Zeven kandidaten DENK Den Haag trekken zich terug na benoeming nieuwe lijstaanvoerder

Nur Icar, nieuwe lijstaanvoerder DENK Den Haag
Nur Icar, nieuwe lijstaanvoerder DENK Den Haag © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De aanstelling van Nur Icar (35) als nieuwe lijsttrekker van DENK Den Haag is bij een aantal leden van de partij slecht gevallen. Zeven van hen hebben te kennen gegeven op te stappen. Dat meldt de onlangs geroyeerde lijstaanvoerder Abdoel Haryouli. Het landelijk partijbestuur bracht woensdag een bericht naar buiten waarin het de aanstelling van Icar bekendmaakt.
Haryouli noemt de aanstelling van Icar ondemocratisch. 'Deze benoeming heeft plaatsgevonden zonder dat de leden van DENK in Den Haag hier op een lokale ledenvergadering goedkeuring aan hebben gegeven, en is daarmee ondemocratisch.'
Zeven kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar trekken zich nu terug vanwege gebrek aan vertrouwen in de partij. 'Daarnaast overweegt een aantal kandidaten om dezelfde redenen hun kandidatuur in te trekken', aldus Haryouli.

Afgeluisterd en gechanteerd

De aankondiging van de aanstelling volgt op een roerige week waarin beoogd lijsttrekker Abdoel Haryouli door de landelijke afdeling werd geroyeerd als partijvoorzitter van DENK Den Haag. Het ontslag van Haryouli volgde op een ruzie tussen partijbestuur en lokale afdeling.
Haryouli zou tijdens een etentje uitspraken hebben gedaan die 'aanstootgevend, kwetsend en discriminerend van aard' zijn. Die uitspraken kwamen bij de landelijke top van DENK terecht nadat het lokale bestuur door de landelijke afdeling zou zijn afgeluisterd. Het lokale bestuur zegt vervolgens te zijn gechanteerd door de landelijke partijtop.

'Belangrijk zelf aan de knoppen te zitten'

DENK Den Haag hoopt met Nur Icar bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar minimaal vijf zetels te behalen. De geboren Somaliër, hij kwam op 7-jarige leeftijd als politiek vluchteling naar Nederland, zegt te willen bouwen aan 'iets groots en unieks in Den Haag' en de kloof tussen politiek en burgers in de wijken te willen terugdringen.
'Eindelijk is er geluisterd naar de roep uit de gemeenschap om een einde te maken aan versnippering onder zittende partijen in Den Haag en de krachten te bundelen om een gezamenlijke vuist te maken, vanuit gedeelde belangen en problematiek. Ik heb de afgelopen vier jaar gezien wat het belang is van krachtige oppositie in Den Haag, maar ben er heilig van overtuigd dat verandering en verbetering alleen mogelijk is door zelf aan de knoppen te zitten. Al moet ik hiervoor (figuurlijk) de witte deuren van het stadhuis intrappen om aan tafel te zitten voor een menswaardig, rechtvaardig en eerlijk beleid voor alle Hagenaars en Hagenezen.'
DENK werd in 2014 opgericht, toen de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de PvdA werden gezet. De partij heeft nu drie zetels in de Kamer, maar nog geen zetel in de Haagse gemeenteraad. Dat de partij hier echter wel degelijk aanhang heeft, bleek bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. DENK werd toen lokaal de vierde partij in de stad. De afgelopen maanden werd duidelijk dat partijen die zich richten op de islamitische kiezers in Den Haag niet meer meedoen aan de raadsverkiezingen in maart volgend jaar. Mede daarom verklaarde DENK al eerder te rekenen op minimaal vijf zetels.