijk om iemand nog uit de greep te bevrijden.' Uiteindelijk lukte dat toch, nadat de hond zich langere tijd het gezicht van het slachtoffer had vastgebeten.
Julia in het ziekenhuis
Julia in het ziekenhuis © Familie Korszak
Het baasje is na de bijtincidenten verdwenen met haar honden. Na anderhalve dag wist de politie te achterhalen wie zij was en werd ze aangehouden. De honden zouden in beslag worden genomen, maar de betreffende Stafford was zo agressief dat agenten geen andere uitweg zagen dan het dier dood te schieten. De hondengeleiders van de politie vertelden later dat ze nog nooit zo'n agressieve hond hadden gezien.

Muilkorf kapot gebeten

Uit buurtonderzoek bleek dat de vrouw haar dieren niet in bedwang had. 'Als ze de honden uitliet, zag het er eerder uit alsof ze door twee vrachtwagens werd voortgetrokken', vertelde iemand volgens het OM. Ook vertelden omwonenden dat de dieren werden mishandeld.
De officier van justitie neemt het de vrouw zeer kwalijk dat ze de straat op is gegaan met twee honden die ze niet onder controle had en die geen muilkorf droegen, terwijl dat wel verplicht was. Ze verklaarde dat haar hond de muilkorf kapot had gebeten en dat ze geen geld had voor een nieuwe. 'Het feit dat de hond een muilkorf kapot bijt, moet voldoende zijn om alle alarmbellen te laten afgaan. Ze wist dat haar hond iemand zou kunnen verwonden en heeft dat risico bewust genomen.'

Meteen uitspraak

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de vrouw een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf, met als voorwaarde het verbod om honden te houden. De politierechter deed meteen uitspraak en besloot tot het opleggen van een taakstraf van 240 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, met als voorwaarde het verbod om honden te houden.