Archeologen vinden meer dan 400 skeletten bij opgravingen in Nieuwe Kerk Delft

Archeologen doen opgravingen
Archeologen doen opgravingen © Erfgoed Delft/Marianne Q
DELFT - Veel meer dan verwacht is het, de 432 skeletten en 180 knekelkuilen die zijn gevonden bij de archeologische opgravingen in de Nieuwe Kerk in Delft. Omdat de Koninklijke grafkelders worden uitgebreid, konden archeologen ruim drie maanden onderzoek doen in de bodem onder de kerk. Alle vondsten worden nu onderzocht, in de hoop de doden die onder de kerk lagen een naam te kunnen geven.
'Ik was zelf al heel tevreden geweest met 250 skeletresten maar het waren er toch veel meer', zegt projectleider Gavin Williams. De opgravingen begonnen in juli. 'Het is een bijzondere plek om te kunnen en mogen graven. De archieven in Delft zijn goed bewaard. Dat is mooi, want dan kunnen we hopelijk namen aan de skeletten koppelen', vertelt Williams.
Er is ook nog wat los botmateriaal gevonden in knekelkuilen, dat zijn kuilen waarin resten uit geruimde graven werden herbegraven. 'Maar daar kunnen we niet zo heel veel mee tijdens ons onderzoek. Dat wordt dus herbegraven op de Gemeentelijke begraafplaats', zegt Williams.
Opgravingen Nieuwe Kerk Delft
Opgravingen Nieuwe Kerk Delft © Erfgoed Delft/Marianne Q

Verder onderzoek

De opgravingen zijn maar een klein deel van het hele onderzoek. 'De skeletten waren heel vuil, die hebben we eerst gereinigd en nu beginnen we met het analyseren van de vondsten. Zo kunnen de menselijke resten ons meer vertellen over ziekte, gezondheid, leeftijd, en het voedselpatroon van de overledenen.'
Tijdens de opgravingen hebben de archeologen ook een katholieke crucifix gevonden, nota bene in een protestantse kerk. Volgens Williams deden ze vroeger niet zo moeilijk, dus kwam het vaker voor dat protestanten en katholieken in dezelfde kerk begraven werden.

VR-website

Tijdens de werkzaamheden had het publiek gewoon toegang tot de Nieuwe Kerk. Wel waren er schotten geplaatst met grote kijkgaten er in. 'Het leek soms net of we werkende dieren in een dierentuin waren', zegt de projectleider met een glimlach.
Het is zeldzaam dat opgravingen van dit formaat worden gedaan en daarom is er een VR-website gemaakt zodat iedereen nog eens terug kan kijken hoe het hele proces is gegaan. Wanneer het onderzoek over twee jaar is afgerond worden alle menselijke resten bewaard in een archeologisch depot. 'De technieken en de mogelijkheden om onderzoek te doen veranderen heel snel en door de vondsten te bewaren kunnen we ook in de toekomst meer onderzoek doen', aldus Williams.
Het publiek kan meekijken met de opgravingen
Het publiek kan meekijken met de opgravingen © Erfgoed Delft/Marianne Q
Het ontstaan van de Nieuwe Kerk voert terug naar een wonderlijk verhaal uit 1351. De bedelaar Symon zat op de Grote Markt waar hij wat te eten kreeg van Delftenaar Jan Col. Plotseling scheen er een fel licht op het gezicht van Symon. De bedelaar zei tegen zijn stadsgenoot: 'O myn uytverkooren live vriendt en siedt dy niet den Hemel open?' Samen keken ze naar boven, in de richting van het toenmalige galgenveld. Daar zagen ze in een visioen een gouden kerk, gewijd aan Maria. Bedelaar Symon stierf vrij snel daarna, waarop Jan Col bij het stadsbestuur begon aan te dringen op de bouw van een kerk op die plek van de Markt. Dertig jaar lang kreeg hij ieder jaar het zelfde visioen. Totdat het stadsbestuur eindelijk instemde met zijn verzoek. Het werd de tweede parochiekerk van Delft.